16 Nisan 2001 21:00

Düyun-u Umumiye'ye bile

   rahmet okuttular

Paylaş
Düyun-u Umumiye'ye bile rahmet okuttular
Hükümet Merkez Bankası yasa tasarısı ile bütün ipleri IMF'nin eline bırakıyor. Aynıca dünyada Arjantin, Peru gibi sadece dört ülkede uygulanan ve 19. yüzyıldaki İngiliz Sömürge Fonu'nun adeta modern bir versiyonu olan Para Kurulu'nu oluşturmak için de harekete geçti. Tasarılar yasalaşırsa Merkez Bankası devletin kasası olmaktan çıkacak.
IMF'nin istediği 15 yasadan en önemlisi olarak gösterilen Merkez Bankası yasa tasarısı hazırlandı. Yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte toplam 17 maddeden oluşan tasarının genel gerekçesinde Merkez Bankası Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1970 tarihinden bugüne kadar geçen 31 yıllık sürede hızla değişen ekonomik koşullar ve merkez bankacılığı konusunda başta Avrupa Birliği normları olmak üzere dünyada meydana gelen gelişmeler çerçevesinde kanunda değişiklik yapılması gereğinin doğduğu savunuldu. Bu çerçevede hazırlanan tasarı ile Merkez Bankası artık devletin kasası olmaktan çıkarak tamamen IMF denetimine geçiyor. Ülke parasını korumaktan sosyal güvenlik ve KİT'lerin finansmanının sağlanmasına kadar birçok konuda önemli sorumluluğa sahip olan banka, yeni değişiklik ile bir özel banka gibi çalışacak. Nitekim bankanın ana işlevi olarak IMF'nin dayattığı politikaların uygulanması olacak. Bu düzenleme aynı zamanda Avrupa Birliği kriterleri içinde de bulunuyor. Tasarı ile bankanın temel görevleri şöyle düzenlendi:
"Açık piyasa işlemleri yapmak, TL'nin yabancı paralar karşısındaki değerinin belirlenmesi için döviz ve efektiflerin vadesiz ve vadeli alım ve satımı ile dövizlerin TL ile değişimi ve diğer türev işlemlerini yapmak, bankaların ve bankaca uygun görülecek diğer mali kurumların yükümlülüklerini esas alarak kanuni karşılıklar ile ilgili usul ve esasları belirlemek, reeskont ve avans işlemleri yapmak, ülke altın ve döviz rezervlerini yönetmek, TL'nin hacim ve tedavülünü düzenlemek, ödeme ve menkul kıymet transferi ve mutabakat sistemleri kurmak, kurulmuş ve kurulacak sistemlerin kesintisiz işlemesini ve denetimini sağlayacak düzenlemeler yapmak, ödemeler için elektronik ortam da dahil olmak üzere kullanılacak yöntemleri ve araçları belirlemek, finansal sistemde istikrarı sağlayıcı, para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici tedbirleri olmak, mali piyasaları izlemek, bankalardaki mevduatın vade ve türleri ile özel finans kurumlarındaki katılma hesaplarının vadelerini belirlemek."
Sömürge fonu gibi
Öte yandan "para kurulu" adıyla yeni bir kurul da oluşturulacak. IMF'nin son yıllarda ülkelere dayattığı bu kurul dünyada sadece dört ülkede bulunuyor. Bu kurul 19. yüzyıldaki İngiliz Sömürge Fonu'nun modern bir versiyonu olarak görülüyor. Nitekim para kurulu, IMF politikalarının uygulanmasından sorumlu. Tasarıda bu kurulun görevleri de şöyle sıralandı: "Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikası ilke ve stratejilerinin belirlenmesi; para politikası stratejisi çerçevesinde hükümetle birlikte enflasyon hedefinin belirlenmesi; para politikası hedefleri ve uygulamaları konusunda belirli dönemler itibarıyla raporlar hazırlayarak hükümetin ve belirleyeceği esaslar doğrultusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi."
ÖNCEKİ HABER

İtalyan sinemasının ayak izi

SONRAKİ HABER

Tek seçenek emeğin programı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...