17 Nisan 2001 21:00

FP, MB tasarısına direnecek

Grup Başkan Vekili "yenilikçi kanattan" Bülent Arınç'ın ağzından IMF'nin istediği 15 yasaya destek veren FP, bu yasaların en önemlilerinden Merkez Bankası (MB) yasasına direceğini açıkladı.

Paylaş
FP, MB tasarısına direnecek
FP Genel Başkanı Recai Kutan, TBMM'ye önceki gün sunulan Merkez Bankası Yasası'nda değişiklik yapan tasarıyı eleştirerek, "Böyle bir yasanın çıkmaması için her türlü direnme hakkımızı kullanacağız ve inşallah böyle bir yasanın çıkmamasını temin edeceğiz" dedi. Kutan, açıklanan ekonomik programın halkın büyük kesiminin yaşadığı sorunlara hiçbir çözüm içermediğini, programın ulusal olmadığını kaydederek, "Rejisör ve senaristi IMF olan bir film oynatılıyor" dedi.
Kutan, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, sıkıntılarla dolu bir haftanın geride kaldığını, ülkenin zengin imkânlara sahip olmasına rağmen, "basiretsiz" bazı yöneticiler yüzünden tarihinin en karanlık dönemini yaşadığını söyledi. Halkın yaşanan sıkıntılar karşısında tepki göstererek, sokaklara döküldüğünü, eylemler yaptığını anlatan FP Genel Başkanı Kutan, hükümetin ülkeyi yönetemez hale geldiğini kaydetti.
Bir filmin gösterime girdiğini, başrolünde Kemal Derviş'in oynadığını, Başbakan ve yardımcılarını ise bazı sahnelerde ara sıra görünen "figüran" rolünü üstlendiklerini ifade eden Kutan, "Filmin rejisör ve senaristi ise IMF'dir" diye konuştu.
Derviş masalı
Geçen hafta ekonomik programın açıklandığını hatırlatan Kutan, ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in basın toplantısından sonra koalisyonu oluşturan partilerin liderlerinin de "programa destek" içeren açıklamalarda bulunduğunu anımsattı.
Programın hükümete ait olduğunu söyleyemeyeceğini bildiren Kutan, Başbakan Ecevit'in, IMF Başkanı ile yaptığı "programa destek verdiklerini" ifade eden telefon konuşmasını "büyük bir başarı edasıyla" açıkladığını söyledi. Görüşmenin, "mahcubiyetle karşılanması gerektiğini" savunan Kutan, milletin "Bir Derviş Masalı ile 55 gün beklediğini ve uyutulduğunu" söyledi.
Uluslararası komplo
Recai Kutan, Türkiye'nin uluslararası bir komplo ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek, "Türkiye uluslararası bir sermayenin globalleşme oyununa gelmektedir" diye konuştu. Bir süre önce Türkiye'ye gelen ABD eski Başkanı George Bush'un yanındaki bir danışmanın, "Türkiye dibe vurdu mu vurmadı mı onu görmeye geldik. Dibe vurduysa sizin şirketlerinizi ucuza kapatacağız" dediğini ifade eden Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin değerleri, zenginlikleri peşkeş çekilmek istenmektedir. Bu gidişle Türkiye önümüzdeki yıllarda çokuluslu şirketlerin, dünya sermayesinin ve bunların arkasında bulunan siyasal güçlerin denetimi altına girme tehlikesindedir.
IMF'nin emirlerini birer birer yerine getiren Ecevit iktidarı, şimdi de Merkez Bankası Yasası ile ülkeyi çok daha karanlık bir mecraya sürüklemektedir. Bu yasayla para basma yetkisi, hükümete ve Meclis'e hesap vermeyen ve denetlenmeyen, kamuoyuna karşı hiçbir sorumluluğu bulunmayan bir kuruma devredilmek isteniyor. Böyle bir yasanın çıkmaması için her türlü direnme hakkımızı kullanacağız ve inşallah böyle bir yasanın çıkmamasını temin edeceğiz."
ÖNCEKİ HABER

'Küçük adam'a büyük dersler

SONRAKİ HABER

İşçi çok almıyor, memur az alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...