20 Nisan 2001 21:00

İstanbul'da vali-emniyet müdürü

   kapışması

Paylaş
İstanbul'da vali-emniyet müdürü kapışması
İstanbul'da istediği tayinleri yapmayan Vali Erol Çakır'ın telefonlarını özel görevli ajanlar tarafından dinlettirdiği iddia edilen Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, konuyla ilgili "Biz, ancak suçluları dinleriz" dedi, ama iddialar konusunda net açıklama yapmaktan kaçındı.
Ajan ekibi kuruldu
Basında yeralan haberlere göre, İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz "Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Amirliği" adında bir teşkilat kurdu. Teşkilat İstanbul'u üç bölgeye ayırarak, bilgi toplaması için sokaklara motorize ajanlar dağıtıldı. Ajanların topladığı bilgiler merkeze getirilerek, burada biriktirildi.
Tayinle başlayan kavga
Abanoz'un 3 bin polis ve 55 üst düzey emniyet müdürünün tayin edilmesi isteğini Vali Çakır kabul etmedi. Abanoz, tayinini istediği isimlerin "yolsuzluğa bulaşması ya da bulaşma ihtimali" olduğunu iddia ederken, Çakır bu memurların yerinin bir gecede nasıl doldurulacağını sorarak Abanoz'un önerisini reddetti. Abanoz ise "Genç, fidan gibi çocuklar bulduk. Hepsi hazır" diyerek ısrarını sürdürdü. Ancak Vali Çakır da tayinleri yapmamakta direnince devreye "Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Amirliği" girdi. Ve Çakır'ın telefonları dinlenmeye başladı.
Tantan da devreye girdi
Öte yandan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın da tayinlere karşı çıktığı için Çakır'ın görevden alınmasını istediği, bunun için de soruşturma yaptırdığı belirtildi. İstanbul'daki atamaları gerçekleştirebilmek için Tantan'ın koalisyon liderlerine bile haber vermeden ilgili yasaya ek yapmaya çalıştı. Ancak bu durum anlaşılınca ve ek yasa engellenince Tantan istifa tehdidinde bulundu. Eğer ekleme yapılsaydı, il emniyet müdürlerinin Vali'nin onayı olmadan atama yapması sağlanacaktı.
Abanoz 'dinlemedik' demedi
Basında bu haberin yeralması üzerine İstanbul Emniyet Müdürü Abanoz, dün gazetecilerin sorularıyla karşılaştı. "Biz ancak suçluları dinleriz. O da kanunlar çerçevesinde savcılık kararı ile olur" diye konuşan Abanoz, Vali Çakır ile ilişkilerinin sorulması üzerine de "Vali ile aramızda herhangi bir sorun yok. İlişkilerimiz gayet iyi" dedi. Abanoz, bu konuda başka soru sorulmamasını, yanıt vermeyeceğini söyleyerek, Vali'nin telefonunu dinleyip dinlemediği konusunda net bir ifade kullanmadı.
Gazetecilerin sorularını Hizbullah'a yönlendiren Abanoz, Hizbullah'la ilgili bir operasyonda 5 kişinin sahte kimliklerle yakalandığını belirtti. Abanoz, İstanbul dışında karıştıkları cinayetler nedeniyle bu kişilerin sorgulanmak üzere Batman'a gönderildiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Çiçeklerin suçu

SONRAKİ HABER

Haklar mücadele yükseltilirse

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa