18 Nisan 2001 21:00

Başbakanlık duvar gibi

Ölümlerin engellenmesi için Bülent Ecevit'le görüşmek isteyen, siyasi parti, sendika ve dernek yöneticilerinden oluşan heyet ise başbakanlığa bile yaklaştırılmadı.

Paylaş
Başbakanlık duvar gibi
Cezaevlerinde devam eden ölüm oruçlarının sona erdirilerek, ölümlerin engellenmesi için Başbakan Bülent Ecevit'le görüşmek isteyen, siyasi parti, sendika ve dernek yöneticilerinden oluşan heyet, Başbakanlık Nizamiyesi'nden bile geçemedi.
Aralarında İHD, TMMOB, Mazlum-Der, ÇHD, EMEP, ÖDP, KESK genel başkan ve yöneticilerinin de bulunduğu 19 örgüt temsilcisi dün Başbakan Bülent Ecevit'e yazılı başvuru yaparak, görüşmek istediler. Saat 15.00'te Başbakanlık Özel Kalemi'ne gitmek isteyen grup Yargıtay binası yanında polis barikatıyla durduruldu.
Polis yetkilileri, özel kalemin görüşmek istemediğini, geçmelerine izin vermeyeceğini bildirirken, örgüt temsilcileri cevabı yazılı istediler.
Daha sonra TMMOB Genel Başkanı Kaya Güvenç, İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, KESK Genel Başkanı Sami Evren ile ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'ın geçmesine izin verildi.
Bu kez Başbakanlık nizamiye girişinde önleri kesilen gruba Başbakanlık güvenliği izin vermedi. Örgüt temsilcilerinin ısrarına rağmen geçmelerine, "Özel Kalem sizinle görüşmek istemiyor" denilerek izin verilmedi.
Bunun üzerine açıklama yapan İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, Anayasal hakları olan dilekçe verme haklarının dahi engellendiğini, görüş alışverişinde bile bulunmayı kabul etmeyen, otoriter bir zihniyetle karşı karşıya bulunduklarını belirterek, bu durumu protesto ettiklerini söyledi. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da ölümlere karşı adım atılması gerektiğini, Başbakan'ın bu konuda sivil toplum örgütlerinin devreye girmesini istediğini, ancak görüşme taleplerinin reddedildiğini söyledi.
Basına böyle açıklama yapıp, ardından muhalefet örgütlerine karşı bu şekilde davranmanın anlamsızlığını dile getiren Uras da, durumu protesto ettiklerini belirterek, ölümlerin hızla sona erdirilmesini istediklerini bildirdi. Başbakanlık'a gitmelerine izin verilmeyen grup daha sonra Ankara Numune Hastanesi önünde bekleyen tutuklu ailelerini ziyaret etti.
Akgül randevu talep etti
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Hüseyin Akgül, cezaevlerindeki ölüm oruçlarıyla ilgili olarak, "duruma el konulması ve çözüme yönelik yeni bir arayışın başlatılması" amacıyla Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit`ten randevu talebinde bulundu.
Akgü'ün ltalebine henüz yanıt verilmedi.
ÖNCEKİ HABER

Borç batağı 426 milyar doları yuttu

SONRAKİ HABER

Şeker Yasası onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...