19 Nisan 2001 21:00

Gayrimenkul simsarları

Hükümetin kriz bahanesiyle kamu arazilerini satışa çıkartması, dünyanın önde gelen gayrimenkul tekellerinin dikkatini çekti.

Paylaş
Gayrimenkul simsarları
Hükümetin Türkiye yüzölçümünün neredeyse yarısına ulaşan kamu arazilerini ve arsalarını kaynak gerekçesiyle elden çıkartma kararı, dünyanın önde gelen gayrimenkul simsarlarının dikkatini çekti. Dünyanın 15 ayrı ülkesinde gayrimenkul finansmanı konusunda çalışmalar yürüten Depfa Bank Emlak Finansman Grup Başkanı Ralph Hill, "Türkiye'nin fırsatlar ülkesi olduğunu anladık ve gelmeye karar verdik" dedi. Arazi satışlarının başlamasıyla birlikte başka yabancı simsarların da Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
Emlak simsarları Türkiye'ye akın ediyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Finans Dünyası'nın düzenlediği "Gayrimenkul Zirvesi-II'nin sabah oturumunda, gayrimenkule dayalı finansal enstrümanlar konusu ele alındı. Bu oturumda konuşan Hill, Türkiye'yi 2-3 yıl önce incelemeye başladıklarını ve Türkiye'ye gelerek gayrimenkul finansmanı alanında çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, bu alanda 20 milyon dolarlık hacime ulaştıklarını kaydetti.
Kendilerinin de rating kuruluşları ve sermaye piyasalarına bağlı olarak çalıştıklarını ve Türkiye risklerini izlediklerini belirten Hill, "Kriz dolayısıyla daha fazla iş yapma imkanı sınırlı. Ancak hala buradayız ve önümüzdeki bir kaç ay içinde ekonomik ve siyasal açıdan daha fazla güvenin geleceğini düşünüyoruz" dedi.
Kriz fırsatçıları
Ekonomik krizin aşılması bahanesiyle hükümetin kamu arsa ve arazilerini satışa çıkartması da bu emlak simsarlarının iştahını kabarttı. Ralph Hill, Türkiye'de şu an yaşanan krizin bir fırsat penceresinide açtığına işaret ederek, "Bu ortam cesur yatırımcılar için uygun olabilir" diye konuştu.
Garanti Bankası Bireysel Pazarlama ve Satış Müdürü Cemal Kişmir, bu yıl konut finansmanının, ağırlıklı olarak nakit, kısmen müteahhit finansmanı ve az sayıda banka finansmanı ile yapılacağını söyledi.
Konuşmasında konut finansman yöntemlerini ele alan Kişmir, uzun vadeli konut finansmanı olan Mortgage'in Fransa'da GSMH'ye oranın yüzde 20, Arjantin'de yüzde 5, Türkiye'de ise binde 5 düzeyinde bulunduğunu anlattı.
Türkiye'de konut kredisi hacminin de 1999'da 400 milyon dolar olduğunu, 2000'de ise 1 milyar dolara yaklaştığını belirten Kişmir, 2001'de 1999 yılı ve altına düşeceği görüntüsünün bulunduğunu söyledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

İlaç tekelleri geri adım attı

SONRAKİ HABER

Telekom'dan personeline kanser 'kıyağı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...