20 Nisan 2001 21:00

Hükümete 'sorunu çöz' baskısı

70 yazar ve sanatçı, TGC Lokali'nde düzenledikleri basın toplantısıyla, tecridin kaldırılması ve diyalog ortamının yeniden kurulması çağrısında bulundu.

Paylaş
Hükümete 'sorunu çöz' baskısı
Aralarında DİSK, Hak-İş, KESK ve Türkiye Barolar Birliği'nin de bulunduğu 6 kuruluş, Başbakan Bülent Ecevit'e mektup göndererek, cezaevlerinde koşulların iyileştirilmesi ve ölümlerin engellenmesini istediler.
DİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, dün DİSK, Hak-İş, KESK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türkiye Barolar Birliği ve Türk Tabipleri Birliği başkanları imzasıyla Başbakan Ecevit'e bir mektup gönderildiği kaydedildi. 19 Aralık operasyonunun üzerinden 4 ay geçmesine karşın, cezaevlerindeki sorunların çözülemediğinin dile getirildiği mektupta, birbiri ardına gelen ölüm haberlerinin de, insanların vicdanlarında derin yaralara neden olduğu belirtildi. Mektupta, başta F tipi olmak üzere cezaevlerindeki koşulların insan haklarına ve uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi talep edildi. Makina Mühendisleri Odası'nın İstanbul'daki şubeleri de cezaevlerindeki görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundular.
TAYAD: Tutukluları dinlesinler
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Adana Şubesi dün düzenlediği bir basın açıklaması ile cezaevlerindeki kötü koşulları ve ölümleri protesto etti. Demokratik Mücadele Platformu'ndan yapılan açıklamada ise, 16. maddede yapılması planlanan değişikliğin hiçbir iyileştirme sağlamadığına dikkat çekildi. DMP ayrıca, Kartal F Tipi Cezaevi'nde ölüm orucunda bulunan kadın tutuklu ve hükümlülerin tümünün Kartal Devlet Hastanesi'ne kaldırıldığını bildirdi.
TAYAD'lı Aileler tarafından yapılan yazılı açıklamada, boşa geçen her saniye, her dakikanın yeni ölümler ve yeni sakatlıklar demek olduğu belirtildi. F tiplerindeki tecrit ve izolasyonun kabul edilemez olduğu, derhal kaldırılması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, "Tutuklulara zorla müdahale çözüm değildir ve bu işkenceye derhal son verilmelidir. Adalet Bakanlığı yetkilileri gidip tutuklu temsilcileriyle görüşmeli, taleplerini dinlemeli ve sorunu çözmelidirler" denildi.
Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen'in Başkanı Dr. Ahmet Aksu ise, yaptığı açıklamada, ölüm oruçları konusunu Adalet Bakanlığı'nın Bakanlar Kurulunun gündemine getirmesini istedi. Tüm Bel-Sen Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada da, tutukluların tecrit koşullarına karşı ortak yaşam alanları istemelerin insani talepler olduğu belirtildi.
'Ölümler durdurulsun'
KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Karakaya yaptığı açıklamada, "Gelinen noktada, artık kimin haklı kimin haksız olduğu tartışması anlamını ve önemini yitirmiştir. Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır. Durumun daha da vahim boyutlara ulaşmakta olduğu görülmeli ve bir an önce demokratik çözüm adımları atılmalıdır" dedi. BTS Genel Başkanı Orhan Altuğ da Adalet Bakanlığı'nın daha önce yasalarda değişiklik yapılacağına dair yaptığı açıklamaların, verdiği sözlerin arkasında durması gerektiğini kaydetti.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurul Başkanları tarafından ortaklaşa yapılan açıklamada da, Adalet Bakanı'nın daha fazla ölüm olmadan tecrit politikasından vazgeçmesi gerektiği belirtildi.
ÇHD Mersin Şubesi tarafından dernek binasında yapılan basın açıklamasında, bütün F tipine ilişkin sokak eylemlerine saldıran, destek veren kurum temsilcilerini gözaltına alan ve bu konudaki inadını sürdüren hükümet bu tavrından vazgeçmeye çağrıldı.
Tedavisi sürenlere kötü muamele
Tedavisi sürmekteyken Sincan F Tipi'ne geri gönderilen tutuklulara kötü muamele yapıldığı iddiaları endişe yaratıyor. Tutuklu yakınları, Ankara ve Numune Hastanesi'nden Sincan F Tipi'ne geri gönderilen tutukluların, sağlık durumlarının iyi olmadığı ve hafıza kaybı, görme bozuklukları yaşadıkları halde cezaevinde kötü muameleye uğradıklarını bildirdiler.
Tutuklu yakınları, Sincan F Tipi Cezaevi'nde, ölüm orucunda tedavisi süren tutuklulara mazgallardan ekmek atılarak hakaret edildiğini ve tedavi sürecini olumsuz yönde etkileyecek besinlerin zorla yedirildiğini belirttiler. Ayrıca, Sincan F Tipi'nde ölüm orucundaki tutukluların hastanelere zor kullanarak kaldırıldığı edinilen bilgiler arasında.
İHD Adana Şubesi üyeleri de, dün dernek binası önünde oturma eylemi yaparak cezaevlerinde yaşanan ölümleri ve yetkililerin duyarsızlığını protesto ettiler. Eylem, "Anaların öfkesi katilleri boğacak sloganlarıyla sona erdirildi. Trabzon'da, cezaevlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yapmak isteyen 6 kişi gözaltına alındı.
ÖNCEKİ HABER

Tecrit kalkmıyor

SONRAKİ HABER

Meclis'e Philips Morris plaketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...