25 Nisan 2001 21:00

Çağlar'ı kurtarma operasyonu

ABD'de tutuklanan ve Türkiye'ye iadesi gündeme gelen Cavit Çağlar'ın "hortumladığı" 1 milyar doların tahsil edilmesi konusunda şüpheli gelişmeler yaşanıyor.

Paylaş
Çağlar'ı kurtarma operasyonu
ABD'de tutuklanan ve Türkiye'ye iadesi gündeme gelen Cavit Çağlar'ın "hortumladığı" 1 milyar doların tahsil edilmesi konusunda şüpheli gelişmeler yaşanıyor. 1 milyar doları tahsil etmek üzere görevlendirilen avukat ve 9 kişilik ekip aniden görevden alındı. Bu gelişme birçok soru işaretini de gündeme getirdi. Bu operasyonlar sonucunda Çağlar kurtarılmak ve hortumladığı 1 milyar dolar da alınmamak mı isteniyor?
"Nesim Malki'nin akibetine uğrarsın" tehditlerine rağmen, bizzat Bursa'da davaları yürüten ve Interbank'ın hortumlandığının belgelenmesi üzerine de Çağlar'ın evindeki eşyalara kadar haczeden Avukat Selim Sarıibrahimoğlu görevden alındı.
Fon'un elindeki 13 bankadan yalnızca İnterbank'ta belirgin bir başarı sağlanmış ve hortumlanan paralara ulaşılmıştı. Diğer bankalar harekete geçmek için DGM'yi beklerken, Interbank avukatları kendi insiyatifiyle harekete geçerek alacakların peşine düşmüştü. Bu çabalar sonucunda Cavit Çağlar yurtdışına kaçmak zorunda kalmıştı. Şimdi bu görevden alma"Acaba 1 milyar dolar üzerinde oyun mu oynanıyor?" sorusunu gündeme getirdi. Nitekim Çağlar'a yakınlığı ile bilinen Kadir Günay ve Ekrem Aydemir İnterbank yönetimine getirildi.
Sicilleri bozuk
Gazetemize "hür denetçiler" imzası ile ulaşan belgeye göre, Devlet Bakanı olduğu 1991 yılında Ziraat Bankası Çağlar'a bağlandı. Ziraat'e yüklü miktarda borcu bulunan Çağlar'a usul ve mevzuat bir tarafa bırakılarak her türlü kolaylık gösterildi. O dönemde Ziraat'i, Yüksek Denetleme Kurulu adına Ekrem Aydemir denetliyordu. Ziraat milyonlarca dolar zarara uğratılmasına rağmen, Aydemir raporunda bu konulara hiç değinmedi bile. Ve hemen ardından Cavit Çağlar tarafından Ziraat'e genel müdür yardımcısı olarak atandı. O dönemde Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Kadir Günay da aynı zamanda Ziraat'in Yönetim Kurulu Üyesi'ydi. Ocak 1999'da İnterbank'a devlet el koyunca nedense hiç düşünülmeden o tarihte Nurol Holding'te çalışmakta olan Kadir Günay, genel müdür ve yönetim kurulu başkanı yapıldı. Sonra da sanki başka kimse yokmuş gibi Ziraat Banka'sını zarara uğratmaktan DGM'de yargılanan Ekrem Aydemir genel müdür yardımcısı yapıldı.
1 milyar dolar Çağlar'ın adamına teslim!
Ancak İnterbank avukatları yurtdışına kaçırılan 1 milyar doların izinin İsviçre, ABD, Bahama ve Jersey adalarında olduğunu tespit etti ve üzerlerine ihtiyati tedbir koydular. Bu gelişmeler yaşanırken de bir anda görevden alındılar. Bu atamalar Çağlar'ın hortumladığı 1 milyar doların tahsil edilmesinin ne kadar zorlaştığını kanıtlıyor. Çünkü 1 milyar doların kaderi, Ziraat Leasing'teki milyonlarca dolar batık krediden sorumlu, Ekrem Aydemir'e teslim ediliyor. Aydemir Ziraat'ten ayrılmadan önce, genel müdür yardımcılığı yanında aynı zamanda, Ziraat Bankası'na ait, Ziraat Leasing'in de yönetim kurulu başkanı idi. Ziraat'in yurtdışı şubelerinden Ziraat Leasing'e 100 milyon dolara yakın kaynak sağlandığı iddia ediliyor. Ve bu kaynakların Ziraat Leasing aracılığıyla denetimden uzak belirli firmalara kredi olarak dağıtıldığı ileri sürülüyor. Ayrıca Aydemir paravan firmalara reklam parası ödeyerek, Ziraat Bankasını zarara uğratmaktan DGM'de yargılanıyor. Avukat Selim Sarıibrahimoglu'nu görevden alarak, 1 milyar dolarlık batık kredinin sorumluluğunu böyle birisine vermek hangi mantığa hizmettir?
Derviş kaynak istiyorsa...
Son 10-15 yıldaki banka vurgunları incelendiğinde aktörlerin hiç değişmediği dikkati çekiyor. Bankalardan kısa süre içinde hortumlanan para, Kemal Derviş'in acilen bulmaya çalıştığı 10-12 milyar doların neredeyse iki katı. En ucuz ve kolay kaynak, hortumlanan paraların geri alınması. Bu paraların geri alınması ise hiçte zor değil. Yeter ki, hortumcuların adamları kurtarıcı diye görevlendirilmesin. İnterbank Kadir Günay ve Ekrem Aydemir'in çiftliğine dönüştürülmesin. Kadir Günay, Banka Yönetim Kurulu kararı bile olmadan, kendi insiyatifiyle, hortumlanan paraları tahsil etmek üzere olan avukatı görevden alma cesaretini nereden buluyor? src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

İsrail kuruluşunu ablukayla kutluyor

SONRAKİ HABER

Hayata son bakışlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...