20 Nisan 2001 21:00

Yeraltına müze

Zonguldak'ın en eski maden ocaklarından biri müze oluyor. 1 milyon 410 bin dolara mal olacak müzede, gezi turlarının yanı sıra, çeşitli sosyal etkinlikler de yapılacak.

Paylaş
Yeraltına müze
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Ömer Yenel, 1994 yılında faaliyeti durdurulan kuruma ait Çaydamar Kömür İşletmesi ocağında, "Çaydamar Madencilik Müzesi" oluşturulacağını açıkladı. Yenel, müzenin dizaynının 1 milyon 410 bin 63 dolara mal olacağını bildirdi.
Yenel, 1890 yıllarında üretime başlanan Çaydamar Kömür İşletmesi'nin havzanın en eski üretim alanlarından olduğunu, yüzyılı aşkın üretim geçmişiyle de Türkiye'de ağır sanayinin kurulması ve gelişmesinde öncü rol oynadığını söyledi. Projenin faaliyete geçmesiyle birlikte Türkiye'de uluslararası düzeyde itibarı olan ilk madencilik müzesinin kurulmuş olacağını ifade eden Yenel, "Toplumların yüzyıllar boyunca yarattığı endüstriyel mirasın muhafaza altına alınarak korunması ve gelecek kuşaklara tanıtılması büyük önem arz etmektedir. Kuruma ait kömür ocağının eksi 100 koduna kadar bölümü müze haline gelecek ve Valilik İl Özel İdare Müdürlüğü'nün desteğiyle dizaynı 1 milyon 410 bin 63 dolara malolacak" diye konuştu.
Geziler düzenlenecek
Yenel, Japonya, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde de benzer müzelerin olduğunu belirterek, AB ülkelerindeki standartlara uygunluk sağlanması açısından kurulacak müze için yurtdışındaki maden müzeleri ile temasa geçtiklerini de söyledi. Rehber madenci eşliğinde ocakta turlar düzenleneceğini dile getiren Yenel, belirli bir güzergah boyunca çocuklara yönelik gezi treni konulacağını belirtti.
Müzenin bulunduğu alanda restoran ve kafeterya olacağını; ayrıca, 200 kişilik konferans salonu ve özel çalışma odaları yer alacağını anlatan Yenel, ayrıntıları şöyle aktardı: "Proje kapsamında 2 bin metrekare açık alana piknik ve oyun alanı yapılması öngörülmüştür. Maden ocağı müzesinin 15 bin metrekarelik alanında ücretsiz otobüs ve özel araç park yeri, danışma, sakat ziyaretçiler dahil olmak üzere tuvaletler, pastane ve bar, posta kutusu, telefon kabinleri, market, oyun alanları ve piknik yerleri, madencilik sergisi, slayt gösterim, kitap satışı, madencilik kütüphane ve video gösterim yerleri, binek madenci katırları proje kapsamında bulunmaktadır".
Yenel, müzenin kurulması çalışmalarına başlandığını ve ihtiyaç duyulan ödeneğin sağlanması durumunda projenin bir yılda tamamlanabileceğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Haklar mücadele yükseltilirse

SONRAKİ HABER

FTAA kuşatma altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...