24 Nisan 2001 21:00

Beyaz Enerji Ersümer'e dayandı

Uzun zamandır soruşturması süren "Beyaz Enerji Operasyonu"nda dava sürecine girildi. Başsavcı Cevdet Volkan, 15 sanık hakkında dava açıldığını bildirdi.

Paylaş
Beyaz Enerji Ersümer'e dayandı
Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcısı Cevdet Volkan, "Beyaz Enerji Operasyonu" soruşturmasının tamamlandığını ve 9'u tutuklu 15 sanık hakkında dava açıldığını bildirdi. Volkan Anayasa gereği soruşturma çerçevesinde iddianamede adı geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer hakkında soruşturma açmalarının mümkün olmadığını belirterek, konunun meclis komisyonlarında görüşülmesi gerektiğini ifade etti. Volkan'ın açıklaması sırasında delillerin gizliliği kuralına aykırı biçimde kamuoyuna duyurduğunu ileri sürdüğü medyayı sert bir dille eleştirmesi dikkat çekti. Volkan, dava ile ilgili "Beyaz Enerji Operasyonu" soruşturmasını yürüten DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk ile 2 No'lu DGM'nin duruşma salonunda basın toplantısı düzenledi.
15 sanık yargılanacak
Soruşturmanın tamamlanması sonrası nöbetçi mahkemeye dava açıldığını belirten Volkan, 2001 yılının Ocak ayı başlarında TEAŞ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda bazı usulsüzlükler yapıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldığını hatırlattı.
Volkan, soruşturma sonunda, 9'u tutuklu 15 sanık hakkında, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturma" suçundan, bazı sanıklar hakkında "rüşvet alma", bazıları için de "rüşvet verdiği" yönünde yeterli delil elde edilerek dava açıldığını belirterek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda devlet ihalelerinde usulsüz işlemler yapıldığına ilişkin de, "cürüm işlemek için teşekkül oluşturma, ihaleye fesat karıştırma, görevi suiistimal" suçlarından dava açıldığını kaydetti.
Sanıklar Ersümer'in ismini verdi
Volkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in isminin, Beyaz Enerji Operasyonu'na ilişkin iddianamede, dinlenen tanık ve sanık ifadelerinde geçtiğini belirterek, "Ersümer'in ismine iddianamede bağlantı kurulduğu ölçüde yer verilmiştir" dedi. Başsavcı Volkan, bazı sanıklar hakkında takipsizlik, bir sanık hakkında da görevsizlik kararı verildiğini bildirdi.
Volkan, TBMM Başkanlığı'nın istemesi durumunda, Beyaz Enerji Operasyonu'na ilişkin davayla ilgili iddianame ve delilleri göndermekten kaçınmalarının mümkün olmadığını belirtti. Anayasa'nın 100. maddesine göre Ersümer hakkında soruşturma yapmalarının mümkün olmadığını ifade eden Volkan, Meclis tarafından oluşturulacak Soruşturma Komisyonu'nun olayı soruşturacağını ve sunacağı raporun Genel Kurul'da görüşüleceğini söyledi. Genel Kurulu'nun yargılama yönünde karar vermesi durumunda, bunun Anayasa Mahkemesi'nde yapılacağını ifade eden, Volkan kendisinin kişisel olarak Ersümer'e ilişkin meclise başvuruda bulunmasının da mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
Başsavcı Volkan, "Anayasa'nın 100. maddesi olmasaydı, Sayın Ersümer sanıklar arasında olur muydu?" sorusuna ise "Elbette. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre soruşturması bizde olsaydı elbette yapılırdı" cevabını verdi.
Ecevit bilmiyor!
Başbakan Bülent Ecevit, Ersümer'le ilgili bu gelişmelere ilişkin sorulara "Bilemiyorum, ilk defa sizden duyuyorum" sözleriyle karşılık verdi. DSP Burdur Milletvekili Hasan Macit, "En doğru şey bakanın istifa etmesi olacaktır" dedi. Çevre Bakanı Fevzi Aytekin ise savcının açık olarak soruşturma açılmasının gerekip gerekmediğini söylemesi gerektiğini belirtti. MHP Eskişehir Milletvekili Süleyman Sazak ise gelişmeleri "MHP grubu olarak bu konudaki tavrımızı iddianameyi inceledikten sonra belirleriz" diyerek geçiştirdi.
ÖNCEKİ HABER

Bakanlığın ölüm kumarı

SONRAKİ HABER

Göstermelik adım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...