22 Nisan 2001 21:00

Günler ölümlerle geliyor

F tipi cezaevi politikasına tepkiler ise artarak devam ediyor. Diyarbakır'da, F tipi cezaevlerini protesto eden çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Paylaş
Günler ölümlerle geliyor
Ölüm oruçlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 17'ye yükselirken, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk sert ve tavizsiz tutumunu sürdürdü. Türk, "Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı savaş açmış örgütlerle devletin masaya oturmasını beklemesin" dedi.
Öte yandan Ankara Numune Hastanesi'nde bulunan tutuklulardan Mehmet Şahin, Sinan Gül ve Cafer Tayyar Bektaş yoğun bakımda tutuluyor.
Mehmet Şahin'in babası Zeki Şahin, oğlunun zaman zaman gözünü açtığını ancak kimseyi tanımadığını bildirdi. Sinan Gül'ün ise bilincinin tamamen kapandığı, gözlerini açamadığı ve nefes almakta zorlandığı öğrenildi. Cafer Tayyar Bektaş'ın babası Zeynel Bektaş da oğlunun kendisini tanımadığını ve nerede olduğunu bilmediğini söyledi.
Konya'da sağlıksız koşullar
Konya Cezaevi'nde bulunan Deniz Bakır'ın ablası Derya Bakır, cezaevinde ölüm orucundaki tutukluların sağlıksız koşullarda bulunduğunu bildirdi. Derya Bakır; Mustafa Altan, Haydar Özbilgin, Deniz Bakır, Serkan Ağagündüz isimli tutukluların revirde bulunduğunu söyleyerek, Alhas Doğan, Tuncay Günel ve soyadlarını bilmediği Abbas ve Ertuğrul isimli tutukluların ise rutubetli ve böceklerle dolu bir odada tutulduğunu kaydetti. Bakır, odanın tuvalet kapısının da bulunmadığını belirterek, tutukluların kantinde şeker bulunmadığı için şeker alamadıklarını ve haftada bir gün akan sıcak suyun parasını ödediklerini kaydetti.
Öte yandan tedaviyi kabul eden tutukluların sağlık durumları da yakınlarınca endişeyle karşılanıyor. Numune Hastanesi'nde tedavisi süren tutuklu Özgür Soner'in Babası Abdullah Soner, Özgür'ün 145'inci günde tedaviye başladığını belirterek, dış görünüşünün normal olduğunu, ancak tahlil sonuçlarının sürekli değişkenlik gösterdiğini bildirdi.
'Yetkililer çözüm üretsin'
186. güne giren ölüm oruçları konusunda devletin olumlu yönde adım atmamasına tepkiler sürüyor. Tüm Sosyal-Sen Genel Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Bülent Ecevit ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e çağrı yapılarak, tutuklu ve hükümlülerin insani taleplerinin kabul edilmesi suretiyle ölüm oruçlarının sonlandırılmasının sağlanması talep edildi.SES Yönetim Kurulu ise yaptığı yazılı açıklamada, hükümet yetkililerinin ve Adalet Bakanlığı'nın tutuklu ve hükümlülerin tecrit ve izolasyona karşı insani ve demokratik taleplerine kulak tıkadığı dile getirilerek, "Devlet pazarlık yapmaz diye ölümlere göz yumanların, IMF ve Dünya Bankası'nın '15 günde 15 yasa çıkaracaksınız' direktiflerini tartışmasız emir kabul ettiklerini de hep birlikte izliyoruz" denildi.
Diyarbakır'da eylem
F tipi cezaevleri, Diyarbakır'da ise, sokakta yapılan eylemlerle protesto edildi. Dalokay semti eylem nedeniyle ablukaya alınırken, bir grup polise rağmen sokağa çıkarak, "Zindanlar boşalsın, tutsaklara özgürlük" sloganlarını haykırdı. Melik Ahmet Caddesi'ndeki eylem sonrasında ise HADEP Diyarabakır İl Gençlik Kolları yönetiminden 6 kişi gözaltına alındı. HADEP Diyarbakır İl Gençlik Kolları tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, ölümlerin son bulması için yetkililerin harekete geçmesi talep edildi.
'Daha kaç ölüm bekleniyor?'
EMEP İçel İl Örgütü, dün F tipi cezaevlerinde yaşanan ölümlerin durdurulması ve tecrit koşullarının kaldırılması için yaklaşık 250 kişinin katılımıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan EMEP İçel İl Başkanı Musa Mehmet, F tipi cezaevlerinin insanlık suçu olduğunu ifade etti. Mehmet, Adalet Bakanlığı'nın tutumunu eleştirerek "Adalet Bakanlığı ve hükümet gerekli girişimleri yaparak sorunu çözmeyi hedefleyen bir anlayışla davranmalı ve kamuoyuna verdiği sözü yerine getirmelidir" dedi. Mehmet, koşullarının kaldırılması gerektiğinin de altını çizdi.
Halkın Hukuk Bürosu da, yaptığı yazılı açıklamayla Adalet Bakanlığı'nın ölümlere karşın suskun tutumunu eleştirdi. "Daha kaç ölüm bekliyor?" denilen açıklamada Kandıra F tipi Cezaevi'nde bulunan birinci ölüm orucu ekibindekilerden tümünün sakat kaldığı ve hafızasını yitirdiği belirtildi.
Devrimci Mücadele Birliği Dergisi ise, yaptığı yazılı açıklamayla Tekirdağ F tipi Cezaevi'nde tek kişilik hücrede yatmakta bulunan Baki Yaş'a 6 ay havalandırma cezası verilerek tecrit uygulandığını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Ankara'da 1 Mayıs hazırlıkları sürüyor

SONRAKİ HABER

Çocuklar bu bayram da çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...