26 Nisan 2001 21:00

Patronlar hukuk tanımıyor

Mercedes firması, Konya Karapınar'da 49 kişinin ölüme yol açan kazanın ardından mahkemenin, firmanın Alman yöneticilerinin tutuklatılma kararına yönelik saldırılarının dozunu artırdı.

Paylaş
Patronlar hukuk tanımıyor
Özlem Albayrak
Konya Karapınar'da 1997'de 49 kişinin ölüme yol açan kazanın Mercedes 403 otobüslerdeki hatalı üretimden kaynaklandığını tespit eden mahkemeye yönelik olarak başlatılan baskı kampanyasının Hürriyet gazetesinin manşetinde yer verilmesi mağdurların avukatı Atilla Kart tarafından tepki gösterildi.
TÜSİAD, Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD), Yabancı Sermaye Derneği (YASED) tarafından Başbakan Ecevit ve Adalet Bakanı'na mektup yazarak, lobi faaliyetlerini "Pes artık. Böylesine bir sömürge zihniyeti olamaz" diyerek tepki gösteren Kart, Karapınar Mahkemesi Hakimi Habib Kılınç'ın görev yerinin değiştirilmesinin amaçlandığına dikkat çekti.
Kart, gazetemize yaptığı açıklamada, yargıya pervasız ve cüretkâr şekilde dil uzatıldığını belirterek, "Sanki tutuklama kararı verilen Mercedes yöneticileri hakkında hiç davet yapılmamış gibi mahkeme zan altında bırakılmaya çalışılıyor. Nüfuz suiistimali yapıyorlar. Güçlerini kullanarak kamuoyu ve idari merciler üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyorlar" dedi.
Yargıya saldırı var
Mahkemenin davalara çağrılmalarına karşın hiç gelmeyen kişiler hakkında aldığı usülden bir kararın çarpıtıldığını vurgulayan Kart, Türkiye Barolar Birliği Başkanı ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan randevu talebinde bulunduklarını, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le de görüşmek istediğini belirtti. Kart, firmanın hukuk dışı yollara başvurduğuna dikkat çekerek, mahkeme hakimine sahip çıkılması için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. "Lobi hakimiyetlerini kullanarak, hakimin görev yerini değiştirmeyi amaçlıyorlar. Mahkeme hakiminin şahsında Türk yargısına saldırıyorlar" diyen Kart, firmanın mahkemeyi ciddiye almadığını, panikten dolayı böyle davrandıklarını söyledi.
Tetikçi Özkök
Kart, Ertuğrul Özkök'ün yazısının da "tetikçi üslubuyla" yazıldığını dile getirerek, firmanın Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'ne tutuklama ve toplatma kararına yönelik itirazda bulunduğunu, bu mahkemenin kararına göre durumun netleşeceğini kaydetti. Olayın saptırıldığını vurgulayan Kart, "Yabancı sermayeye karşı olup olmamak noktasına getiriyorlar. Yabancı yatırımcı imtiyaz tanınması talebinde bulunamaz, yasal ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır" dedi.
Kart, Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nin itirazlarını reddetmesi halinde, Karapınar mahkemesinin kararının uygulanmasını hiçbir gücün engelleyemeyeceğini söyledi. Bu arada Kart, TÜSİAD, OSD ve YASED'e dün bir mektup göndererek, kamuoyunu yanlı ve yanlış bilgilendirdiklerini bildirdi. Kart mektubunda, "Yabancı sermayeyi istemiyorlar" noktasına çekilmek istenen tavrın, özünde kişi ve kurumları hedef alıp aba altından sopa göstermek olduğuna dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

Satışa karşı mücadele sürecek

SONRAKİ HABER

Sendikalardan Emek Platformu'na çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...