17 Nisan 2001 21:00

Zorla müdahale çözüm değil

Ölüm oruçları karşısında hükümetin çözüme yanaşmayan tutumuna toplumun geniş kesimlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Paylaş
Zorla müdahale çözüm değil
Ölüm oruçları karşısında hükümetin çözüme yanaşmayan tutumuna tepkiler devam ediyor. Barolardan yapılan açıklamalarda, zorla müdahalenin çözüm olmadığına dikkat çekilirken, tutuklu yakınları da ölümleri bitirilmesi çağrısında bulunuyorlar.
Ankara Hastanesi'nde tedavi gören dört tutuklu da dün Sincan F Tipi Cezaevi'ne geri gönderildi. Atılcan Saday, Mustafa Çamlı, Cengiz Demirci ve Demirel Yiğitalp isimli tutukluların tedavileri sürerken cezaevine geri gönderilmeleri kaygı yarattı. Saday'ın babası İshak Saday, "Atılcan yürüyemiyor, konuşmakta güçlük çekiyor. Hafızası yer yer gidip geliyor, bu durumda tedavisi sürerken cezaevine geri gönderilmesinden endişe duyuyoruz" dedi.
İzmir Barosu Cezaevi Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Buca Cezaevi'nde ve Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde ölüm orucu eylemini sürdüren tutuklu ve hükümlülerin sağlık durumlarının tümüyle kötüleştiği bildirildi. Cezaevleri İzleme Heyeti adına Baro Yönetim Kurulu üyesi İsmail Hanoğlu'nun yaptığı açıklamada, Buca Cezaevi'nden Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne kaldırılan, Kenan Korkankorkmaz, Ulaş Göktaş, Mesut Avcı, Ümit Kanlı; Manisa Cezaevi'nden getirilen Ayşe Eren, Berna Saygılı Ünsal, Nazan Yılmaz ve Uşak Cezaevi'nden getirilen Sevgi Erdoğan'ın hastanenin yoğun bakım servisine kaldırıldığı; Serhat Karadumanlı, Barış Yıldırım, Yalçın Hafçı, Tamer Çadırcı ve Mehmet Gökhan Özocak'ın da hâlâ mahkûm koğuşunda tutuldukları belirtildi. Turan Ustabaş, Özgür Kılıç, Kemal Denli, Yılmaz Babatümgöz, Ali Güzel, Hüseyin Kayacı adlı hükümlülerin de ölüm orucunu Buca Cezaevi'nde sürdürdüğü bildirildi.
Edirne F Tipi Cezaevi'nde ölüm orucunda olan 16 tutuklu, sağlık durumlarının bozulması üzerine kaldırıldıkları Edirne Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde oluşturulan özel odalarda tutuluyor. Edirne Devlet Hastanesi'nde ölüm orucu nedeniyle yatan 10 tutukludan, 7'sinin eylemlerinden vazgeçerek yemek yemeğe başladıkları, 3 mahkûmun ise tedaviyi kabul etmediği ifade ediliyor.
Ecevit'le görüşülecek
Ölüm oruçlarında ölü sayısı giderek artarken siyasi partiler, sendika ve dernek genel başkanları soruna çözüm bulunması için Bülent Ecevit ile görüşmek üzere Başbakanlık'a gidiyor.
Aralarında İHD, Mazlum-Der, TTB, DİSK, KESK, EMEP, ÖDP ve Aydın ve Sanatçı Girişimi'nin de bulunduğu 19 siyasi parti, dernek ve sendika genel başkanları, 11 Nisan günü Başbakan Ecevit'ten ölüm oruçlarına çözüm bulunması için görüşme talep etmişlerdi. Görüşme talepleri sonuçsuz bırakılan genel başkanlar bugün 15.00'da Başbakanlık'a giderek Ecevit ile görüşecekler.
Diyarbakır Barosu Başkanı Mustafa Özer, Adıyaman Barosu Başkanı Yusuf Yetiş, Ağrı Barosu Başkanı Eyup Duman, Bingöl Barosu Başkanı Sabri Erik, Siirt Barosu Başkanı Faruk Özer, Şanlıurfa Barosu Başkanı Sabri Çepik, Mardin Barosu Başkanı Cemal Artık, Batman Barosu Başkanı Sabih Ataç, Van Bölge Barosu Başkanı Hüsnü Ayhan ve Tunceli Barosu Başkanı Hüseyin Aygün tarafından yapılan basın açıklamasında ise, cezaevlerindeki ölümlerin önüne geçilmesi çağrısında bulunuldu.
Limter-İş Genel Merkezi, Basın-İş Genel Merkezi, Nakliyat-İş Genel Merkezi, Deri-İş Genel Merkez Yönetimi, Genel-İş 2 ve 3 No'lu İstanbul Bölge Şubeleri, Genel-iş 3, 4, 5, 6, 7, 9 nolu şubeler, Genel-İş Konut Şubesi, Genel-İş Anadolu Yakası 1 ve 2 nolu şubeler, DİSK Lastik-İş İstanbul Şubesi, Petrol-İş İstanbul Şubesi, Belediye-İş 1, 2, 3 nolu şubeler ve Beyoğlu Şubesi, Belediye-İş İETT Şubesi tarafından yapılan ortak açıklamada, ölüm orucunu sürdürenlerin haklı taleplerini kabul edilmesi ve yeni ölümlerin yaşanmaması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği ifade edildi.
Çürümenin ifadesi!
DMP ile Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği tarafından yapılan açıklamalardaysa, ölüm oruçlarına karşı duyarlı olunması çağrısında bulunuldu. Liman-İş Genel Başkanı Raif Kılıç, ölüm oruçları karşısında hükümetin duyarsızlığını eleştirirken; Eğitim Sen Genel Sekreteri Kemal Ünal, ölümlerin önüne geçilmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Ziraatçılar, Derviş programını yutmadı

SONRAKİ HABER

'Doğalgaz yasası geri çekilsin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...