29 Nisan 2001 21:00

Ambar işçisinin coşkulu kongresi

TÜMTİS Ankara Şubesi'nin olağan kongresi dün yapıldı. Kongrede "Genel grev, genel direniş" sloganları eşliğinde, sermayenin iflas eden politikalarına karşı emeğin programına sahip çıkılması istendi.

Paylaş
Ambar işçisinin coşkulu kongresi
TÜMTİS Ankara Şubesi'nin olağan kongresi dün yapıldı. Kongrede "Genel grev, genel direniş" sloganları eşliğinde, sermayenin iflas eden politikalarına karşı emeğin programına sahip çıkılması istendi.
Kongre salonunu dolduran ambar işçileri, IMF politikalarıyla ülkeyi krize sokan hükümeti kıyasıya eleştirdiler ve emeğin programı doğrultusunda mücadele çağrısı yaptılar.
"Ne ABD ne Derviş, genel grev genel direniş", "Kahrolsun işçi düşmanları", "Sermaye mezara emek iktidara", "Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye" sloganlarını atan işçiler, 1 Mayıs'ta alanları dolduracaklarını bildirdiler.
Kongre'de konuşan TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, işçi ve emekçilere vahşi kapitalizm koşullarının dayatıldığını söyleyerek, sendikal örgütlülüğün özelleştirme ile dağıtılmak istendiğini vurguladı. Türkiye'yi köle cenneti haline getirmeye çalıştıklarını dile getiren Topçu, halkın oylarıyla parlamentoya giren milletvekillerinin halkın değil ABD'nin IMF'nin istediği yasaları çıkardığına dikkat çekti. Telekom'un, THY'nin özelleştirilmesinin sadece buralarda çalışanları ilgilendirmediğini, bu kuruluşların tüm halkın birikimleri ile kurulduğunu, tüm halkın sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Topçu, "Sendikalar giderek kan kaybediyor. Ya sermayeden yana sınıftan koparak ya da sınıftan yana sendikacılık yapacaklar. Sınıf sendikacılığı yapmak kolay değil, bedel ödemek gerek. TÜMTİS bu bedeli ödemeye hazır" diye konuştu.
1 Mayıs'ta tüm TÜMTİS işçilerinin aileleriyle, komşularıyla birlikte alanlarda olması gerektiğini söyleyen Topçu, "Bugün işçi sınıfının, emekçilerin birliğine daha çok ihtiyaç var. Emek Platformu'nun hazırladığı alternatif programla alanlarda olacağız ve sermayenin programına karşı konulan bu program ile yapay bölünmelere izin vermeden kurtuluşumuz için mücadele edeceğiz" dedi. İşçi sınıfının kendine dayatılan karamsar tabloyu aşacağını dile getiren Topçu, Emek Programı'nı hazırlayanların kendi tabanlarında bunu yeterince tartışmamalarını eleştirdi.
Türk-İş'e görev düşüyor
Türk-İş Ankara Temsilcisi Necdet Görgü, IMF ve DB'nin ülkeyi bu hale getirmek için özel çaba harcadıklarını ve başardıklarını söyleyerek, "Bu ikili 'üretme, devletini küçült, yok et, benim ürettiğimi al, bana bağımlı kal, sürekli borç içinde yaşa' diyordu. Bu isteklerinde başarıya ulaştılar" dedi. emekçilerin söylenmeyi bırakıp gücünü ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Görgü, Türk-İş'e büyük görevler düştüğünü, sendikaların politikalarını netleştirmesi gerektiğini söyledi. Görgü, sendikaların özelleştirmeye karşı duruşlarında farklılıklar olduğunu belirterek, birliğin sağlanması gerektiğini ifade etti. Harb-İş Ankara Şube Başkanı Mehmet Çelik, "Bu kürsülerden söylediklerimizi hayata geçiremiyorsak, havanda su dövüyoruz demektir" diyerek başladığı konuşmasında Emek Programı'nın emekçilerin uyanışını gösterdiğini söyledi.
Çare emekçilerde
EMEP Ankara İl Başkanı İbrahim Akkaya da krizlerin, yoksulluğun, yolsuzluğun birkaç kötü yöneticinin hataları yüzünden ortaya çıkmadığına, birkaç yöneticiyi cezaevine göndererek, sorunların ortadan kaldırılamayacağına dikkat çekerek, yoksulluğun, yolsuzluğun, krizlerin tüm dünyada uygulanan neoliberal politikalardan kaynaklandığını söyledi. Emek Programı'nı hayata geçirmek için emekçilerin mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Akkaya, 1 Mayıs'ın bunun provası olacağını dile getirdi. Akkaya, emeğin programının dışarıya değil kendi ülkesine dayandığını, bu programı hayata geçirmek için Türkiye'de yeterli kaynak bulunduğunu vurgulayarak, "Kaynak, rüşvetçilerden, hortumculardan, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınarak bulunacak. Özelleştirme kaynak getirmez. Özelleştirme Çağlar'ları, Ersümer'leri yarattı, ülke kaynaklarını hortumlattı" diye konuştu.
Sendika ekmeğimizi artırdı
Kongrenin öğleden sonraki bölümünde, TÜMTİS'e yeni üye olan ve kongre için Konya ile Kayseri'den gelen ambar işçileri konuştu. Konya'dan gelen TÜMTİS üyeleri, TÜMTİS Konya ambarlarına girmeden önce insan onuruna yakışmayan koşullarda 12 saat çalıştıklarını anlatarak, patronun tüm tehditlerine rağmen sendikaya, sendikanın arkalarında durması sayesinde üye olduklarını söylediler.
Patronların işçilere ayaklarını sildirdiklerini, bahçelerinde bahçıvan olarak çalıştırıldıklarını anlatan işçiler, "Ama şimdi onurlu çalışıyoruz. Patron bizi fazla çalıştıramıyor, çalıştırdığında bunun karşılığını ödemek zorunda kalıyor" dediler.
İşçiler, TÜMTİS'in küçük bir sendika olduğunu ancak alanlara çıkınca onu herkesin farkettiğini, birlik olduktan sonra her yerde güçlerini gösterebileceklerini vurguladılar.
Hedef Emek Programı
Kongre'nin sonunda söz alan Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, TÜMTİS'e yönelik her türlü saldırıya tüm üyelerin karşılık verdiğini hatırlatarak, sendikaya üç ay gibi kısa bir sürede 3 bin 500 üye yaptıklarını anlattı. TÜMTİS'in saldırıları püskürttüğünü şimdiki hedefinin Emek Programı'nı hayata geçirmek olduğunu ifade eden Kılıçdoğan, her TÜMTİS üyesinin bir örgütleyici olduğunu ve örgütlenme çalışmalarının sürdürüleceğini söyledi.
Tekrar söz alan Sabri Topçu ise işkolunda daha örgütsüz 90 bin işçi olduğunu hatırlatarak, pekçok ilde toplu sözleşme hakkının alınmadığını çalışmaların aksatılmadan sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Bugüne kadar ambarlardaki patronlara karşı mücadele ettiklerini ancak krizin sebeninin ambar patronları olmadığını anlatan Topçu, "Şimdi hedefimiz krizi çıkaran siyasi iktidar, büyük sermaye ve uluslararası sermaye. Onlara yöneleceğiz. Krizi atlatana kadar işyerlerimizde fedakarlık yapacağız" dedi.
Seçim sonuçları
Seçimler sonucunda şube yönetimi şu isimlerden oluştu: Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan, Şube Sekreteri Abidin Kandeğer, Mali Sekreter Zeki Karacan, Selahattin Demir, Hüseyin Babayiğit, Hacı Bayram Çadırlı ve Muharrem Karacaoğlu
ÖNCEKİ HABER

21 kişi ölüm sınırında

SONRAKİ HABER

Sansürlü DSP kongresi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...