29 Nisan 2001 21:00

Sansürlü DSP kongresi

DSP'nin 5'inci Olağan Kongresi'nde rakiplerinden Sema Pişkinsüt'ü konuşturtmayan, Ertan Kutlucan'ı da aday bile yaptırtmayan Bülent Ecevit, yeniden genel başkanlığa seçildi.

Paylaş
Sansürlü DSP kongresi
Sultan Özer / Şebnem Turhan
DSP'nin 5'inci Olağan Kongresi dün Ankara'da yapıldı. Genel Başkan adayları Sema Pişkinsüt'ün konuşturulmadığı, Ertan Kutlucan'ın ise "partiye üye olmadığı" bahanesiyle aday bile yapılmadığı kongrede Bülent Ecevit yeniden DSP Genel Başkanı seçildi. Kongrede Sema Piskinsüt'ün oğlu DSP görevlileri tarafından dövüldü. Pişkünsüt, provakatif bir olaya yol açmamak için oy bile kullanmadan salondan ayrılmak zorunda kaldı. Ecevit kongrede, hükümetin istifasının söz konusu olmadığı belirterek, erken seçim isteklerine karşı çıktı.
Kongrenin yapıldığı ASKİ Spor Salonu sabahın erken saatlerinden itibaren hareketlenmeye başlandı. 40 bin davetiyenin gönderildiği söylenen kongre için gelenlerin içeri alınmalarında izdiham yaşandı. Konuklar ile basın ve delegelerin ayrı kapılardan salon bahçesine sokulduğu kongrede, ellerindeki davetiyeleri gösterenler adlarına düzenlenmiş yaka kartlarını ve manyetik kartları kullanarak salona girebildiler.
Gazetecilerin dahi iki-üç kez sıkı bir aramanın ardından içeri alındıkları salona, saat 10.00 sıralarında gelen genel başkan adayı Sema Pişkinsüt de aranmak istendi. Pişkinsüt'ün bunun kendisine kasıtlı yapıldığını söyleyerek, sert tepki göstermesi üzerine emniyet yetkilileri, bakan ve milletvekillerinin aranmasını durdurdu. Bu arada Pişkinsüt'e bir bayan polis koruma olarak verildi. Pişkinsüt'ü koruyan polis sayısı daha sonra arttırıldı.
Ecevit'e Isparta'dan gül
Salonda, Bülent-Rahşan Ecevit çiftinin içeri girdiği saat 11.00'e kadar büyük bir gürültüyle DSP marşı çalındı. Korumalarının ablukası altında salona giren Ecevit'lerin oturacağı yer ve kürsü çevresi de polis tarafından sarıldı. Ecevit'lerin yerine oturmasından sonra, başkan adayı Sema Pişkinsüt yanlarına giderek, "hoşgeldiniz" dedi.
Ecevit 40 dakika konuştu
Ecevit 40 dakika süren konuşmasında iki odalı bir zemin katında, yoksulluklar ve zorluklar içinde doğan DSP'nin kimse ihtimal vermediği halde nasıl önce sol'un, sonra Türkiye'nin birinci partisi olduğunu anlattı. PKK ve Abdullah Öcalan'ın yakalanışından, irtica ile mücadelelerinden söz eden Ecevit, yolsuzlukların üzerine gittiklerini, eşi görülmemiş uyumla Meclis'te nasıl çalıştıklarını anlattı. Ecevit'in, çıkarılan yasaları büyük bir övgüyle anlatması sessizce dinlenirken, 47 bin geçici işçinin kadroya alındığını söylemesi alkışlarla karşılandı.
Ekonomik krize de değinerek, nedenlerinin başında Türkiye'yi yıllardır sarsan ağır enflasyon hastalığı ve bu hastalığı sömüren enflasyon lobisinin yer aldığını kaydeden Ecevit, bankacılık sistemini de "bazı bankacıların müşterilerinin parasıyla kendi kasalarını doldurdukları" sözleriyle eleştirdi. Ekonomiyi yeniden canlandıracaklarını iddia eden Ecevit, son dönemdeki esnaf, işçi, köylü, emekçi eylemlerine de atıfta bulunup, "Son günlerde, muhalefetin de körüklemesiyle, yer yer 'hükümet istifa' sloganları haykırılıyor" diyerek, hükümet çekilirse yerine ne konulacağının bilinmediğini öne sürdü.
IMF programı itirafı
Konuşmasında, ekonomik programı IMF için hazırladıklarını itiraf eden Ecevit, "AB için hazırladığımız kapsamlı Ulusal Programla, Uluslararası Para Fonu (IMF) için hazırladığımız Ekonomik Program örtüşmekte, birbirini bütünlemektedir. IMF için hazırlanan Ekonomik Program bir süre bizi toplum olarak sıkıntılara sokacaktır. O sıkıntılara katlanmadan toplumumuz yeniden kalkınma ve büyüme yoluna giremez." diye konuştu.
Ecevit'in konuşmasının ardından yaklaşık yarım saatlik boşluk DSP marşı çalınarak dolduruldu. Ardından da Hülya Polat konser verdi.
Başkanlığa iki aday
Kongrede genel başkanlık için Bülent Ecevit ile Sema Pişkinsüt aday oldu. Diğer aday Ertan Kutlucan ise "üye olmadığı" bahanesiyle aday yapılmadı. Kutlucan, yaptığı açıklamada, "DSP'de demokrasinin kırıntısı bile kalmamış" dedi. Kutlucan, Rahşan ve Bülent Ecevit'in partiyi bitirdiklerini ifade ederken, yine görevlilerin ağrılıkta olduğu grup tarafından yuhlanınca, "Bu parti maraba partisi olmuş" diye tepki gösterdi.
Genel Başkan adayı Pişkinsüt, konuşma isteğini ve PM listesini Ecevit'in konuşmasından önce Divan'a verdi. Ancak konuşma bitmesine, araya konser girmesine rağmen kendisine konuşma hakkı verilmeyen Piskinsüt, bunun üzerine hükümet komiserine dilekçeyle başvurarak, konuşmasının engellendiğini söyledi. Hükümet komiseri, yetkinin divan başkanlığında olduğunu belirtirken, Pişkinsüt yasa gereği konuşma hakkı olduğunda ısrar etti. Bunun üzerine hükümet komiseri, yasanın ilgili maddesini inceleyerek yanıt vereceklerini bildirdi. Hükümet komiseri daha sonra dilekçenin tutanaklara geçirileceğini, ancak bu aşamada kendilerinin yapacak bir şeylerinin bulunmadığı cevabını verdi.
Oğlu dövüldü
Bu arada hakkını aramak için uğraş veren Pişkinsüt, VİP salonu önünde mavi gömlekli görevliler tarafından oğluylu birlikte tartaklandı. Olay sırasında bazı görevlilerin Pişkinsüt'ün oğluna yumruk ve tokat attıkları görüldü. Pişkinsüt'ün oğlu suratına aldığı bir darbe sonucu sendeledi ve annesinin yardımıyla yere düşmekten kurtuldu.
Pişkinsüt, Rıdvan Budak dışında milletvekili olarak Ramiz Savaş ve Mehmet Özcan'ın da yer aldığı Parti Meclisi listesinin divandan okunması sırasında oy pusulalarını da divana bıraktı. DSP Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Diri'nin, Pişkinsüt'ün PM ve MDK listelerine itiraz etmesi üzerine, Başkanlık Divanı, tüzük gereğince 10 dakikalık süre içinde listelerin yenilenmesini istedi.
Pişkinsüt ise divana dilekçe vererek, adaylığını sürdürdüğünü, ancak listeleri geri çektiğini bildirdi. Listesini çeken fakat adaylığı süren Sema Pişkinsüt, seçimleri beklemeden, "oylamaya kalması durumunda gerginlik yaşanabileceğini, bunun da partisine zarar vereceğini" söyleyerek, salondan ayrıldı. Pişkinsüt, "Partime daha fazla zarar vermemek ve provokatif girişimleri engellemek için oy kullanmadan ayrılıyorum" dedi.
Ecevit seçildi
Saat 18.30 sıralarında başlanan seçimlerde delegeler 14 sandıkta oy kullandı. Yapılan seçimlerde, 1049 geçerli oyun, 963'ünü alan Ecevit yeniden DSP Genel Başkanlığı'na seçildi. 1084 oyun kullanıldığı seçimlerde 35 oy geçersiz sayıldı. Sema Pişkinsüt'e de tahminlerin çok üstünde 86 oy çıktı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İstanbul'da 1 Mayıs şehitleri anıldı
İstanbul'da, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de ve 1 Mayıs 1996'da Kadıköy'de hayatını kaybeden emekçiler anıldı. 1 Mayıs 2001 Düzenleme Kurulu'nca yapılan anmalarda Kazancı Yokuşu ve Söğütlüçeşme'ye karanfil bırakılarak, halka bildiri dağıtıldı.
İlk olarak Taksim'de düzenlenen anmaya katılmak amacıyla dün sabah saat 10.00'dan itibaren Gümüşsuyu'nda bulunan Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği önünde toplanıldı. Düzenleme Kurulu'nu oluşturan örgütlerin yöneticileri ile mitingin katılımcılarının oluşturduğu yaklaşık 200 kişi, buradan Kazancı Yokuşu'na doğru yürüyüşe geçtiler. Polisin "izinsiz yapıldığı" gerekçesiyle yürüyüşe engel olma çabaları sonuç vermedi, emekçiler "1 Mayıs'ta alanlardayız", "İşçi memur el ele genel greve", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganlarıyla yolu kapatarak Taksim'e çıktılar.
Kazancı Yokuşu başında toplanan emekçiler adına açıklama yapan 1 Mayıs Düzenleme Kurulu Başkanı Murat Tokmak, ülkenin ağır bir dönemden geçtiğini, uluslararası sermaye, Dünya Bankası ve IMF'nin yaptığı programın hükümet eliyle uygulanmaya çalışıldığını belirterek, Emek Platformu'nun ortaya koyduğu alternatif programın hayata geçirilmesi için mücadelenin süreceğini söyledi.
1977'de katledilen emekçiler anısına yapılan saygı duruşunun ardından Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakılarak, halka 1 Mayıs çağrı bildirileri dağıtıldı.
Daha sonra '96 1 Mayıs'ında öldürülen 3 kişiyi anmak için Kadıköy Söğütlüçeşme'ye gidildi. "Katiller bulunsun, hesap sorulsun" sloganlarını atan kitle, saygı duruşunda bulundu. Murat Tokmak, "Böylesi günleri bir daha yaşamak istemiyoruz, en haklı taleplerini 1 Mayıs'ta haykıranların öldürülmesi bu ülke için kara lekedir" diyerek katillerin bir an önce yakalanmasını istedi.
ÖNCEKİ HABER

Ambar işçisinin coşkulu kongresi

SONRAKİ HABER

Şiirin yollarında bir Arkadaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...