19 Nisan 2001 21:00

Başarı ölçütü halk değil

   ABD'nin memnuniyeti

Paylaş
Başarı ölçütü halk değil
   ABD'nin memnuniyeti
DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, ekonomik programın açıklanmasının ardından programın fikir babaları ABD, IMF, DB ile diyalogları hakkında bilgi vererek duydukları memnuniyeti anlattı. Ecevit, yeni programla ihracatın artacağını, turizm gelirleri ile de ekonominin önümüzdeki yılın ortalarında itibaren canlanacağını iddia etti.
Ecevit, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomik program hafta sonu açıklanmasının ve programa Bakanlar Kurulu'nun tam destek vermesinin, yurtiçi ve yurtdışında güven ve umut ortamına yol açtığını iddia etti.
Ecevit, pazartesi günkü Bakanlar Kurulu toplantısında esnafla ilgili rahatlatıcı haberlerin ardından köylülerin, çitfçilerin sorunlarının uygarca tartışıldığını ve köylü-çitfçi kesimini bir ölçüde tatmin edici kararlar oybirliğiyle alındığını iddia ederek, toplantıda Tarım Bakanı Gökalp ile Kemal Derviş arasında gerginlik yaşanmadığını öne sürdü. Ecevit, ekonomiyi darboğazdan kurtararak esenliğe çıkartmak için duraksamaya veya paniğe yol açabilecek haberlerin ihtiyatla karşılanmasını isteyerek, basına "sorumluluklarını" hatırlatmadan edemedi. Ecevit, binlerce kilometre uzaktaki derecelendirme kuruluşlarının iddialarından da fazla etkilenmemek gerektiğini söyleyen Ecevit, "Bu kuruluşların yaptığı haberler doğru değildir" demek de istemediğini ifade etti. "Doğru da olabilir, bazen belki yanlış da olabilir" diyen Ecevit, derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu yükselttiği zaman böyle serzenişlerde bulunmuyordu.
Bush, takdir etmiş!
Cilalı IMF programının ve Derviş yasalarının çıkarılmasını Türkiye'ye şart koşan ABD, IMF ve DB ile ekonomik programın açıklanmasının ardından bir bir görüşen Ecevit, emperyalist kuruluşların memnuniyetini aktardı. ABD Başkanı George Bush'la yaptığı telefon konuşması hakkında da bilgi veren Ecevit, şunları söyledi: "Sayın Bush'u ben aradım ve ekonomimizi esenliğe ulaştırmak için aldığımız önlemleri anlatarak kendisinin desteğini rica ettim. Sayın Bush bu çalışmalarımızı yakından izlediğini ve dostluğumuza büyük önem verdiğini söyledi. Türkiye'ye katkı için Ulusal Güvenlik ekibini, Maliye Bakanı'nın da katılımıyla sık sık topladığını belirtti. Çalışmalarımızı son derece takdirle karşıladıklarını vurguladı."
"IMF ve DB elinden geleni yapacak"
IMF Başkanı Köhler'le de "Umut verici bir görüşme" yaptığını anlatan Ecevit, dün sabah da Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn'dan uzun bir mektup aldığını, Wolfensohn'un hükümetin çalışmalarını takdirle izlediğini belirttiğini ve ekonomik ve sosyal sorunların çözümüne katkı için elinden gelen yardımı ve desteği sağlayacağı güvencesini verdiğini söyledi.
İlkbahar ve yaz aylarında şimdiye kadar görülmemiş ölçüde bir turist akını beklendiğini bildiren Ecevit, tütün, şeker, iletişim, enerji gibi alanlar birer birer çökertilirken dışsatımda çok olumlu gelişmeler beklendiğini iddia etti. Dışsatım ve turizmdeki olumlu gelişmelerin başka bütün sektörleri de olumlu yönde etkileyeceğini öne süren Ecevit, yıl ortasından başlayarak ekonomide canlanmanın olacağını savundu.
Gurur duyulacak Meclis!
Ecevit, Meclis'in ülkeyi emperyalistlere yağmalatmak için çıkardığı yasalar konusunda gösterdiği performansın da kıvanç verici olduğunu belirterek özellikle Meclis'e devam konusunda rekor kıran DSP milletvekillerini kutladı.
Ecevit, "Bu kadar verimli ve hızlı çalışan bir Meclis'in dünyada bulunmadığını sanıyorum" dedi. AB Ulusal Programı ile IMF için hazırlanan Ekonomik Program'ın aynı amacı taşıdığını, bu programlarda öngörülen yapısal reform niteliğindeki yasaların süratle çıkmasının hem AB'ye tam üyeliği hem de ekonomik sorunların çözümünü hızlandıracağını savundu.
ÖNCEKİ HABER

Huzursuz seyirlerin yönetmeni

SONRAKİ HABER

Tekstilde kriz fırsatçılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...