20 Nisan 2001 21:00

Çiçeklerin suçu

İspanya'daki Katalan halkı, yüzyıllardır 23 Nisan'da sevdiklerine gül verir karşılığında kitap armağanı alırmış. Bu günü UNESCO "Dünya Kitap Günü" olarak kabul etmiş.

Paylaş
Çiçeklerin suçu
Sennur Sezer
Benzeri çok, o yüzden yer ve zaman vermeye gerek görmüyorum.Yer cezaevlerinden biri diyelim. Hükümlülerden biri kutuda çiçek büyütmüş, eşi için. Koğuşta başka özenen de olmuş. Ama bir aramada alıp gitmişler çiçekleri. Çiçeği ilk büyüten, rica etmiş görevliye: "Saksı topraklarını, arama için atacaksanız biliyorum, lütfen çiçeği koruyun. Eşim görüşe geldiğinde ona vereceğim çiçeği" Görevli de olurlamış. Görüş günü, eşine sıkı sıkı tembihlemiş çiçeğini alması için. Belki çiçeğin tomurcuğunu bile tanımlamıştır. Sevdiğine hapishaneden bir armağan verebilmenin coşkusunu bilen bilir. Eşi de paylaşmış bu heyecanı .Kimbilir, çiçeği alıp götürmek, eşini alıp gideceği günlerin düşünü yaşatmıştır ona. Çiçeği alabilmek için o görevliden bu görevliye dolaşmış. Aldığı cevabı bana aktarırken gözleri doluyordu "Çiçeklerin hepsi imha edildi."
Bu suç mudur?
Çiçeklerin suçu nedir diye çok düşündüm.Yeşilini yenilemesiyle, tomurcuğunu güneşe dönmesiyle insanın yaşama gücünü yeniler olsa olsa. Bu suç mudur?
İnsanın yaşama tutunabileceği her bağı koparıp atmayı yönetmek sayan bir anlayış egemen coğrafyamızda. Okullarımızda, işyerlerimizde ve hapisanelerimizde insanı yaşama bağlayan ne varsa ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Kitap, dergi, çiçek...Cezaevlerinin kimilerine gazetelerin verdiği kitapların dışında kitap sokulmadığı haberi de geldi. Anladık kitap okumak suç ama hapishanede üstelik F tipindeki adamı kitap okumaktan alakoymanın suçu daha mı az?
Özveri
Ben dergilerden söz etmek istiyordum size. İnsanın direnmesini sağlayan dergilerden; İnsancıl, Damar, Ardıçkuşu, Agora, Akköy, Beşparmak. Zor koşullarda, özveriyle yayımlanan dergiler bunlar... Akköy , Didim'e bağlı Akköy'den almış adını. Akköy Kültür Sanat Edebiyat Turizm ve Geliştirme Deneği yayını. Ulaşım adresi Akköy Kütüphanesi, Mahmut Makal Kitap Müzesi, Şükran Güngör Sokak Akköy-Didim-Aydın. Akköy bir köy kütüphanesi derneğinin yayını ama ulaşım ve iletişim ağı yaygın. Sayalım ; İstanbul iletişimi telefon 0212-2520206 Faks 0212-2454804 (Güngör Gencay), Ankara iletişimi telefon 0312-2510993 faks 0312-2320111(Özcan Öztürk),İzmir iletişimi 0232-3885868 (Bilsen Başaran),Antalya iletişimi 0242-2480008 (Celil Köysüren),Aydın iletişimi 0256-2126661 (Filiz Gülmez) Kuşadası iletişimi 0256-6143558(Ayşe İlkay)
Dostlukla kurulan ağ
Böyle bir iletişim ağı parayla değil kuşkusuz dostluklarla kuruluyor. Dergiyi yönetenleri özellikle Güven Pamukçu'yu kutlamak gerek. Beşparmak da Söke Hacıhalilpaşa Halk Kütüphanesi Koruma Derneğinin yayın organı. Ulaşım adresi; P.K.39 Söke.
Bu dergiler, kaldırım taşları arasından fışkıran papatyalar gibi, yaşam sevincimizi tazeliyorlar. Korumaya , yokolmalarını engellemeye çalışmak gerek. "Ardıçkuşu" bir Adana dergisi. Bu yıl üçüncü yılı. Son sayısını Köy Enstitüleri'ne ayırmış. Ulaşım için telefaks nosu 0322-458 9489. Damar ile İnsancıl'ı tanıyorsunuz kuşkusuz. Ama Sardunya'yı duyduğunuzu sanmıyorum. Henüz birinci sayısı yayımlandı. Telefonu yok Kocasinan Cad. Yakupoğlu Ap.No17/14 Bahçelievler/İstanbul 34510.
Küçük bir haber daha, İspanya'daki Katalan halkı, yüzyıllardır 23 Nisan'da sevdiklerine gül verir karşılığında kitap armağanı alırmış. Bu günü UNESCO "Dünya Kitap Günü" olarak kabul etmiş. Bizim Yayıncılar Birliği'ne önermiş. Pek zaman kalmadı ama sanırım bu yıl "bir güle bir kitap" günü ya da haftası yaşanacak. Bilmem siz sevdiklerinize gül mü göndermeyi düşünürsünüz kitap mı? Sevdiğiniz hapisteyse ikisi de zor da.
ÖNCEKİ HABER

Meclis'e Philips Morris plaketi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da vali-emniyet müdürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa