29 Nisan 2001 21:00

Arap devletlerinin derdi Pokemon!

Arap devletleri, İsrail saldırısı altındaki Filistin'e somut bir yardımda bulunacaklarına, çizgi film Pokemon'la uğraşıyorlar. Filistinli çocuklar her gün İsrail kurşunlarıyla can veriyor.

Paylaş
Arap devletlerinin derdi Pokemon!
Beyrut Kasabı Ariel Şaron'un provokasyon yaratmayı amaçlayan Haremüşşerif ziyaretinden bu yana, yaklaşık yedi aydır süren İsrail terörü, 500'e yakın Filistinlinin ölümüne, onbinlercesinin yaralanmasına ya da sakat kalmasına yol açtı. Filistin halkı işgalci İsrail ordusuna karşı can pahasına direnirken, birçoğu ABD'nin güdümünde olan Arap devletleri, bugüne kadar laftan başka bir şey üretmediler. Sokaklarda kurşunlanan Filistinlilerin beklentileri, her Arap Zirvesi'nin ardından daha da büyük bir öfkeye dönüştü. Ancak Mısır başta olmak üzere birçok bölge devleti, İsrail terörüne karşı göstermelik kınamalar yayınlamaktan başka bir şey yapmadılar.
Pokemon'a karşı cihat!
Halklarının baskısı altındaki Arap yöneticiler, bugünlerde "siyonizme karşı mücadele"lerini ilginç bir alanda sürdürüyorlar. Aralarında Filistinli şeriatçı grupların da bulunduğu birçok gerici çevre, Japon çizgi filmi Pokemon'a savaş açmış durumda. Pokemon, Arap ülkelerinin yanı sıra, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde de "Siyonistlik" ile suçlanarak yasaklandı. Hamas ve İslami Cihad gibi İran yanlısı örgütler ve Ürdün, Katar gibi Arap devletleri, Pokemon'un
"uluslararası Siyonist bir komplonun parçası" olduğunu ilan etti. Batı Şeria'daki şeriatçı gruplar, İsrail terörü altında ezilen çocuk ve gençlere "Pokemon kartlarıyla oynamama ve çizgi filmi izlememe" çağrısı yapan bildiriler dağıttılar. Bildirilerde, Pikachu ve diğer Pokemon karakterlerinin "Yahudi gibi göründüğü" iddia edildi. Filistin'deki en büyük şeriatçı gruplardan Müslüman Vakfı da, Kudüs'ün Arap bölgelerindeki esnaftan, Pokemon ürünlerini satmamalarını istedi.
Fetva üzerine fetva
Trajikomik bir hal alan "Siyonist Pokemon tartışması", geçtiğimiz ay, ABD'ye en yakın bölge devletlerinden Suudi Arabistan'da başlamıştı. Suudi müftü Şeyh Abdülaziz bin Abdullah, bir fetva yayınlayarak Pokemon ürünlerini yasakladı. Yasakta, Pokemon'un bir tür kumar olduğu belirtiliyor ve Pokemon kartlarının "Siyonizmin sembolü altı köşeli yıldızlar taşıdığı" ifade ediliyordu.
Gözlerinin önünde süren İsrail terörüne karşı kıllarını kıpırdatmayan Suudi yetkililer, fetvanın ardından Pokemon operasyonlarına giriştiler. Dükkânlardan Pokemon ürünleri toplatılırken, televizyonlar da çizgi filmin yayınını durdurdu. Pokemon
ile ilgili ürünleri satan kişilere de ağır cezalar getirildi.
Şeriatçıların çirkin yüzü
Filistinlilere hiçbir somut destek vermeyen diğer Arap yöneticileri de, Pokemon'ı adeta bir "kurtarıcı" olarak gördüler. Katar Müftüsü ve Dubai İslami Öğreti Konseyi, Pokemon'u yasakladı. Batı uşağı Dubai devletinin koyduğu yasakta, "Pokemon karakterlerinin değişme yeteneğinin, Darwinist evrim teorisinin kabulü anlamına geldiği" de vurgulanıyordu.
Kardeşlik nerede?
Pokemon yasağı, çeşitli biçimler altında yayılmaya devam etti. Ürdün'de Müslüman Kardeşler örgütü, hükümetin bu "siyonist komplo"yu derhal durdurmasını talep etti. Örgüt, Pokemon'un "Müslüman çocukları dinsizlik ve putperestliğe ittiğini" öne sürüyor ve Pokemon karakterlerinin "İslam'ın saflığına taban tabana zıt" olduğunu iddia ediyordu. Ürdün'de bu "derin" tartışmalar yapılırken, "saflıkları korunmak istenen" Filistinli çocuklar, İsrail kurşunları ile can vermekteydiler.
Pokemon olayı, yeni gelişmelerle giderek büyüyor. Arap dünyasındaki son söylentilere göre "Pokemon", Japoncada "Yahudi" demek. Hiçbir temeli olmayan bir diğer iddiaya göre, eski bir Ortadoğu dili olan Suriyece'de ise "Ben bir Yahudiyim" anlamına geliyor. Bu söylentiler öyle yayıldı ki, Suriye Ortodoks Kilisesi, şeriatçı gruplardan tehditler almaya başladı. Kilise, Ürdün ve Filistin gazetelerine ilanlar vererek "Pokemon ile hiçbir bağlantısı olmadığını" yazmak zorunda kaldı.
Arap patronların bir kısmı, Pokemon yasağına tepki gösteriyor ve bu yasak nedeniyle para kazanmalarının engellendiğini belirtiyorlar. Pokemon ticareti yapan bu çevrelerin isteği üzerine, Japonya'nın Amman Büyükelçisi bir açıklama yaptı. Açıklamada, Pokemon karakterlerinin Japon folkloruna dayandığı ve "başka kültür ve dinlerle bir ilgisi olmadığı" dile getirildi.
Emekçiler durumun farkında
Birçok Filistinli emekçi, Pokemon'un, şeriatçı gruplar ile ABD uşağı bölge devletlerinin "can simidi" haline geldiğinin farkında. Batı Şeria'da okunan Düstur gazetesinde yayınlanan bir karikatür, durumun çarpıcılığını ifade ediyor: Bir şeriatçı, elinde kılıcıyla Pikachu'yu kovalarken, arkada İsrail Başbakanı Ariel Şaron, bir tankın üzerinde kahkahalar atıyor.
ÖNCEKİ HABER

'Ya kazanamazsam?' kabusu

SONRAKİ HABER

Çevre ödüllü çevre düşmanı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...