26 Nisan 2001 21:00

Ersümer'i aklama sıkıntısı

Enerji Bakanı Ersümer'e ANAP ve hükümet sahip çıktı. ANAP Grup Başkan Vekili Aslan, Ersümer hakkında, grubun, teşkilatların ve Yılmaz'ın en küçük bir kuşkusu bulunmadığını ifade etti.

Paylaş
Ersümer'i aklama sıkıntısı
Meclis'te daha önce kurtarmayı başardığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in adının "Beyaz Enerji Operasyonu" iddianamesinde geçmesiyle birlikte hükümet, yeniden aklama sıkıntısına düştü. Dün ilk olarak ANAP kurmayları toplandı. Toplantıya ilişkin soruları cevaplayan tek isim ANAP Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan oldu. Aslan'ın "Her şeye rağmen biz Cumhur Ersümer'e sahip çıkıyoruz" şeklindeki sözleri, "ANAP'ın yolsuzlukların arkasında olduğu" yorumlarına neden oldu. Daha sonra ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve Ersümer yaklaşık bir saat baş başa görüştü. Ardından Başbakanlık'a giden Ersümer ve Yılmaz, orada da Başbakan Bülent Ecevit ve Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la bir araya geldi. Kulisler ise görüşmelere katılmayan MHP yöneticileri tarafından ulaştırıldığı iddia edilen "Ersümer istifa edecek, yerine ise Mustafa Taşar getirilecek" söylentileriyle çalkalandı.
ANAP yolsuzlukların arkasında!
Ersümer hakkında DYP tarafından verilen ilk gensorunun TBMM Genel Kurulu'nda gündeme alınmasını 23 Ocak 2001 tarihinde oylarıyla engelleyen hükümet, Ersümer'i aklamak için yine işbaşındaydı. Dün saat 10.00 sıralarında Ersümer, Mesut Yılmaz'ın konutuna geldi. Toplantıya daha sonra, Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, Turizm Bakanı Erkan Mumcu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, ANAP Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan ve ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar katıldı. Toplantının ardından ANAP kurmayları gazetecilerin sorularını yanıtlamazken, toplantının sürdüğü saatlerde gazetecilere, MHP'li yöneticiler tarafından söylendiği iddia edilen bazı bilgiler ulaştırıldı. Bu bilgilere göre, "Ersümer istifa edecekti ve yerine Mustafa Taşar getirilecekti." Ancak ANAP Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan, Ersümer'in istifa edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, "Şu an için öyle bir şey yok" dedi. Aslan, "Genel kanı, Ersümer'i sahiplenme yönünde mi?" diye sorulması üzerine de "Elbette sonuna kadar sahibiz. Her şeye rağmen biz Ersümer'e sahip çıkıyoruz. Elbette, arkadaşımız" diye konuştu.
DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk tarafından hazırlanan iddianamede, Ersümer'in adının geçmesini "atfı cürüm" olarak değerlendiren Aslan, iddianamenin "ciddiyetsiz" olduğunu savundu.
Başbakanlık'ta taktik arayışı
ANAP kurmaylarının konutundan ayrılmasından sonra Mesut Yılmaz'ın, yaklaşık bir saat Ersümer'le baş başa görüştüğü bildirildi. Ancak Mustafa Taşar da aynı saatlerde Yılmaz'ın konutunda bulunuyordu. Daha sonra ise Yılmaz ile Ersümer aynı makam arabasıyla, Başbakanlık Merkez Binası'na geçtiler. Yılmaz ve Ersümer, Başbakanlık binasının girişinde Yüksel Yalova tarafından kapıda karşılandı. Daha sonra Yılmaz'ın makam odasına geçen Yılmaz ve Ersümer'e bir süre sonra Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan da katıldı.
Yılmaz ve Ersümer 'bilgi' verecek
Bu arada Yılmaz'ın konutunda gerçekleşen görüşmede, iddianamede yer alan bilgiler, haklarında dava açılan bürokratlar ve bilirkişi hakkında Yılmaz'ın, Ersümer ile birlikte Ecevit ve Bahçeli'ye bilgi vermesi kararı alındı.
Yılmaz ve Ersümer'in, Ecevit ile görüşmelerinin ardından Bahçeli'ye de bilgi verecekleri kaydedildi. Bu görüşmenin, Bahçeli'nin İstanbul'daki programını tamamlayarak Ankara'ya dönmesinden sonra yapılabileceği ifade edildi. Bugün bir liderler zirvesi gerçekleştirilmesi de gündemde.
Bu arada hafta sonu, ANAP'ın yetkili organlarının toplanarak, son gelişmeleri tartışacağı ve partinin alacağı tavrı belirleyeceği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Aşkın Büyüsü

SONRAKİ HABER

Emekçi 1 Mayıs alanına!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...