20 Nisan 2001 21:00

Meclis'e Philips Morris plaketi

ABD'li sigara tekelli Philips Morris'e restore ettirilen İlk Meclis binası, bu tekelin Türkiye'deki ortağı Sakıp Sabancı'nın şov yaptığı törenle yeniden ziyarete açıldı.

Paylaş
Meclis'e Philips Morris plaketi
ABD'li sigara tekelli Philips Morris'e restore ettirilen İlk Meclis binası, bu tekelin Türkiye'deki ortağı Sakıp Sabancı'nın şov yaptığı törenle yeniden ziyarete açıldı. Törene Kültür Bakanı İstemihan Talay, Sakıp Sabancı, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ve Ankara Valisi Yahya Gür katıldı.
Sakıp Sabancı'nın bakanlar ve milletvekillerinden daha çok ilgi gördüğü açılış töreninde, Sabancı da gösterilen ilgiyi yanıtsız bırakmadı. Açılış töreninde kürsüye gelen ulusal bağımsızlığın ve cumhuriyetin sözde savunucularının konuşmalarında öncelikle Philips Morris ve Sabancı Holding'e büyük teşekkürlerini sunduktan sonra Meclis binasının Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihi açısından önemine dikkat çekmeleri büyük çelişki yarattı. Bu arada binaya, binanın Philips Morris ve Sabancı Vakfı'nın işbirliğiyle restore edildiğini gösteren plaketin çakılması da ihmal edilmedi.
Philips Morris-Sabancı ortaklığının patronu Sakıp Sabancı, Philips Morris ortaklığının ülkelerde sadece yatırım yapmadığını ülkelerin kültürel miraslarına da sahip çıktığını ileri sürerek, sponsorluk uygulamasına tepkiyle yaklaşmanın yanlış olduğunu iddia etti. Sabancı, "Dünya artık birlikte yaşıyor. Türkiye'nin de dünyayla beraber yaşaması lazım" diyerek, Türkiye'nin kendi imkânlarıyla kalkınmasının imkânsız olduğunu savundu.
Türkiye'ye yabancı sermayenin zaten az geldiğini yapılan negatif kampanyalarla yabancı sermayenin ülkeden büsbütün kaçırılmaya çalışıldığını söyleyen Sabancı, "Yabancı sermayeyi kaçırmaya çalışan böyle kafalar bulunduğu sürece yazık olur memleketimize" diyerek Türkiye'nin yabancı sermayeye peşkeş çekilmesi gerektiğini savundu.
Bir de teşekkür plaketi verdiler
Kültür Bakanı İstemihan Talay da tarihi ve kültürel kaynakların korunmasının bakanlığın görevi olduğunu kaydetti. Talay, "Görevimiz kaybolan tarihimizi korumak, kollamak. Bunun arkasında başka amaçlar aramak, bu hedefi düşürmez. Yanlış eleştiriler yapanlar toplum karşısında zor duruma düşeceklerdir" diyerek eleştirilerin yanlış ve yanlı olduğunu savundu. Etnografya Müzesi'nin restorasyonu için de sponsora ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Talay, bu çalışma için de Sabancı'dan yardım istedi.
Konuşmaların ardından Sakıp Sabancı'ya katkılarından dolayı plaket verilirken, Philips Morris de unutulmadı ve Ankara Temsilcisi Şakir Karpat'a bir plaket sunuldu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sezer ESK Yasası'nı onayladı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, aralarında Ekonomik ve Sosyal Konsey'in kuruluş ve çalışma esaslarını belirleyen yasanın da bulunduğu 5 yasayı onayladı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer'in onayladığı yasalar şunlar:
- 4641 sayılı Ekonomik ve Sosyal Konseyin Kuruluşu, Çalışma Esas ve Yöntemleri Hakkında Kanun,
- 4638 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun,
- 4644 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu ve 190 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanun,
- 4643 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Eki Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun,
- 4642 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabulü Hakkında Kanun.
ÖNCEKİ HABER

Hükümete 'sorunu çöz' baskısı

SONRAKİ HABER

Çiçeklerin suçu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...