18 Nisan 2001 21:00

Şeker Yasası onaylandı

Türkiye'deki şeker sektörünün yabancı ve yerli tekeller için gözde bir kâr alanı haline getirilmesine, tatlandırıcı üretimini teşvik ederek...

Paylaş
Sezer, Şeker Yasası'nı onayladı
Türkiye'deki şeker sektörünün yabancı ve yerli tekeller için gözde bir kâr alanı haline getirilmesine, tatlandırıcı üretimini teşvik ederek Türkiye'nin başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin mısır stokları için büyük bir pazar haline gelmesine neden olacak Şeker Yasası, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylandı. Yasa, şeker sektöründe devlet tekelinin kaldırılmasını, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle binlerce işçinin işsiz kalmasına, şekerpancarı üretimine sınırlama getirerecek.
Şeker Kanunu'nun Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanması Şeker-İş yöneticileri tarafından tepkiyle karşılandı. Şeker-İş Genel Başkan Vekili Vahap Polat, Şeker Kanunu'nun 8. maddesinde yüzde 10 kotası koduğunu hatırlatarak; "Bu üretimde belli bir düşüş demektir. Bu düşüşle beraber pancar ekicisinin üretimi de düşecek. Üretici pancar üretemeyecek ve işsiz kalacak. Nakliyeciler ve besiciler de kayba uğrayacak. İşçiler açısından ise pancan ne kadar fazla ekilirse ve ihtiyaç olursa o kadar çalışabilir. Şeker üretimi 2 milyon 100 bin tondu. Bu düşecek. Bundan ençok geçici işçiler zarar görecek. Senelik geçici işçilerin çalışma sürsi 4 ayken bu 2.8 aya düşecek. Dolayısıyla çalışanlar üreticiler ve Türkiye ekonomisi açısından kötü olacak. Üretim düşeceği için ihraç ettiğimiz şekeri ithal edeceğiz ve AB'nin pazarı haline geleceğiz" dedi.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le görüştüklerini, Sezer'in konuyu çalışanlar açısından değil Anayasa bakımından değerlendirdiğini ifade etti. Polat, bundan sonra, Emek Platformu'nun aldığı kararlara uyacaklarınada sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Başbakanlık duvar gibi

SONRAKİ HABER

Emek Platformu:

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...