16 Nisan 2001 21:00

Hükümet çiftçiyi de susturma peşinde

Son açıklanan ekonomik programı değerlendirmek üzere dün toplanan Bakanlar Kurulu, çiftçilerin hükümete yönelik tepkilerini dindirmek amacıyla "göstermelik" kararlar aldı.

Paylaş
Hükümet çiftçiyi de susturma peşinde
Bakanlar Kurulu, halen devam eden çiftçi kredileri ve tarımsal kredilere, 2001 yılı sonuna kadar eski kredi faiz oranlarının uygulanmasını kararlaştırıldı. Tıpkı esnaflarda olduğu gibi Bakanlar Kurulu'nun bu kararı da "göstermelik" olarak değerlendirildi. Kamu işçilerine sıfır zam uygulanmasının söz konusu olmadığını savunan Yücelen, kamu işçilerine de makul ölçüler içerisinde, memura verilen zam oranında artış verileceğini söyledi.
Toplantıda Bakan Kemal Derviş, 'yeni' ekonomik program konusunda bilgi verdi. Yılın ikinci yarısında yüzde 5'lik büyüme vaadeden Derviş, enflasyonun da önümüzdeki yıl yüzde 20'ler ineceğini öne sürdü.
Önümüzdeki hafta dış destek konusunun 'tamam' olduğunu da ileri süren Derviş, 26 Nisan tarihinde ABD'de yapılacak IMF Direktörleri İcra Kurulu toplantısında sunacağı niyet mektubu konusunda da ön bilgi verdi.
Başbakan Bülent Ecevit'in de "yeni dönemin başlangıcı" olarak nitelendirdiği programa destek konusunda IMF, Dünya Bankası ve G7 ülkeleriyle görüşmeler ve gelişmeler konusunda bilgi verdi. Acil yasaların biran önce çıkarılması, hükümetin programın arkasında olduğu kararlılığını göstermesi ve dış dünyaya olumlu görünüm sergilenmesinin 'önemini' dile getiren Ecevit, bu gelişmeler paralelinde dış desteğin de garanti olduğunu ileri sürdü.
Toplantıda toplu sözleşmelerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler de bilgi verdi. Kamuoyuna 'sıfır zam' olarak yansıyan tekliflerinin 'sıfır zam' olmadığını ileri süren Keçeciler, memurlara verilen zam oranında zam vereceklerini iddia ederken, net bir rakam açıklamadı.
Bakanlar Kurulu'nda, insancıl yönüyle değil, "turizmi engellediği, dış dünyada Türkiye'nin itibarını karaladığı" ileri sürülerek gündeme gelen konu ise 180'inci gününde olan ölüm oruçları oldu. Turizm Bakanı Erkan Mumcu konuyu bu yönüyle ele alarak, "biran önce bitirilmesini" isterken, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de ölüm oruçlarındaki tutuklulara müdahaleden söz etti.
Yücelen pembe tablo çizdi
Yaklaşık 4 saat süren toplantıda ele alınan konulara ilişkin açıklama, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Rüştü Kazım Yücelen tarafından yapıldı. Yücelen, toplantıda ekonomik programın yapısal bölümü üzerinde ilgili bakanlıklar tarafından bilgi verildiğini, programın etkisi dolayısıyla olumlu bulunduğunu söyledi. Programın 2001'in ikinci yarısından sonra büyüme getireceğini öne süren Yücelen, ekonominin kısa sürede eski rayına oturacağını iddia etti. Yücelen, çıkarılacak yasaların gözden geçirildiğini ifade ederek, yasaların hızla Bakanlar Kurulu'nda imza edilerek meclise gönderileceğini belirtti. Çiftçilerin tarımsal kredi borçlarının 2001 yılı sonuna kadar eski oranlarda faizlendirileceğini kaydeden Yücelen, vadesi gelenler için Ziraat Bankası Yönetim Kurulu ile bir çalışma yapılacağını görev zararlarının ise bütçe imkanları ölçüsünde karşılanacağını söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yücelen, Telekom yasası ile ilgili olark Devlet Bakanları Kemal Derviş, Yüksel Yalova, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün birlikte bir değerlendirme yapacaklarını kaydetti.
Bakanlar Kurulu'nun ardından Liderler Zirvesi yapıldı. Bir saate yakın süren Zirve'de IMF'ye verilecek niyet mektubu ve ekonomik programın gündeme geldiği belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Hava kurşun gibi ağır

SONRAKİ HABER

Yine müdahale kararı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...