28 Nisan 2001 21:00

Ersümer,

   özelleştirme batağının kanıtıdır

Paylaş
Ersümer,
    özelleştirme batağının kanıtıdır
Enerji- Yapı Yol Sen, "Beyaz enerji operasyonunun özelleştirmelerin gerçek yüzünü ortaya çıkardığı" değerlendirmesini yaparak, özelleştirmelerin durdurulmasını, adı yolsuzluklara karışmış bütün bakanların istifa etmesini istedi.
Enerji-Yapı Yol Sen, hükümetin sadece Ersümer'in istifasıyla aklanamayacağının altını çizerek, hükümetin çamurun üstünde yatmaya devam ettiğini ifade etti.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in istifası üzerine dün Mülkiyeliler Birliği'nde bir basın toplantısı düzenleyen Enerji- Yapı Yol Sen Genel Başkanı Cengiz Faydalı, Beyaz Enerji Operasyonları'yla yapılan yolsuzlukların küçük bir kısmının ortaya çıktığını, bütün özelleştirme ihalelerinde yolsuzluk ve rüşvetin döndüğünü söyledi.
Enerji Bakanlığı ve bağlı genel müdürlüklerde bürokrat-işadamı-bakan üçlüsü üzerinden çıkar grubu oluşturulduğunu, büyük ihale dönemlerinde sık sık elektrik kesintisi yapılarak, enerjide sıkıntı olduğunun açıklandığını söyleyen Faydalı, Yap-İşlet-Devret ve Yap-İşlet ihaleleriyle TEAŞ ve Hazine'nin milyarlarca dolar zarara uğratıldığının iddianamede de açıkça görüldüğünü belirtti.
İşletme hakkı devrinin hukuksuzluğun yanı sıra ekonomik talan olduğunu da vurgulayan Faydalı, 10 elektrik santralı, 20 dağıtım bölgesinin işletme hakkının devir çalışmalarının sürdüğünü hatırlattı.
İddianamede olmayanlar
Çayırhan, ÇEAŞ, Yatağan-Kemerköy-Yeniköy, Aktaş, Mavi Akım Projesi, Yüzer-Gezer santral ihalelerinin ise henüz incelemeye alınmadığına dikkat çeken Faydalı, Çayırhan'ın devrinin hukuksuz olduğunu, hem kararın eksik olduğunu, hem de kararda imzası olanların yargılandığını hatırlatarak devir işleminin iptal edilmesini istedi.
ÇEAŞ'a Berke Barajı
için Dünya Bankası'nca 402 milyon dolarlık kredi verilmesine ve barajın 1995 yılında bitirilmesi gerekmesine karşın barajın hâlâ bitirilmediğini kaydeden Faydalı, milyarlarca dolarlık zarara işaret etti. ÇEAŞ'ı devralan Rumeli Holding'in 29 Mart 2001'de ise TEDAŞ'a ihtarname çekerek, Antalya, Adana, Mersin ve Hatay Bölgesi elektrik dağıtım işletmesinin 15 Nisan'a kadar devredilmesini isteyip, dava açmakla tehdit ettiğini de kaydeden Faydalı, ÇEAŞ ve KEPEZ'deki trilyonlarca lira zarara karşın bu dağıtım bölgelerinin devir edilip edilmeyeceğini sordu.
Mavi Akım
Mavi Akım Projesi'nde ANAP'li iki müteahhide Sansun-Ankara arası boru hattının döşenmesi sorumluluğu karşılığı 52 milyon dolar verildiğini, oysa Rusya'nın sözkonusu proje için Karadeniz'in iki bin metre dibine boru döşemek için henüz kredi bulamadığını hatırlatan Faydalı, Rusya krediyi temin edemezse 52 milyon doların ne olacağını sordu.
Bursa-Yalova, Kocaeli-Sakarya, Samsun-Sinop-Ordu, Ankara-Kırıkkale dağıtım bölgelerinin devir işlemleri hakkında da bilgi vererek, bunca yolsuzluk, rüşvet ve soyguna karşı hala devredilip devredilmeyeceğini de soran Faydalı, bütün bunların özelleştirmenin kendisinin yolsuzluk olduğunu açığa çıkardığını söyledi.
Diğer bakanlıklardaki yolsuzluklar
Sadece Enerji Bakanlığı değil, Sağlık, Ulaştırma, Bayındırlık ve İskân Bakanlıkları ile Bankalardan Sorumlu Devlet Bakanlıklarında da yolsuzluğun olduğunu kaydeden Faydalı, "Hangi bakanlıkta büyük çapta bir ihale ve özelleştirme uygulaması varsa orada mutlaka yolsuzluk ve rüşvet vardır" dedi.
Bu veriler ışığında tüm özelleştirmelerin durdurulmasını, yargılanan bürokratlar ile istifa eden Ersümer'in imzaladığı sözleşmelerin iptal edilmesini, yolsuzluk ve rüşvete adı karışan tüm bakanların istifasını, bugüne kadar yapılan özelleştirme ihalelerinin incelenerek kamuoyuna bilgi verilmesini isteyen Cengiz Faydalı, sadece Enerji Bakanı'nın istifasıyla hükümetin temize çıkamayacağını, çamur üzerinde oturmaya devam ettiklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Müzisyenler plak şirketlerine karşı

SONRAKİ HABER

Programımızı alanlarda anlatacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...