23 Nisan 2001 21:00

Bayram 'kutlu' geçmedi

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İstanbul'da Ali Sami Yen Stadı'nda kutlandı. Tirübinlerin yarıya yakınının boş olduğu stattaki törenler oldukça sönük geçti.

Paylaş
Bayram 'kutlu' geçmedi
Rojda İldan / Koray Karaermiş
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İstanbul'da Ali Sami Yen Stadı'nda kutlandı. Tirübinlerin yarıya yakınının boş olduğu stattaki törenler oldukça sönük geçti. Sabah başlayan kutlamalar, öğle saatlerinde son buldu. Birçok çocuğun ailesiyle birlikte gelerek eğlendiği kutlamalar, 'bayram'ı çalışarak geçirmek zorunda olan seyyar satıcı çocuklar için 'ekmek kapısı' oldu. İstanbul Valisi Erol Çakır ve üst düzey kuvvet komutanlarının eşleri ve çocuklarıyla birlikte katıldığı törende, bayramı çalışarak geçiren çocuklar ve bayramda bayram yapabilen çocuklarla görüştük.
Osman Gelgeç annesi Vasfiye Gelgeç ile Ali Sami Yen Stadı'nın önünde köfte ekmek satıyordu.
Küçükçekmece'deki bir okulun 6. sınıfında okuyan Osman Gelgeç, "23 Nisan iyi oldu. Hem biz satış yaptık, hem de çocuklar eğlendiler" dedi. Kocası şeker hastası olduğu için çalışamayan ve evin geçimini oğluyla birlikte üstlenen Vasfiye Gelgeç ise, 5 çocuk annesi olduğunu belirtti ve "Çocuklar ekmek istiyor. O yüzden bayramda da çalışıyoruz" dedi.
Polis içeri almadı
12 yaşındaki Uğur, polis tarafından kapalı tirübine sokulmamış. Provalarda yer almış. Ama sonra katılamamış. Öğretmeninden izin almış. "Şimdi onları izlemek için geldim, sokmuyorlar içeri" diyor. 'Niye sokmuyorlar?' diye sorduğumuzda "Dolu diyorlar, ama oraları bomboş hep" cevabını alıyoruz. Cemil kutlamaların geçen sene daha güzel geçtiğini söylüyor. Geçen sene içeri alınmış ve her yeri izleyebilmiş. "Bu bayramın biraz daha kötü geçmesi krizden dolayı" diyor.
Halıcıoğlu'nda oturan Cemil, Hacı İhsak Efendi ilköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi. Daha 12 yaşında olmasına rağmen babasına işinde yardım ediyor. Boncuk işleri yapıyorlar. Bir dükkânları var. "Kriz bizi de etkiledi. Bazen iş oluyor bizde" diyor. Cemil, okuldan çıktığında derslerini yapıp doğru babasının yanına gittiğini, boncuk boyaması yaptığını söylüyor.
Ali Kavas ise, stat çıkışında bayrak ve çekirdek satıyor. Ali, Mecidiyeköy İlköğretim Okulu'nda 5. sınıf öğrencisi. Akranları içerde törenleri izlerken o bir ağaca yaslanmış tezgâhının başında. Satışlar nasıl diye sorduğumuzda "İdare eder " cevabını veriyor. Satışların geçen seneye göre daha kötü olduğunu söylüyor. İçeri niye girmek istemediğini ise şöyle açıklıyor; "Babam git dedi, ama ben istemedim. İçerideki gürültüden hoşlanmadım."
ÖNCEKİ HABER

'Şekerin peşkeşine karşı çıkalım'

SONRAKİ HABER

Bush'a iklim protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa