01 Mayıs 2001 21:00

Genel grevle 1 Mayıs'a

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, Yunanistan'da genel grevle karşılanıyor.

Paylaş
Dünya emekçileri yürüdü
Dünyanın dört bir yanında işçiler ve emekçiler, 1 Mayıs işçi sınıfının mücadele ve dayanışma günü nedeniyle kendi talepleri ile sokaklara döküldü. Yunanistan ve Almanya'da dev gösteriler düzenlendi. IMF ve Dünya Bankası'nın dayattığı politikalar altında ezilen ülkelerin işçi sınıfları, bu sömürü kuruluşlarına net yanıtlarını vermiş oldu. Kuzey ve Güney Kore işçileri birlikte yürüdüler, Filistin halkı, "İsrail işgaline son" dedi.
Avustralya'da başladı
1 Mayıs gösterileri, dünyanın en doğusunda, Avustralya'da başladı. Binlerce kişi ülke çapında borsa binaları ve finans kuruluşları önünde gösteriler düzenledi. Sidney'deki gösterilerde saldıran polislerden 30'u yaralandı, 30 gösterici de tutuklandı. Çok sayıda göstericinin de yaralandığı öğrenildi. Brisbane bölgesindeki borsa binasına girmeye çalışan göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada çok sayıda göstericinin yaralandığını ve 20 eylemcinin tutuklandığını, batı kıyılarındaki sahil şehri Perth de ise grupların caddelerde tutulduğunu söylediler. Canberra, Hobart ve Darwin'deki gösterilere polis müdahale etmedi.
Melbourne'da 2000 kadar küreselleşme karşıtı işçi, sendikalarının düzenlediği 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. Burada bir grup McDonalds lokantasına sprey sıktı ve Başbakan John Howard'ın maketini yaktı. Çalışma Bakanı Tony Abbott, göstericileri kınadı ve "akılsızca davranarak, Sovyet sistemini taklit etmeye çalışmakla" suçladı.
İntifada'ya destek
Filistin'de 1 Mayıs, İsrail işgaline karşı direniş demek. Filistin Emek Birliği örgütünün, 1 Mayıs ile ilgili açıklamasında İntifada'ya destek verildi. Gazze ve Batı Şeria'da önceki gün başlayan 1 Mayıs eylemleri İsaril askerlerinin müdahelesine maruz kaldı. Yüzbinlerce Filistinli, İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle aylardır işine gidemiyor.
Tahran'da işçi eylemi
İran'ın başkenti Tahran'da binlerce işçi parlamento binası önünde toplanarak 1 Mayıs'ı kutladı. Bazı milletvekilleri ve işçi sendikaları temsilcileri konuşmalar yaptı ve göstericiler, yetkililerden sorunlarına kulak vermelerini istedi. Parlamento binasına yürüyen binlerce işçi, yüksek orandaki işsizliği protesto etti. İran televizyonu, "Sosyal adalet istiyoruz" yazılı pankartları taşıyan işçilerin görüntülerini yayımladı.İsfahan kentinde de binlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi.
Koreler birlikte
Güney ve Kuzey Kore'nin birçok şehrinde gösteriler düzenlendi. Güney Kore'nin başkenti Seul'de onbinlerce gösterici, Devlet Başkanı Kim Dae-Jung'u protesto etti. Polis, hükümet binalarının bulunduğu semte girmek isteyen göstericileri güçlükle engelledi. Ayrıca Kuzey ve Güney'in ayrılmasından bu yana ilk kez ortak 1 Mayıs gösterisi düzenledi. 1000 kişinin katıldığı eylem, Kuzey'in turistik Elmas Dağları bölgesinde gerçekleşti.
İtalya'da iş güvenliği için
İtalya'da 1 Mayıs, konserler, gösterilerle kutlandı. 1 Mayıs öncesi dün de tatil ilan edilince ülkede 6 milyon kişi, 4 günlük tatile çıktı. İşçi sendikaları, başta Roma, Milano, Pescara, Torino, Floransa, Napoli kentleri olmak üzere ülkenin her yerinde gösteriler düzenleyerek, "Daha güvenli iş" talebini haykırdı. Sendikalar ayrıca, Başbakan Giuliano Amato'ya çağrıda bulunarak, işçi sözleşmelerini savunmasını ve işten atılmalara karşı önlemler alınmasını istedi. Viyana'da yine işgüvencesi talebiyle 100 bin kişi yürüdü. İspanya'daki eylemlerin de en önemli talebi işgüvencesi oldu. 1 Mayıs, 26 kanton bulunan İsviçre'de de 8 kantonda kutlandı. Zürih kentinde yapılan gösteride, ünlü Filistinli gerilla Leyla Halid konuştu. Filistinli işçilerin sorunlarına dikkat çeken Leyla Halid, işçilerin İsrail işgalinin acısını en çok çeken kesim olduğunu söyledi.
Londra'da iki eylem
İngiltere'nin başkenti Lonrada iki farklı miting vardı. Sendikaların düzenlediği eyleme yaklaşık 5000 kişi katıldı. İşçiler, Kuzey Londra'dan şehir merkezine yürüdüler. Mitingde sendikacıların yanı sıra DAY-MER Başkanı Erdoğan Güccük de konuştu.
Küreselleşme karşıtları ise "Antikapitalist Yürüyüş" adı altında etkinlikler düzenledi. 500 kişilik bir bisikletçi grubu kenti defalarca turladı. Bir grup IMF binasının bir grup ise borsanın önünde gösteri düzenledi. Öğleden sonra saat dörtte bu gruplar kent merkezinde buluştular. Burada çıkan çatışmalarda bazı göstericiler yaralandı.
Bulgaristan: İş ve ekmek
Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da düzenlenen miting ve yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve işçi sendikalarının düzenlediği mitingde hükümet protesto edildi. Eylemde "İş ve ekmek istiyoruz", "Mafya hükümet" ve "Hükümet istifa" sloganları atıldı.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki gösteride Devlet Başkanı Leonid Kuçma ülkeyi sefalete sürüklemekle suçlandı. Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'te 100 bin civarında kişi, 1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde bir parkta toplanarak, fasulye yediler. Gösteriye katılan Devlet Başkanı Stipe Mesic ile Başbakan Ivica Racan, bazı grupların "açız", "iş istiyoruz" sloganları ile protesto edildi. Polonya'nın başkenti Varşova'da da yaklaşık 6 bin kişi gösteri yaptı. İşsizlik protesto edildi.
Kamboçya'da tekstil işçileri
Kamboçyalı tekstil işçileri 1 Mayıs dolayısıyla düzenledikleri yürüyüşte, çalışma saatlerinin kısaltılmasını ve ücretlerinin artırılmasını istedi. Başkent Phnom Pehn'de 2000 işçi, 1 Mayıs dolayısıyla resmi tatilde olan Ulusal Meclis önünde toplandı. Tekstil işçileri, haftalık çalışma saatlerinin 44'e indirilmesini ve aylık asgari ücretin 70 dolar olmasını istiyorlar. Kamboçya'da 100 binden fazla tekstil işçisi, 40 dolarlık asgari ücretle haftada 48 saat ve artı mesai çalışıyorlar. Kamboçya'da Ticaret Bakanı Cham Prasidh, geçen hafta işçilerin gösteri ve grevlere devam etmesi durumunda fabrika sahiplerinin ülkeden çekilecekleri bunun da işçilerin işini kaybetmesine neden olacağı tehdidinde bulunmuştu.
Tayvan'da işçiler ve işsizler
Tayvan'da, binlerce işsiz ve sendikalı işçi başkent Taipei'de yaptıkları yürüyüşte, iş talep ettiler. Taipei'de toplanan 10 bin kişi yürüyüşte, "İşçilerin yaşamaya ihtiyacı var" sloganı attılar.
Rusya
Moskova'da Komünist Parti'nin sendikalarla birlikte düzenlediği gösteriye 15 binden fazla katılımın olduğu bildirildi. Gösteride yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi taleplerin öne çıktığı gözlendi. Gösteriye SSCB'nin son Devlet Başkanı Gorbaçov'un da katıldığı belirtildi. St Petersburg'da düzenlenen eyleme katılan binlerce kişi de Yeni Dünya Düzeni'ne ekonomiye lanet okuyarak Lenin ve Stalin posterleri taşıdı.
Endonezya ve D. Timor
Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki gösteriye katılanlar, yabancı sermayenin ülke üzerindeki baskısının ve küreselleşmenin sona ermesini istedi. Doğu Timor Sosyalist Partisi'nin başkent Dili'de düzenlediği gösteride asgari ücretin artması istendi.
Pakistan'da abluka
1 Mayıs, askeri cunta ile yönetilen Pakistan'da oldukça büyük önem taşıyordu. Cuntanın lideri Pervez Müşerref, göstericilere kesinlikle izin verilmeyeceğini ilan etti. Sokağa çıkmayı başaran küçük bir grup da tutuklandı.
ÖNCEKİ HABER

Her gün 4 cinayet!

SONRAKİ HABER

Ankara'da işçi damgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...