25 Nisan 2001 21:00

'Beyaz' Ersümer'e 2. gensoru

DYP, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer hakkında gensoru önergesi verdi. Bakan Ersümer, Ankara DGM Başsavcısı Volkan'ın kendisini açıkça Meclis'e havale ettiğini belirtmesine rağmen, suçlanmadığını iddia etti.

Paylaş
'Beyaz' Ersümer'e 2. gensoru
DYP, Ankara DGM Başsavcısı Cevdet Volkan'ın Anayasal engel olmaması durumunda kendisinin de sanıklar arasında yer alacağını belirttiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında ikinci kez gensoru önergesi verdi. Yüzsüzlükte sınır tanımayan Ersümer ise, DGM savcılarınca kendisine yöneltilen bir suçlama olmadığını iddia etti. MHP Grup Başkan Vekili İsmail Köse, Ersümer'e yönelik suçlamaları ancak yargının ortadan kaldırabileceğini bildirerek, MHP'nin bu konudaki tavrının bugün belli olacağını söyledi. Köse, soruşturma açıldığı anda Ersümer'in kesinlikle istifa etmesi gerektiğini kaydetti.
DYP Grup başkan vekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan gensoru önergesinde, "Enerji darboğazı ve krizinden Türkiye'nin nasıl çıkarılacağının plan ve programını yapması gerekenlerin, tüm gerçekleri bir kenara bırakarak bakanlıkta bulundukları süre içinde yolsuzluğun ve usulsüzlüğün plan ve programını yaptıkları" kaydedildi. Önergede, bunun en somut örneğinin, Beyaz Enerji Davası iddianamesi olduğu kaydedildi. Enerji yolsuzluğunun boyutuyla ilgili olarak 60 sayfadan oluşan iddianamenin hemen her sayfasında Cumhur Ersümer'in "devlet malını zarara uğrattığı, ihaleye fesat karıştırdığı, yasadışılığı onaylayarak görevini kötüye kullandığı ve emrindeki bürokratları tehdit ettiği" ifadelerine yer verildiği bildirilen önergede, "Bu gerçekler karşısında ayrıca, delil ve belge arayanların halen ne aradıklarını sormak zamanı gelmiştir" denildi.
'Meclis gereğini yapmalı'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ersümer hakkında, Anayasa'nın 99, İçtüzüğün 106'ıncı maddesi gereğince gensoru açılması gerektiği ifade edilen önergede, şöyle denildi: "Ortada bu kadar belge ve delil bulunduğu halde, siyasi teamül ve demokrasi gereği ve yapılan soruşturma sonucunda ortaya çıkan durum itibariyle sayın bakanın istifa etmesi zorunlu iken, halen ortada hiçbir şey yokmuşçasına ve bir sorumsuzluk örneği göstererek bakanlık makamını işgal ettiği gerçeği karşısında Yüce Meclis'in ilgili bakan hakkında gereğini yapması bir zorunluluk haline gelmiştir." DYP'nin, Ersümer hakkında daha önce verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması, TBMM Genel Kurulu'nda 23 Ocak 2001 tarihinde reddedilmişti.
Yüzsüzlüğün bu kadarı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, "Beyaz Enerji Operasyonu" ardından açılan dava ile ilgili DGM savcılarının yaptıkları açıklamalarda, kendisine yöneltilen bir suçlama olmadığını iddia etti. Anzak Çıkarması'nın 86. yıldönümü törenlerine katılan Ersümer, burada hakkında ileri sürülen suçlamalarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ersümer, savcılardan kendisi hakkında bir suçlama gelmediğini öne sürerek "Savcılar, bana yönelik herhangi bir suçlama arzusunda olsalardı, herhalde daha önce uygulandığı gibi Adalet Bakanlığı'na benimle ilgili suçları tevlik ederek bildirimde bulunmaları gerekirdi. Bir kere bunu tercih etmemişlerdir" dedi.
İstifa sorusu yanıtsız
Ersümer, bir gazetecinin "Savcılar bu konuyu Meclis'e havale ettiler" sorusu üzerine, bunun basının zorlaması olduğunu iddia etti. İddianameyi daha detaylı inceleyecek zamanı olmadığı için üzerinde fazla yorum yapamadığını söyleyen Ersümer, bir gazetecinin "İstifa edecek misiniz" sorusunu da yanıtsız bıraktı.
FP beklemede
FP Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan, Ersümer hakkında "hükümeti oluşturan partileri birbirine kenetlememek için" şimdilik soruşturma önergesi vermeyeceklerini söyledi. Candan, MHP'nin bu yönde bir önerge vermesi halinde bu önergeye destek olacaklarını bildirdi. Veysel Candan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorusu üzerine, "beyaz enerji davasıyla" ilgili dosyanın parlamentoya gelmesi ve bu konuda bir soruşturma komisyonu kurulması gerektiğini söyledi. Soruşturma Komisyonu'nun yapacağı çalışmayla suçlu ve suçsuzu ayıracağını ifade eden Candan, "Komisyon kurulması için önerge verilmesi lazım. Siz FP olarak önerge verecek misiniz?" sorusu üzerine, "Önerge verme işini gelişmelere göre değerlendireceğiz" dedi.
MHP: Ersümer'i taşıyamayız
MHP Grup Başkan Vekili İsmail Köse, beyaz enerji davasının iddianamesinin iki yerinde Ersümer'in suçlandığını bildirerek, bu suçlamaları ancak yargının ortadan kaldırabileceğini bildirdi. Köse, ellerinde olan dosyası incelediklerini belirterek, MHP'nin bu konudaki tavrının bugün belli olacağını söyledi.
TBMM'de gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Köse, "kişisel" görüşlerini dile getirdi: İddianamedeki suçlamalar nedeniyle Bakan Ersümer ve hükümetin töhmet altında kalmaması gerektiğini belirten Köse, "Sayın Bakan hakkında Savcı'nın iki konudaki iddiasını ortadan kaldıracak mercii yargıdır. Sayın Bakan yargılanmalıdır, aklanmalıdır" dedi. Bir soru üzerine, Savcı'ya dosyayı göndermesi için bir çağrıda bulunmalarına gerek kalmadığını, MHP'nin, elinde olan dosyanın incelemesini yaptığını bildiren Köse, "Zannediyorum yarın (bugün) bu saatlerde MHP grubu olarak ne yapacağımız konusundaki kanaatimiz açıklığa kavuşacaktır" diye konuştu. Köse, "Şu andaki kanaatimi soruyorsanız kesinlikle soruşturma açılmalıdır. Bakan yargılanmalıdır, aklanmalıdır" dedi. Köse, "Bakan görevinde kalmalı mı?" sorusuna, "O ikinci aşama. Soruşturma açıldığı anda Sayın Bakan kesinlikle istifa etmelidir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Devlet sanatı desteklemek zorunda

SONRAKİ HABER

Alanlara çıkmaktan başka çaremiz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...