29 Nisan 2001 21:00

Ankara, sokakları ve evleriyle gözaltında

Emniyet birimlerinin bilimkurgu filmlerini andıran bir uygulama ile Ankara'nın sokaklarını ve ev adreslerini krokileriyle bilgisayara yükleyerek şehri sürekli polis kontrolünde tutma olanağına sahip olduğu bildiriliyor.

Paylaş
Ankara, sokakları ve evleriyle gözaltında
Ankara Emniyet Müdürlüğü, başkent sokak ve caddelerini bilgisayar destekli bilgi sistemi ile kontrol etmeye başladı. Bilimkurgu filmlerini andıran bu sistemle bilgisayar, bir olayın meydana geldiği bölgeyi daire içine alarak, hangi ekibin nereyi kontrol altına alması gerektiğini belirliyor. Sistem, "bul" komutu ile Ankara'daki tüm binaların krokilerini, kimin hangi adreste kaldığını veya adres vererek bu adreste kimin oturduğunu hemen bildiriyor. Önümüzdeki günlerde sabıkalıların listesi de sisteme girince, bireysel hareket alanlarının dahi büyük ölçüde polis kontrolüne gireceği belirtiliyor.
Alınan bilgiye göre, Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender, kamera kontrol sistemiyle Ankara'nın kritik yerlerinin sürekli izlendiği Haber Merkezi'ne bir yenilik daha getirerek dev ekranlı bir bilgisayar sistemi kurdurttu. "Coğrafi Bilgi Sistemi ve Mapinfo Programı" adı verilen sisteme, Ankara'nın havadan çekilmiş görüntülerinden yararlanılarak, tüm binaların, caddelerin, sokakların, yolların, parkların, altgeçit ve üstgeçitlerin, kampüslerin krokileri, büyük ölçekli olarak aktarıldı. Okullar, siyasi partiler, eğlence yerleri, kuyumcular, bankalar, döviz büroları, camiler, taksi durakları, dershaneler, alışveriş merkezleri, eczaneler, hastaneler, hamamlar, oteller, muhtarlıklar, sendikalar, spor tesisleri, kahvehaneler, internet kafeler, barlar, gazinolar, büfeler, yurtlar, kreşler, kamu kuruluşları, plazalar ve fabrikaların tıpkı görüntüleri ve adlarıyla kaydedildiği sistem, sıradan bir gecekondunun da, adres verilerek anında görüntüsüyle birlikte ekrana yansıtılmasını sağlayabiliyor.
Bir olayın yaşanması halinde, bilgisayar, hemen kaçış noktalarını belirleyip, olay yerini alternatifli bir şekilde daire içine alarak kontrol noktalarını belirliyor. Bu sayede haber merkezi 1-2 dakika içerisinde bölgenin tüm kapama noktalarını ekiplerin ve yaya devriyelerin kodlarını anons ederek aldırtıyor. Sabıka haritası
Öte yandan, aynı sisteme Ankara'da yaşayan herkesin adı kaydedildi. Kişilerin adı verilerek "bul" komutuyla anında adreslere ulaşılabiliyor. Mükerrer isimler, baba adı, ana adı ile netleştirilebiliyor. Aynı uygulamayla adres verilerek orada kimin oturduğu da tespit edilebiliyor. Önümüzdeki günlerde sisteme sabıkalıların oturduğu yerlere göre de ek program yapılacağını belirten yetkililer, böylece herhangi bir sokakta hangi suçtan kimin kaldığının saptanabileceğini bildirdiler.
Ekip araçlarının seyri izlenecek
Sistemin her türlü yeniliğin ilavesine imkân tanındığını belirten yetkililer, GPS adı verilen cihazın polis ekip otolarına takılmasıyla birlikte ekipleri seyir halinde görebileceklerini bildirdiler. Bu sayede ekiplerin sevkinin daha kolay olacağını belirten yetkililer, GPS cihazının takılı olduğu bir otomobilin hangi güzergâhlara ve adreslere gittiğinin bilgisayardan istenerek rapor edilebileceğini kaydettiler. Yetkililer, bu sisteme ekonomik kriz nedeniyle geçilemediğini belirttiler.
Aynı şekilde sistemde yer alan her türlü binanın projelendirilmiş halinin girilebileceğini kaydeden yetkililer, "Örneğin adresi belirlenen bir apartmanda bir kişi rehin alınmış ise ya da hücre evi tespit edilmiş ise bu ortama sanal olarak girilerek müdahale planları çok net ortaya konulabilir" dediler.
'Büyük gözaltı'
İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün uygulamasını "büyük gözaltı" olarak yorumladı. Öndül, bu sistemle global ölçekte ve sokak ölçeğinde özgürlük alanlarının ve birey haklarının kısıtlandığını belirtti. Uygulamanın dayanağının 1996 İller İdaresi Yasası olduğunu kaydeden Öndül, büyük bir hak ihlaliyle karşı karşıya kalındığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Şiirin yollarında bir Arkadaş

SONRAKİ HABER

Geleceğimiz için alanlara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa