25 Nisan 2001 21:00

İsrail kuruluşunu ablukayla kutluyor

İsrail ordusu, kuruluş yıldönümü kutlamalarını güvence altına almak gerekçesiyle Filistin toprağındaki ablukasını sıkılaştırdı. İki Filistinli daha İsrail mermileriyle öldürüldü.

Paylaş
İsrail kuruluşunu ablukayla kutluyor
İsrail, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistin kentleri ve köylerine uyguladığı ablukayı daha da sıkılaştırdı. Ordu tarafından yapılan açıklamada, daha önce İsrail'e çalışmak için geçişine izin verilen az sayıda, aralarında satıcıların da bulunduğu Filistinlilerin de yarına kadar sürecek yeni kısıtlamalar çerçevesinde İsrail'e girişlerinin yasaklandığı kaydedildi.
Açıklamada, Filistin bölgelerini İsrail, Ürdün ve Mısır'a bağlayan sınır geçişlerinin de bu süre içinde insani amaçlar için kullanımı dışında kapalı olacağı belirtildi. Yasaklamalara gerekçe olarak İsrail'in kuruluş yıldönümü kutlamaları gösterildi.
Hafta başında Erih'teki ablukanın kaldırıldığı açıklanmış ve diğer bölgelerdeki ablukanın da genişletileceği sözü verilmişti. Filistinliler abluka uygulamasını "kolektif ceza" olarak nitelendiriyor.
Katliama devam
İsrail askerleri önceki gün de iki Filistinliyi öldürdü. 24 yaşındaki İya el Hiriş adlı Filistinli'nin Kalkilia'da göğsüne isabet eden kurşunla, 40 yaşındaki Yusuf Ebu Hamda'nın da Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldüğü bildirildi. İsrail askerlerinin, Filistinli bir televizyon muhabiri ile beraber çalıştığı televizyonun şoförünün de, Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınında gözaltına aldığı bildirildi.
CIA görüşmelere katılıyor
Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA)'nın bir yetkilisinin, bu ay içinde yapılan Filistin-İsrail güvenlik görüşmelerinden birkaç tanesine katıldığı bildirildi. Adını vermeyen bir CIA yetkilisi, söz konusu yetkilinin, bu görüşmelere "gözlemci" sıfatıyla katıldığını ve taraflara bir görüşme takvimi önerdiğini kaydetti.
İran'dan ABD'ye tepki
Öte yandan İran, ABD'nin Tahran'da başlayan Filistin konferansına katılan bazı kişileri terörist olarak nitelemesini reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı Hamid Rıza Asefi, dün yaptığı açıklamada, "Anavatanlarının kurtuluşu için savaşanlara terörist denilemez. Sadece İran değil, bütün İslam ülkeleri, ABD'nin İsrail devlet terörizmine desteğini kınıyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Mayaları bozuk!

SONRAKİ HABER

Çağlar'ı kurtarma operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa