16 Nisan 2001 21:00

Lübnan'da gergin saatler

İsrail savaş uçakları, dün sabah Lübnan'ın iç kesimlerinde bulunan bir Suriye radar istasyonunubombaladı. Saldırıda 3 Suriyeli asker öldü, 6 asker de yaralandı.

Paylaş
Lübnan'da gergin saatler
İsrail savaş uçakları, dün sabah Lübnan'ın iç kesimlerinde bulunan bir Suriye radar istasyonunu bombaladı. Saldırıda 3 Suriyeli asker öldü, 6 asker de yaralandı. Suriye ise "Gerekli yanıt gerekli zamanda zamanda verilecektir" açıklaması yaparak, Lübnan'da bulunan 35 bin kişilik ordusunu "yüksek teyakkuz" durumuna geçirdi.
İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, radara yönelik saldırının, Hizbullah gerillaları tarafından önceki gün İsrail-Lübnan sınırında düzenlenen ve bir İsrail askerinin ölümüne neden olan tanksavar füze saldırısına misillemede bulunmak amacıyla yapıldığı savunuldu. İsrail, bu hava saldırısıyla, Suriye liderlerine, "Hizbullah gerillalarına desteği kesmemeleri
durumunda, bedelini ödeyecekleri" şeklinde bir "açık mesaj" gönderdiğini duyurdu. İsrail hükümeti, böylece Lübnan'dan çekilmesini öngören BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal etmiş oldu. İsrail buna gerekçe olarak "kuzey sınırında birçok kez terörist saldırıya uğradığı" görüşünü savunuyor. İsrail, önceki gün, Suriye ve Lübnan'a yönelik tehditler savurmuştu.
Suriye ordusunda yüksek teyakkuz
Suriye üç askerinin öldüğü saldırının ardından, Lübnan'daki 35 bin askerini alarma geçirdi. Suriye'deki kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Lübnan İç Savaşı'ndan (1975-1990) beri Lübnan'da 35 bin kişilik bir ordu barındıran Suriye, bu orduda "yüksek teyakkuz durumu" ilan etti. Moskova'yı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, "İsrail doğrudan Suriye'ye saldırıda bulunmuştur. Bu saldırıyla çok ağır bir hata yapılmıştır. Gerekli yanıt gerekli zamanda verilecektir" diyerek misilleme hakkının saklı tutulduğunu belirtti.
Perez karşı çıktı
Operasyonun İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Dışişleri Bakanı Şimon Perez arasında görüş ayrılığına yol açtığı belirtiliyor. Perez, Lübnan güçlerinin sınırdan İsrail'e yönelik şiddeti engellemesi yönündeki Şaron'un sürekli yinelediği talepleri desteklerken, operasyon için bakanlar kurulunda karşı oy kullandı.
Filistin ve Lübnan'dan tepki
Lübnan yönetimi saldırıyı kınadı. Başbakan Refik Hariri, yaptığı açıklamada, olayı "Lübnan ve Suriye'ye karşı yapılmış büyük bir saldırganlık" olarak nitelendirdi. Hariri, uluslararası topluma "tehlikeli boyutlara ulaşabilecek tepkileri önlemek amacıyla bir an önce harekete geçme" çağrısı yaptı.
Filistinli yetkililer de, ABD ve Arap ülkelerinden, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği hava saldırısının, Ortadoğu'daki gerilimi tırmandırmaması ve bölgesel bir savaşın patlak vermemesi için yardım istedi. Filistinli bakanlardan Nebil Amr, yaptığı açıklamada, "Yeni ve tehlikeli bir gelişme, savaş alanının genişlemesi" ifadesini kullandı ve benzer bir uyarıyı, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırganlığının başlangıcında da yaptıklarını kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Sorun sağlık sisteminde!

SONRAKİ HABER

Kamyoncular kriz taşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...