28 Nisan 2001 21:00

Programımızı alanlarda anlatacağız

Ekonomik krizden çıkış ve IMF-DB programlarından kurtulmak için Emek Programı'nı ortaya koyan Emek Platformu'nun Dönem Sözcüsü Kaya Güvenç, 1 Mayıs'ın programın anlatılması için bir araç olduğunu söyledi.

Paylaş
Programımızı alanlarda anlatacağız
Sultan Özer
Emek Platformu (EP) Dönem Sözcüsü ve TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, bu yılın önemli yanlarından birinin bir alternatifin ortaya konması olduğunu belirterek, "1 Mayıs görkemli bir şekilde, bayram havasında, taleplerin, programın anlatıldığı bir gün olarak alanlarda kutlanacak" dedi.
Kaya Güvenç, tüm yasaklama ve baskılara rağmen 14 Nisan'da bir milyon insanın fiilen alanlarda olduğunu belirlediklerini, bunun da tepkinin boyutunu gösterdiğini söyledi. Bazı illerde hem il merkezinde hem de birbirlerine yakın olmasına rağmen ilçe merkezlerinde ayrı eylemler düzenlendiğine işaret eden Güvenç, "Örneğin Balıkesir'de yapılıyor, Bandırma'da, Edremit'te yapılıyor. Edremit'le Burhaniye çok yakındır, ayrıca Burhaniye'de de yapıldığı" örneğini verdi.
Yasaklamaların, 'programı anlatma yasağı' olduğuna vurgu yapan Güvenç, "İktidar EP'in bir alternatif programı olmasından, bir alternatifin olabileceği konusunda güçlü ses çıkmasından rahatsız" dedi.
14 Nisan eyleminin EP'in hedef noktası değil, aşamalardan biri, kitlesel etkinlik süreci, programın hayata geçmesi için bir kitlesel tanıtım olduğunu ifade etti. Güvenç, eylem sürecinin bitmediğini, belki kamu toplu iş sözleşmeleri nedeniyle bir duraklama olduğunu, ancak kitlesel etkinliklerin devam edeceğini söyledi.
'1 Mayıs görkemli olacak'
EP'in kararlarının oybirliği ile alındığını, 1 Mayıs'ın EP adına düzenlenmemesi yönünde bazı öneriler gelince uymak zorunda kaldıklarını kaydeden Güvenç, 1 Mayıs için işçi ve memur sendikalarının oluşturduğu tertip komiteleri aracılığıyla başvurular yapıldığını, EP'in de destek verdiğini dile getirdi. "1 Mayıs görkemli bir şekilde, programın anlatıldığı bir gün olarak alanlarda kutlanacak" diyen Güvenç, bu yılı, 'gerçek bir alternatif konması ve bu alternatifin tanıtımı için 1 Mayıs'ın bir araç olması' şeklinde tanımladı.
Programın tanıtımı için katıldıkları panel ve toplantılarda insanların büyük bir merakı ile karşılaştıklarını vurgulayan Güvenç, "Bir alternatif var ve kendilerine göre bu alternatifi test ediyorlar. Son derece olumlu bir tepki ve destek var" dedi. Programın hayata geçirilmesi için çabalarını daha programlı hale getireceklerini de belirten Güvenç, sempozyumu da kitap haline getireceklerini, bunun programın daha iyi anlaşılmasına hizmet edeceğini söyledi. 'Türkiye, tekellerin açık pazarı olacak'
"Kriz'den çıkış" olarak öncelikle çıkarılan yasalara da değinerek, "IMF tarafından şart koşulan yasalardan biri Şeker Yasası idi. 'Bu yasanın krizle ne ilgisi var' diye soruyor birçok insan. Hiç ilgisi yok" diyen Güvenç, krizi fırsat bilen uluslararası tekellerin, Türkiye'yi açık pazarları haline getirebilecekleri yasaları dayattığını dile getirdi. Yasaların arkasında uluslararası tekellerin bulunduğunu, iktidarın emekçilere karşı sağır olduğunu, demokratikleşme konusunda hiçbir şey yapmadığını, F tipi cezaevlerindeki ölümlere karşı kamuoyundaki duyarlılığı bile görmezden gelip, kendi bildiklerini okumaya devam ettiklerini belirten Güvenç, "EP programı bir alternatif koymuştur. Bizim görevimiz bu programı mümkün olduğu kadar geniş bir kesime anlatabilmek. Medyanın bu konudaki ambargosunu aşmak zorundayız. Programı bölgelere, işyerlerine giderek anlatmaktan başka yolumuz yok" dedi.
İllerde, ilçelerde EP yerel ayaklarının oluşmasından mutluluk duyduklarını kaydeden Güvenç, "Her yer çok iyi çalışıyor demiyorum, güçlendirmemiz lazım. İşyeri komitelerine doğru gitmeliyiz. Ama başlangıç gerçekten umut vericidir. Yeter ki EP olarak bunun arkasında durabilelim ve bütün halkımıza en iyi şekilde anlatabilelim" diyerek bundan sonraki görevlerine işaret etti.
ÖNCEKİ HABER

Ersümer,

SONRAKİ HABER

'Ya kazanamazsam?' kabusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...