21 Nisan 2001 21:00

Esnaf eylem istiyor

Tandoğan'da yaptıkları olaylı mitingin ardından değerlendirme yapan esnaf ve sanatkâr odaları yöneticileri, hükümete güç göstermek için yeniden miting yapılmasını istediler.

Paylaş
Esnaf eylem istiyor
Sultan Özer
Ankara Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısında Tandoğan mitingini değerlendiren esnaf odalarının başkanları, hükümete ateş püskürdüler, başta TESK Genel Başkanı Derviş Günday olmak üzere, esnafın çırpınışı karşısında sessiz kalan üst örgütlerine de tepkilerini dile getiren oda başkanları, yapılamayan Tandoğan mitinginin yeniden yapılmasını istediler.
Olağanüstü toplanan Başkanlar Kurulu'nda konuşan Sıhhı Tesisatçılar Odası Başkanı Hüseyin Yakalı, Tandoğan mitinginin esnafın artık boyun eğmediğini gösteren tarihe yazılacak bir eylem olduğunu söyledi. Mitingde yaşananların esnaf ve sanatkârın haklı tepkisini örgütlü disipline dönüştürememesinden kaynaklandığını, bunda kendilerinde de suç olduğunu belirten Yakalı, "Esnaf bizi geçiyor, biz dört kişi bir araya gelemiyoruz. Nasıl halk parlamentoyu geçtiyse, taban da bizi geçiyor" dedi.
Otelciler ve Hamamcılar Odası Başkanı Şevket Tekbudak da krizin esnafı birbirine kenetlediğini ve siyasilerin de esnafın gücünü gördüğünü söyledi. "Önce, 'toplantı, yürüyüş yapsak esnafı arkamıza alabilir miyiz' diye tereddüt ederdik" diyen Tekbudak, esnafın hayatında ilk kez miting yaptığını, bu bakımdan olumlu olduğunu belirterek, kargaşalıkların esnaftan kaynaklanmadığını belirterek, siyasilere güçlerini göstermek için yeni bir miting yapma önerisi getirdi.
Hükümet esnaftan korkuyor
Bir ay süreyle yürüyüş ve mitinglerin yasaklanmasını, hükümetin esnaftan korkmasına bağlayan Tekbudak, iki ayda esnafın perişan olduğu, krizin sene sonuna kadar sürmesi halinde birçoğunun intihar edebileceği uyarısını yaptı. Televizyonların iki de bir Tandoğan olaylarını göstermesini de eleştiren Tekbudak, "Kenetlenmemiz daha çok olmalı" çağrısı yaptı.
Yenikent Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mesut Özata ise esnafın Cumhuriyet tarihinde ilk kez hakları için yollara döküldüğünü belirterek, "Bıçağın kemiğe değdiği an gelmiştir de ondan" dedi. Özata, "Ülkeyi yangın yerine çevirenlere, bugüne kadar sırtlarından siyaset yapanlara, ülkeyi rant aracı haline getirenlere karşı yollara döküldüklerini" söyledi.
21 Şubat'ın bardağı taşıran son damla olduğunu dile getiren Camcılar Odası Başkanı Fikret Yılmaz da organizasyon eksikliğine dikkat çekti. Birkaç kişinin yaptığı taşkınlığın esnafa yıkılmasının yanlışlığına değinen Yılmaz, miting kararının, esnaf sokağa çıktıktan sonra mecburen alınmış bir karar olduğunu, yöneticilerin ürettiği bir şey olmadığını söyledi.
Esnaf mezarda kepenk kapatacak
Bütangaz Odası Başkanı Salih Gürcan da krizin nedeninin işçi ve memurlar, esnaf olmadığını dile getirdi. Seslerini duyan olmadığını, amaçlarının ne hükümeti düşürmek, ne muhalefeti iktidar yapmak, sadece esnafın sesini duyurmak olduğunu söyleyen Gürcan, kepenk kapatma girişimleri karşısında Birlik Başkanı Ercan'ın kendisine, "Hepsini kapatırsan sana madalya vereceğim" sözlerini eleştirerek, "Ben madalya için değil, esnafın nafakası için kepenk kapatıyorum. Haftada gelen zamlarla Bütangaz lükse girdi. Esnafım mezara gömüldü. Artık mezarda kepenk kapatacağım" dedi. Kamyoncular Odası Başkanı Hatem Baytemur ise bugüne kadar siyasileri sırtlarında taşıdıklarını, onların da "Nasıl olsa bunlar götürüyor" diye daha fazla yük yüklediğini anlatarak, siyasilerin esnaf üzerindeki oyunlarına değinen TESK Başkanı Derviş Günday ve diğer yöneticilere atıfta bulunan Baytemur, "Üst düzey yöneticilerimiz hâlâ suskun. Hangi sorunumuz çözüldü de yerlerinde gayet rahatlar" dedi. Baytemur, 81 ilin nabzının Ankara'da attığını belirterek Tandoğan mitinginin tekrarını istedi.
Ankara Şoförler Odası Başkanı Ahmet Çiçek ise "Hedefimiz hükümet değil" diyen konuşmacıları eleştirerek, "Yürüyüşün suçlusu Tandoğan Meydanı mıydı?" diye sordu. Faizleri yüzde 55'den 200'lere çıkaranın, SSK ve Bağ-Kur primlerini yükseltenin, LPG'yi 200 binlerden 560 binlere çıkaranın, sorunların kaynağının hükümet olduğunu hatırlatarak, "Biz Tandoğan'a karşı mı yürüdük. Tabi ki hükümete karşı yürüdük" diyen Çiçek alkışlarla karşılandı. "Hırsızlara kim göz yumdu, ülkeyi bu hale kim getirdi?" diye peş peşe soruları yönelten Çiçek, "Ezilerek, büzülerek, 'yürüdük ama kimse kusura bakmasın' değil. Elbette yürüyeceğiz. Suçlu hükümettir, ona karşı yürüdük. Yanlış yapan hükümetin ta kendisiydi" diye öfke içinde konuştu.
Sonuç bildirgesi
Toplantı sonunda, haklı bir istemin sonucu yapılan Tandoğan mitinginin, ülkeyi hortumlayan, siyaset adına peşkeş çeken, hâlâ geriye dönüp 'Biz nerede hata yaptık' demeyen siyasilere karşı olduğu; olayların esnaftan kaynaklanmadığı gibi mitingin haklı gerekçesini de değiştirmediği; 11 Nisan mitinginin sonuç alma değil ama başlangıcın ilk adımı olduğu kararları alındı. "Sonuç alacağımız zeminleri de iyi biliriz" denilen kararlarda, ülkeyi satanlara, hortumlarayanlara, peşkeş çekenlere müdahaleden geri durmayacak olan esnaf ve sanatkârın ara rejim, kara rejim beklentilerine de karşı olduğu ifade edildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

FTAA kuşatma altında

SONRAKİ HABER

Yaşamın pazarlığı olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...