28 Nisan 2001 21:00

1 Mayıs hazırlıkları tamam

Emek Platformu Dönem Sözcüsü TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, hükümetin, Emek Platformu'nun bir alternatif programının olmasından rahatsız olduğunu belirterek, bu yılki 1 Mayıs'ın "ortaya konan bu alternatifin tanıtımı için bir araç" olacağını söyledi.

Paylaş
1 Mayıs hazırlıkları tamam
Yusuf Karadaş
1 Mayıs mitingi için DİSK ve KESK'in başvuru yaptığı Malatya'da, 14 Nisan mitingi ve 1 Mayıs'ı değerlendiren sendikacılar, sıranın artık şalter indirmeye geldiğini söylediler. Tek Gıda-İş Sendikası Doğu ve Güneydoğu Bölge Sekreteri Yusuf Artan, emekçiler için 14 Nisan'ın kendi programlarını hayata geçirmek için mücadele sürecini başlatmaları bakımından bir dönüm noktası olduğunu söyledi. "Derviş programı IMF programıdır, emekçilere zulüm programıdır" diyen Artan, ulusal ihanet programı olarak nitelendirdiği Derviş programı ve sıfır zam dayatmasına karşı tek çıkar yolun üretimden gelen gücü kullanmak olduğunu söyledi. Artık şalter indirmekten başka çare olmadığını belirten Artan, Emek Platformu'nun kendi programını hayata geçirmek için üretimden gelen gücünü kullanması gerektiğini vurguladı. Artan ayrıca Malatya Emek Platformu'nda yer alan sendikalar arasında ortak bir görüş oluşamadığı için ilde Türk-İş'in 1 Mayıs düzenleme komitesi içinde yer almadığını belirterek, sendikaların bireysel katılma kararı aldığını belirtti.
'Hedefe atılan ilk adım'
14 Nisan'ı, "Hedefe atılan ilk adım" olarak değerlendiren Öz İplik-İş Malatya Şube Başkanı Mustafa Baştürk, "14 Nisan özlenen tabloyu gözler önüne serdi. 14 Nisan, emeğin dini ve ırkının olmayacağını gösterdi" dedi. Bir programın uygulanabilmesi için toplumsal uzlaşma olmasının gerekli olduğunu söyleyen Baştürk, "Bugün üzerinde uzlaşma olan program, Derviş'in halkı dışlayan IMF ve Dünya Bankası'nın programı değil, Emek Programı'dır" dedi. 1 Mayıs'ın işçi sınıfının mücadele tarihi boyunca edindiği tüm kazanımların sembolü ve garantisi olduğunu söyleyen Baştürk, nemaların ödenmesi, sosyal güvenlik yasasının çıkması ve ILO normlarına göre çalışma yaşamında düzenlemeler yapılması için 1 Mayıs hazırlıklarının önemsenmesi gerektiğini belirtti.
'İşçiler damgasını vurmalı'
KESK Malatya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Şube Başkanı Hasan Kaldık, 14 Nisan'ın Emek Platformu'nun alternatif programının emekçilere ulaştırıldığı bir gün olduğunu belirterek, asıl önemli olanın bundan sonra programın hayata geçirilmesi için kararlı bir mücadele yürütmek olduğunu söyledi. Emek Programı'nın önemsenmesi için ısrarcı bir mücadele yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Kaldık, 14 Nisan'daki işçi ağırlığının 1 Mayıs'a taşınmasının önemine dikkat çekti. DİSK ve KESK'in 1 Mayıs için ortak başvuru yaptığını belirten Kaldık, "1 Mayıs'ın tüm Emek Platformu bileşenlerinin katılabileceği bir mücadele günü olarak kutlanması için gerekli çabayı göstereceğiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Novartis kendini savundu ama...

SONRAKİ HABER

Ölümlere ölüm ekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...