01 Mayıs 2001 21:00

Ankara'da işçi damgası

Ankaralı işçiler, emekçiler ve gençler, 1 Mayıs'ı kutlamak için dün Tandoğan Meydanı'nı doldurdular.

Paylaş
Ankara'da işçi damgası
Ankaralı işçiler, kamu emekçileri ve gençler, uluslararası sermayenin çıkarları doğrultusunda uyguladıkları politikalar iflas etmesine karşın bu politikalarda ısrar etmeyi sürdüren hükümete ve IMF'ye tepkilerini 1 Mayıs alanında ortaya koydular.
Tandoğan Meydanı'nı dolduran 20 binden fazla işçi ve emekçi içinde, Türk-İş ve DİSK pankartı arkasında işçilerin yoğun katılımı dikkat çekti. Çankaya ve Mamak Belediyesi işçileri iş bırakarak 1 Mayıs alanına işyerlerinden yürüyerek gelirken, IMF'ye olan tepkiler sloganlarda yankı buldu. Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK ve TMMOB'dan oluşan tertip komitesince düzenlenen mitinge, Memur-Sen, TMMOB, TTB, ÇHD, İHD ve TEB'in yanısıra, EMEP, ÖDP, HADEP, CHP, DBP ve İP de katıldı.
Toros Sokak'ta saat 10.00'da toplanmaya başlayan işçi ve emekçiler, büyük bir "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı arkasında saat 11.00 civarında Celal Bayar Bulvarı üzerinden yürüyüşe geçtiler. "Yolsuzluğa, yoksulluğa karşı alanlardayız", "Yaşasın 1 Mayıs", "IMF defol bu memleket bizim", "Sermaye mezara emek iktidara", "Ne ABD ne Avrupa bağımsız Türkiye" ve "Ne IMF ne Derviş hep birlikte direniş", "Ne ABD ne Derviş, Genel grev genel direniş" sloganlarını atan topluluğa Can Şenliği oyuncuları ile Halkevi Tiyatrocuları oyunları ile eşlik ettiler.
Kortejin Celal Bayar Bulvarı'ndan ilerleyişi sırasında demiryolundan geçen banliyö trenleri, düdük çalarak yürüyüşçülere destek verdiler. Türk-İş'e bağlı Yol-İş, T. Maden-İş, Harb-İş, Tarım-İş, Tez-Koop-İş, Tes-İş, Basın-İş, GMİS, Belediye-İş, Demiryol-İş ve TGS üyeleri pankartları, dövizleriyle alandaki yerlerini aldılar. Tez Koop-İş ve Yol-İş'in kalabalık kortejleri dikkat çekti.
Derviş Azrail
DİSK'e bağlı Sosyal-İş, Oleyis, Emekli-Sen, Medya-Sen ve Genel-İş sendikaları da 1 Mayıs'a katılırken, halka kurtarıcı olarak sunulan ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in eylemciler tarafından azrail kılığında sergilenmesi dikkat çekti. F Tipi ve ölüm oruçlarının durdurulmasına ilişkin sloganların da sık sık atıldığı mitingte tutuklu yakınları da yer aldılar. KESK'e bağlı sendikalardan Eğitim-Sen'in kitleselliği dikkat çekerken, diğer bağlı sendikalar da pankartları ile 1 Mayıs'a katıldılar.
TÜMTİS Ankara Şubesi üyeleri Necatibey'de bulunan şube binasının önünde toplanarak, "Ne ABD ne Derviş genel grev genel direniş", "Geliyor geliyor genel grev geliyor" sloganlarını atarak, eşleri ve çocuklarıyla birlikte mitinge geldiler. İmran Aykut'un işten attığı ÇESAV otopark işçileri de dövizleriyle eyleme katıldı. Harb-İş Sendikası, Karanfil Sokak'tan taleplerinin yazılı olduğu önlükleri ile Toros Sokak'a geldi. ÖVDER, PSAKD, Halkevleri de mitinge katıldı.
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü öğrencileri, "YÖK'süz parasız, demokratik üniversite için Emek Programı'nda birleşelim" pankartı ile Emek Programı'nı öne çıkarırken, DTCF'li öğrenciler, "IMF tipi yaşama diplomalı işsizliğe hayır" pankartı ile IMF'ye tepkilerini ve formasyon hakkı isteklerini dile getirdiler.
EMEPin coşkulu korteji
Emeğin Partisi korteji, Necatibey'den Toros Sokak'a sloganlarla yürürken, Emek Platformu'nun hazırladığı Emek Programı'nın atılan sloganlarda, taşınan dövizlerde öne çıkarıldığı görüldü. "AB, IMF, NATO, MAI, MIGA, tahkim kahrolsun emperyalizm", "Yaşasın 1 Mayıs", "İç, dış borç iptal edilsin", "Sermaye mezara emek iktidara", "İş bilim özgürlük" pankartlarını taşıyan EMEP'liler, "Ne IMF ne Derviş genel grev genel direniş", Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye" sloganlarını attılar.
Tandoğan Meydanı'na saat 12.00'de girmeye başlayan kortejler, arama noktasında arandılar. Arama noktasında polisin Halkevleri'nden bir grubun pankartını alması üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşanırken, gerginlik sırasında polis cop kullandı.
Topluca marş söylendi
Yürüyüş kortejlerinin alana girmesi bir saati buldu. Saat 13.00 sıralarında giriş biterken, miting, 1 Mayıs şehitleri için saygı duruşuyla başladı. Ardından topluca 1 Mayıs marşı söylendi. Ayrıca seslerine, taleplerine kulaklarını tıkayan Meclis'in uyarılması için hep bir ağızdan "İşsizliğe, yolsuzluğa, yoksulluğa, pahalılığa, Amerika'ya, IMF programına, hayır" denildi.
Mitingin ilk konuşmacısı KESK MYK Üyesi Hasan Hayır, Türkiye'nin dört bir yanında tüm emekçilerin demokrasi, iş, ekmek, özgürlük, barış için, yolsuzluğa ve yoksulluğa hayır demek için emeğin özgürleşmesi için alanları doldurduklarını söyledi.
Daha sonra kursüye DİSK Genel Başkan Yardımcısı Enver Öktem ve Türk-İş adına Yol-İş Genel Sekreteri Tevfik Özçelik gelerek birer konuşma gerçekleştirdiler. Özçelik, bugüne kadar hayatı tam anlamıyla durduramadıklarını, ama hükümetin uygulamaları böyle giderse hayatı durdurmak zorunda kalacaklarını, tüketimden gelen haklarını kullanacaklarını söyledi. Ölüm oruçlarına çözüm bulunmasını ve yeni ölümlerin engellenmesi gerektiğini de ifade eden Özçelik, "İşçi sınıfının çözümü için alanları on binlerle değil milyonlarla doldurmalıyız" dedi.
Emek Platformu Dönem Sözcüsü ve TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç de sermayenin kar hırsının sınırı olmadığını, iki kuruşluk kar için milyonlarca emekçiyi açlığa sürüklemenin sermaye için olağan olduğunu söyledi. Bu iktidarın sermayenin iktidarı olduğunu, ama ülkenin asıl sahibinin emekçiler olduğunu belirten Güvenç, "Şimdi programı bütün ülkeye anlatma zamanıdır, emekçi sınıfların sürdürdüğü birliği genişletmek, pekiştirmek zamanıdır, yolsuzluğa, yoksulluğa son verme zamanıdır. Programın hayata geçirilmesi için siyasete müdahale etme zamanıdır." diye konuştu.
Konuşmaların ardından miting, Metin Yılmaz ve Grup Anatolia'nın türküleri eşliğinde halayların çekilmesi, 1 Mayıs Marşı'nın hep bir ağızdan söylenmesiyle sona erdi.
Pankart ve dövizlerini toplayan gruplar Maltepe'den Kızılay'a kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Emeğin Partisi'nin ağırlıkla olduğu bu yürüyüş sırasında sık sık "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Geliyor geliyor genel grev geliyor", "Sermaye mezara emek iktidara", "İş, ekmek, özgürlük", "Hücreleri parçala tutsaklara özgürlük", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Genel grevle 1 Mayıs'a

SONRAKİ HABER

İzmir'de işyerlerinden alanlara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...