27 Nisan 2001 21:00

DSP'de 3 adaylı kongre

DSP'nin yarın yapılacak konrgesinde üç aday yarışacak. Ecevit'in yanı sıra Aydın Milletvekili, İnsan Hakları Komisyonu eski Başkanı Pişkinsüt ve Ankara milletvekili adayı Kutlucan adaylıklarını açıkladılar.

Paylaş
DSP'de 3 adaylı kongre
Demokratik Sol Parti (DSP)'nin 5'inci Olağan Büyük Kongresi yarın yapılacak. DSP'de parti içi demokrasinin işletilmediğinde söz eden genel başkan adayları Sema Pişkinsüt ve Ertan Kutlucan ile Bülent Ecevit'in yarışacağı kongre, ASKİ Spor Salonu'nda saat 10.00'da başlayacak. DSP Kongresi, Bülent Ecevit'e 50 yıllık siyasal yaşamında ilk kez genel başkanlık yarışına girme olanağı verecek.
1189 delegenin genel başkanlık, parti meclisi ve merkez disiplin kurulu üyelikleri için oy kullanacağı kongrede, yaklaşık 42 bin parti üyesine davetiye gönderildi. Kongrenin rekor bir hızla saat 15.00'te bitirilmesi hedefleniyor.
Adaylığını dün Meclis'te yaptığı basın toplantısı ile açıklayan Sema Pişkinsüt, "Ülke bugün bir değişim ihtiyacı ile karşı karşıya. Yaşadığımız krizin ekonomik boyutlarının ötesinde sosyal ve siyasal alanları da kapsadığını kabul etmeliyiz. Partimizin bu değişim isteklerine yanıt vermesi gerekiyor. Aday olmamın nedenlerinin başında bu yönde katkı sağlama düşüncem bulunuyor" dedi. DSP tabanının da aynı duyguları taşıdığının altını çizen Pişkinsüt, tabanın geleceğe umutla bakabilmek ve değişim istediklerini ifade etti.
"Halk bu değişimin aynı Kuvvai Milliye gibi Anadolu toprakları üzerinden yükselmesini ve özgür iradelerine dayanmasını istiyorlar. Benim bu yönde çaba göstermem için yoğun talepleri oldu" diyen Pişkinsüt, bu durumdan kurtulmak için DSP'ye de görevler düştüğüne dikkat çekerek, DSP'nin gerçek anlamda demokratik olması, sol olması ve parti gibi bir parti olması gerektiğini vurguladı. Bunun için partililerin de tavır göstermesi gerektiğini dile getiren Pişkinsüt, bunu sağlamak için yola çıktığını kaydetti. Pişkinsüt, adaylığının hizip hareketi olmadığını ifade etti.
'Önemli olan tavır koymak'
Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Pişkinsüt "Sizi destekleyenler arasında milletvekilleri var mı?" sorusu üzerine ikili görüşmelerde ortak düşünceleri paylaştığı pek çok kişi olduğunu gördüğünü ifade ederek, "Söylenenleri köşedeki bakkalın çırağı bile biliyor. Önemli olan tavır koyabilmektir" dedi.
Adaylığa karar vermesinin İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'na yeniden seçilememesi ile ilgisi olduğu yorumlarını hatırlatan bir gazeteciye Pişkinsüt, "Bu değerlendirmeler yanlış ve provokatif`" karşılığını verdi. Komisyon başkanlığı sırasında halkın sırtındaki demokrasi sopasının kalkması için mücadele verdiğini dile getiren Pişkinsüt, şimdi de ekonomik sopanın kalkması için mücadele verdiğini kaydetti.
Gazetecilerin DSP genel başkanlığına aday olmanın aynı zamanda başbakanlığa da aday olmak anlamına geldiğini belirterek, sordukları "Bu cesaret isteyen bir şey. Bu göreve hangi kadro ile aday oldunuz?" sorusuna Pişkinsüt, "Bu yaptığınız cüret, demek istiyorsunuz" karşılığını verdi. Herkesin tabanına karşı sorumluluk duygusu içinde hareket etmesi gerektiğini kaydeden Pişkinsüt, "Siyaset risk alma sanatıdır" dedi. Partiyi tek başına yönetmek için aday olmadığını, parti içi demokrasinin işletilmesini istediğini kaydeden Pişkinsüt, "Seçilemezseniz partiden ayrılacak mısınız?" sorusunu da, Genel Başkan Ecevit'in "Demokratız, kapı kulu değiliz" diyerek parti felsefesini ortaya koyduğunu, kendisinin de aynı anlayışla hareket ettiğini ifade etti.
İptal isteği reddedildi
Bu arada kongre başlamadan önce kendisi davet edilmediği için kongrenin ertelenmesi yönünde dava açan parti kurucu üyesi Celal Kürkoğlu beklediği kararı aldıramadı. Kürkoğlu, Ankara 24'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak DSP 5'inci Olağan Kongresi'nin ihtiyati tedbir yoluyla ertelenmesini istemişti. Bu istek mahkeme tarafından DSP tüzüğüne aykırı olduğu için kabul edilmedi.
ÖNCEKİ HABER

Amatörlük aşktır

SONRAKİ HABER

Deri işçisi üretimi durduracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...