17 Nisan 2001 21:00

İsrail iki cephede savaş açtı

Lübnan'daki Süriye radarını vuran İsrail, "Suriye'ye ders verdik" diyor. Taciz uçuşları sürerken İsrail ordusu, Filistin'e de karadan ve havadan saldırdı.

Paylaş
İsrail iki cephede savaş açtı
Önceki gün Lübnan'daki bir Suriye radarını havadan vuran İsrail ordusunun saldırganlığı tüm Ortadoğu'ya yayılıyor. Lübnan ve Suriye ordusu alarma geçerken, İsrail Filistin'de hava va kara operasyonu başlattı. Gazze Şeridi'nde Filistin'in kontrolündeki bölgeye giren İsrail'in harekatı resmen "işgal" olarak kabul ediliyor. İsrail uçaklarının Lübnan üzerindeki kışkırtıcı faaliyetleri de sürüyor.
Havadan ve karadan
Önceki gece İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un emriyle harekete geçen İsrail tank ve uçakları dün erken saatlere kadar Gazze Şeridi'ni bombaladı. İsrail askerleri bölgenin büyük bir bölümüne yerleşti.
Gazze Şeridi'nde, Beythanun Köyü yakınlarındaki Filistin polis karakoluna düzenlenen saldırıda bir Filistinli polis öldü, 27 kişi yaralandı. Yolların yine İsrail tarafından kapatılmış olması nedeniyle de sağlık görevlileri sorumluluklarını yerine getiremiyor.
Beythanun'da kara harekatı olurken, İsrail helikopterleri de Gazze Şeridi'nin orta kesimlerinde Filistin güvenlik birimlerine bomba yağdırdı. Güneydeki deniz üssü ile Deyr El Balah Filistin mülteci kampındaki Filistin güvenlik gücü 17. Kuvvet'in karargâhı hedef alındı. Burada 2 kişinin yaralandığı kaydedildi.
İsrail ordusu sözcüsü yayımladığı bildiride, "İsrail ordusu, Filistin'in, güneydeki İsrail kenti Sderot'a havan topu saldırısı düzenlemesinin ardından, Gazze şeridinde hava ve kara operasyonları düzenlemiştir. Ordumuzun bu operasyonları, sivillere ateş açmamaları konusunda Filistinlilere defalarca yapılan uyarılardan sonra yapılmıştır Bu aşamada, İsrail-Mısır sınırındaki Refah sınır noktasına ve Gazze şeridine girişler kapatılacak ve buradaki yollarda ulaşım yasaklanacaktır. İsrail ordusu güvenliğin sağlanması için gerekli gördüğü her yerde önlem alacaktır. İsrail ordusu bu önlemleri almaya zorlanmıştır. Filistin yönetimi, şiddetin sona ermesi için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiştir. Ordumuzun şiddet hareketlerine karışmamış hiçbir sivile zarar verme niyeti yoktur. Operasyon sona erince buradan çekileceğiz" dendi.
Tüm Filistin halkını ve Filistin Özerk yönetimini "terörist" olarak niteleyen Şaron yönetimi, bu açıklamayla saldırısını meşru göstermeye çalışıyor. Ancak, Refah'taki yıkım bunun aksini kanıtlıyor.
İşgal
Filistin Devlet Bakanı Hasan Asfur, İsrail'i, Gazze Şeridi'ni yeniden işgal etmekle suçladı. İsrail'in Filistinlilerle savaşın boyutlarını genişlettiğini söyleyen Asfur, "İsrail, Filistin topraklarını yeniden işgal ederek yeni ve tehlikeli bir adım attı" dedi. İsrail ile Filistin yetkilileri arasında Tel Aviv'de önceki gün yapılması beklenen güvenlik toplantısı da iptal edildi. İsrail devlet radyosunda konuşan Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin, "Görüşme olmayacak. Biz istemediğimizden değil, diğer taraf istemediğinden..." dedi. Ancak Ariel Şaron'un emriyle düzenlenen saldırıların hemen öncesinde yapılan bu açıklama kuşku uyandırdı.
Hamas üslendi
Öte yandan, İsrail'in kanlı saldırılarına gerekçe olarak gösterdiği eylemi Hamas örgütü üslendi. Hamas tarafından yapılan açıklamada "İzzeddin El Kasım Tugayları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki siyonist şehri Sderot'a düzenlenen borbardımanın sorumluluğunu üstlendiğini bildirir. Bu, birimlerimiz 1948 yılında işgal edilen topraklarımızda bombaladığı ilk siyonist şehridir" dendi.
Bir genç öldürüldü
Batı Şeria'daki bir kontrol noktasında, bir İsrail askerini bıçakla hafif yaraladıktan sonra kaçan Filistinli bir genç öldürüldü. Filistinli kaynaklar, Ürdün'den Batı Şeria'ya ziyarete gelen 17 yaşındaki Basam Zaharan'ın İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü ve cesedinin Filistin polisine teslim edildiğini söylediler.
Suriye gergin
İsrail-Suriye gerginliği ise yatışmış değil. İsrail savaş uçakları dün de keşif uçuşları yaptı. Uçakların, Lübnan'ın doğusunda ses duvarını aştıkları bildirildi. Suriye, Lübnan'daki askerlerini alarma geçirdi. Suriye, Arapları, İsrail'i boykot etmeye çağırdı. Devlet Başkan Yardımcısı Zuheyr Maşarka, Baas gazetesinde yayımlanan açıklamasında, "Arapların, İsrail'in ırkçı ve genişlemeci siyaseti gibi ortaya çıkan tehlikelerine karşı mücadelede birlikte çalışmaları gerektiğini" söyledi. Arapların, İsrail'i barışın gereksinimlerini kabul etmeye zorlamak için boykot kurallarını uygulamalarının önemli olduğunu vurgulayan Maşarka, "bu durumun, İsrail barış şartlarına uyuncaya kadar bu ülkeyle her türlü işbirliğinin kesilmesini gerektirdiğini" kaydetti.
Ders vermişler!
İsrail Savunma Bakanı Benjamin Ben Elizer ise Suriye'yi uyardı ve Hizbullah örgütünün İsrail'e yönelik saldırılarından Şam'ın sorumlu olduğunu iddia etti. Elizer, devlet radyosunda konuşurken, "Tek sorumlu olarak gördüğümüz Suriye'ye dersini verdik" dedi ve İsrail'in gerginliği tırmandırmak değil, düşürmek istediğini ileri sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Haberleri olur hiç değilse!

SONRAKİ HABER

Ziraatçılar, Derviş programını yutmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...