19 Nisan 2001 21:00

Telekom'un satışı için yasa taslağı

Türk Telekom'un özelleştirme ihalesinin iptal edilmesinden sonra IMF'nin istediği satışı hazırlamak için çaba harcayan hükümet, Özelleştirme İdaresi'ne yasa taslağı hazırlattı.

Paylaş
Telekom'un satışı için yasa taslağı
Ankara 6. İdare Mahkemesi'nin Türk Telekom'un özelleştirme ihalesini iptal etmesinden sonra IMF'nin istediği satışı hazırlamak için çaba harcayan hükümet Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)'na yasa taslağı hazırlattı. ÖİB tarafından hazırlanan Telekom Yasa Taslağı'na göre, yabancı gerçek veya tüzel kişiler, doğrudan ya da dolaylı olarak şirketin çoğunluk hisselerine sahip olamayacaklar. Yeni taslakta ulaştırma Bakanlığı'nın yetkileri de azaltılıyor. Taslakta, Türk Telekom'un ana sözleşmesinin Ulaştırma Bakanı tarafından onaylanmasına ilişkin hüküm de yürürlükten kaldırılıyor.
Tekel özelliği kaldırılıyor
"Türk Telekom'un sesli iletişim ve altyapıda sahip olduğu ve 31 Aralık 2003 tarihinde sona erecek tekel hakkının çoğunluk hissesi bu tarihten önce de satılırsa son bulur" hükmü getiriliyor.
Her türlü telekomünikasyon hizmetine ilişkin lisans verme yetkisinin Telekomünikasyon Kurumu'na devredilmesi öngörülen taslakta, şirket hisselerinin, bağımsızlık ve milli güvenlik amacıyla devlette kalacak imtiyazlı hisse dışındaki tüm hisselerinin satılabilmesi hükme bağlanıyor. Telekom Yasa Taslağı ile Türk Telekom'un özel hukuk hükümlerine tabi bir şirket olarak faaliyet göstermesine dair hükümler getiriliyor. Ancak, çoğunluk hissesi kamuda kaldığı sürece TBMM denetiminin devam etmesi kararlaştırılıyor.
Emeklilik dayatılacak
Telekom'un özelleştirilmesi için işçi sayısını azaltacak önlemler de taslakta yer alıyor. Çalışanların başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakline imkân tanıyan taslak memur, sözleşmeli ve işçi olarak çalışanların emekliliklerinin teşviki amacıyla emekli ikramiyesi ve kıdem tazminatlarının yüzde 30 fazla ödenmesi hükmünü içeriyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Eğitim emekçileri: 'Cezalar geri alınsın'
Eğitim-Sen İstanbul 1 No'lu Şube, 1 Aralık işbırakma eylemi dolayısıyla Bağcılar'daki öğretmenlere verilen cezaların geri alınmasını istedi. Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde dün yapılan basın açıklamasına Bağcılar Telekom Müdürlüğü işçileri de kitlesel olarak destek verdi. Emek Platformu'nun 1 Aralık'ta aldığı işbırakma kararına uyan öğretmenlere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 30'da bir oranında maaş kesim cezası verilmişti.
"Baskılar cezalar bizi yıldıramaz", "Yaşasın sendika, yaşasın grev" sloganlarının atıldığı basın açıklamasını Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Selahattin Gümüş okudu. Gümüş savunmalarda ekonomik ve sosyal koşulları gittikçe kötüleşen eğitim emekçilerinin haklarını aramak için işbıraktıklarını söylediklerini belirtti. Gümüş, Temmuz 2000'de 433 dolar olan öğretmen maaşının bugünlerde 256 dolara düştüğünü ifade ederek "Biz sendikayız, yasalız ve demokratik hukuk kuralları çerçevesinde mücadele yürütüyoruz. Amacımız yaşam koşullarımızın iyileştirilmesi, nitelikli eğitim hizmetinin yürütülmesi ve çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmaktır. Bunun için sendikaya üye olduk. Sendikalar amaçları için mücadele edemeyecekse niye kurulurlar?" dedi. Baskıların mücadelelerini durduramayacağını dile getiren Gümüş Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden cezaların geri almasını istedi.
İşçi-memur dayanışması
Eyleme katılan Telekom işçilerinden İşyeri Temsilcisi Mehmet Gür, öğretmenleri desteklemek için basın açıklamasına katıldıklarını belirtti. Telekom'un özelleştirilmesine karşı sürdürülen çalışmada öğretmenlerin kendilerini yalnız bırakmadığını söyleyen Gür, "Saldırılara karşı mücadele birliği için bir aradayız" dedi. Telekom işçisi Tuncay Bodur da öğretmenleri desteklemek ve yalnız bırakmamak için basın açıklamasına katıldıklarını söyledi.
Sungurlu'da beraat
Bu arada Çorum'un Sungurlu ilçesinde Emek Platformu tarafından düzenlenen 1 Aralık işbırakma eylemi ile ilgili olarak yargılanan 100 kamu emekçisi beraat etti. Sungurlu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava beraatle sonuçlandı. Ancak 1 Aralık'la ilgili olarak açılan idari soruşturmalar sonucunda 30 eğitim emekçisine 1/30 maaş kesme cezası verildi.
ÖNCEKİ HABER

İçte ve dışta rezalet politikası

SONRAKİ HABER

Huzursuz seyirlerin yönetmeni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...