26 Ağustos 2011 03:29

‘Asıl rezalet Balyoz’un sızdırılması’

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kaydının ikincisi yayınlandı. Konuşmasında Ergenekon hakkında bir şey bilmediğini söyleyen Koşaner, Balyoz konusunda ise “Esas rezalet, her şeyimizi çaldırmışız” diyor. OYAK’ın kamu kurumu olarak düzenlenmek istenmesinden rahatsız olduğunu da dile getire

‘Asıl rezalet Balyoz’un sızdırılması’
Paylaş

HUKUKA NE KADAR SAYGILI OLACAĞIZ, BİZ ENAYİ MİYİZ?

Polisin asker tutuklamasının güçlerine gittiğini ama askerlerin de kimliklerini “Karakolda dayak yedikten sonra” değil yakalanır yakalanmaz söylemesi gerektiğini belirten Koşaner, “Hukuka saygılıyız diyoruz ama bunu yanlış anlamayın. Biz enayi değiliz. Sadece biz hukuka saygılı olmayacağız, bize karşı olanlar da saygılı olacak” diyor. Bazı polislerin “İşi azıya alarak” asker olsun da ne olursa olsun diyerek askerleri tutuklamaya çalıştığını belirten Koşaner, buna karşı “Kesinlikle geri adım atmamalıyız” diyor ve Ağrı’da yaşanan bir örneği hatırlatıyor: “Gerekirse ortalığı ayağa kaldıracağız. Kanun diyor ki asker şahsı karakola götüremezsin. Bunu Ağrı’da yaptılar, arkadaşlar hadlerini bildirdi.”

'GAZETECİLER HABER İÇİN ANALARINI BİLE SATAR'

Gazetecilerle ilişki konusunda askerleri uyaran Koşaner, gazetecileri “Haber için analarını bile satarlar” şeklinde tanımlıyor. “Hiçbir basın mensubu bize düşman olmaz ama dost da olmaz” diyen Eski Genelkurmay Başkanı askerlere gazetecilerle olan ilişkilerinde mesafeli davranmaları tembihinde bulunuyor.

'ERLERE İTLERİNİZİ GEZDİRMEYİN'

“Herkesin gözü üzerimizde” diyerek askerlere dikkatli olmalarını öneren Koşaner, erleri kullanma işinin yavaş yavaş kaldırılması gerektiğini yoksa başkalarının kaldıracağını ifade ediyor. “Hangi general itini erlere gezdiriyor, hangi subay çocuğunu arabayla bilmem nereye gönderiyor” şeklinde haberlerin çıktığını hatırlatan Koşaner, evinin badanasını bile erlere yaptıranların olduğunu söylüyor ve bu işin kaldırılması gerektiğini aksi halde başkalarının kaldıracağını kendilerinin de bakakalacağını ifade ediyor.

‘ŞEHİTLERE SAYGILI OLUN, KÖY OKULLARINI TAMİR ETTİRİN’

“Bölgemizde bulunan şehit yakınlarına saygılı olalım, yağmasak da gürleyelim, en azından arada arayıp hal hatır soralım” diyen Koşaner, eskiden köy okullarını tamir etmek gibi adetleri unuttuklarını söylüyor: “Köy okullarından en azından bir ikisine her sene el atalım, parayı validen, oradan buradan tırtıklarsınız, illa ödenek gelecek değil”

‘BALYOZ PLANLARI DIŞARIYA NASIL ÇIKAR’

Ergenekon konusunda çeşitli iddialar olduğunu ama kendisinin de gerçek mi değil mi bilmediği için yorum yapmak istemediğini söyleyen Koşaner, “Balyoz konusunda ise 1-2 şey söyleyebilirim” diyor. “Şimdi Balyoz denen yani 1.Ordu Komutanlığı Karargahında 2003 yılında yapılan bir seminerden dolayı ortaya atılan iddialar var. Bu evrakların hepsi imha edilmiş olduğu için olay ortaya çıkınca bir şey bulamadık” diyen Koşaner, ancak iddianame yazıldığında olayın boyutunu öğrenebildiklerini söylüyor. “Bizi üzen taraf, her şeyimizi çaldırmışız” diyen Koşaner, asıl rezaletin bu olduğunu öne sürüyor. “Namerdin eline malzeme verdik” şeklinde konuşan Koşaner, “Hiç kimseyi suçlayamayız. 1.Orduya ait karargahtan böyle planlar dışarı nasıl çıkar” diyerek bunun izahının olamayacağını söylüyor.

‘OYAK KAMU KURUMU OLURSA İKRAMİYEMİZ AZALIR’

OYAK, sosyal yardımlaşma kuruluşu olarak geçtiği için çeşitli vergilerden muaf olduklarını hatırlatan Koşaner, OYAK’ın kamu kurumu olarak yeniden düzenlenmesi halinde vergi vermek durumunda kalacakları için emekliliklerinde alacakları paralarda yüzde 15 civarında kesinti olacağını belirtiyor. Koşaner, “Buna karşı da mücadele ediyoruz” diyor.

‘PARA İŞLERİNE DİKKAT EDİN’

Askerlik konusunda kendi yaklaşımlarının, bunun bir vatan hizmeti olduğu dolayısıyla herkesin eşit süreli askerlik yapması yönünde olduğunu söyleyen Koşaner, bu fikirlerinin siyaseti “Hop oturup hop kaldırdığını” ifade ediyor. Askeri yargıyı değiştirme çabalarına da değinen Koşaner, bunun “AYİM doğru kararlar verdiği ve AYİM’e emir veremedikleri” için olduğunu söylüyor. Koşaner, Sayıştay kanununun değişmesi hakkında da, “Çok dikkat edin. Para işleri bundan sonra ciddiye bindi. Sıkıntı olur” şeklinde uyarılarda bulunuyor.

‘HALKI KORUMAK İÇİN 35.MADDEYE GEREK YOK’

“Halkımızı korumak için 35.maddenin bir yerde yazması gerekmez” diyerek fiilen darbelere hukuki dayanak sağladığı gerekçesiyle kaldırılması istenen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu 35. maddeye değinen Koşaner, “Böyle bir madde ister olsun ister olmasın bu, TSK’nın doğal tarihsel görevidir” diyor. “Kimse bize aksini söyleyemez” diyen Koşaner, 35.maddenin inkarının TSK’nın kendi varlığını inkarı olacağını belirtiyor. Söz konusu maddede şöyle deniyor: “Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır.”

“Sağlam durmazsak bizden sonrakiler sıkıntı yaşar” diyen Koşaner, yasanın kendilerine birçok görev verdiğini hatırlatıyor ve milletin ordusu olduklarını, onun bunun paralı askeri olmadıklarını ifade ediyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Faili meçhul' Candan cinayetinde kritik tanıklık

SONRAKİ HABER

CHP: ‘Bizde rant kavgası olmaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa