14 Nisan 2001 21:00

Eskişehir'de emekçiler alana sığmadı

Emek Platformu tarafından düzenlenen "Yoksulluğa ve Yolsuzluğa Hayır" mitingine Eskişehir'de 10 bin kişiyi aşkın emekçi katıldı.

Paylaş
Eskişehir'de emekçiler alana sığmadı
Emek Platformu tarafından düzenlenen "Yoksulluğa ve Yolsuzluğa Hayır" mitingine Eskişehir'de 10 bin kişiyi aşkın emekçi katıldı. Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen mitinge Türk-İş, DİSK, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen, konfederasyonlarına bağlı sendikalar ile İşçi Emeklileri Derneği, Ziraat Odaları Birliği, Veteriner Hekimleri Odası, Eskişehir-Bilecik Tabip Odası pankartlarıyla yer aldı. Anadolu ve Osmangazi Üniversitesi öğrencileri de mitinge destek verirken, Kırka'dan Maden-İş Sendikası ile Bilecik'den de çeşitli sendikalardan yaklaşık 250 kişi Eskişehir'de düzenlenen mitingde yerlerini aldı.
Miting sırasında sık sık, "Yaşasın Emek Platformu", "İşçi memur el ele genel greve", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Emekçiler burada hırsızlar nerede", "Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz" sloganları atıldı. Saat 12.00'de başlayan miting öncesi KESK'e bağlı sendikalar Eğitim-Sen önünde toplandı. Miting alanında ilk konuşmayı TMMOB İKK Sekreteri ve Emek Platformu dönem sözcüsü Rafet Demirbaş yaptı. Demirbaş konuşmasında, IMF Programı ile Emek Programı'nı karşılaştırdı. KESK adına konuşan Enerji Yapı Yol-Sen Şube Başkanı İbrahim Akgün de şu görüşleri dile getirdi: "Emekçiler ilk defa din, mezhep, milliyet ve siyasi parti ayrımı gözetmeden bir cephede toplanmışlardır. Bu bölünme doğru bir bölünmedir. Bunun adı emek-sermaye bölünmesidir."
Daha sonra Türk-İş 2. Bölge Temsilcisi Veli Eker, İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı Arif Duru, Memur-Sen il temsilcisi Recep Kandemir, Ziraat Odası adına Ziraat Mühendisi Sabiha Üstün, DİSK Bölge temsilcisi İsmet Ayrancı, Türk Kamu-Sen adına Burhan Kurt da bir konuşma yaptı.
Miting sonrası provokasyon
Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen mitingin sona ermesinin ardından polis provokasyonu yaşandı. Miting sonrası Yediler Parkı'nda slogan atıldığı gerekçesiyle A.D. isimli sivil polis, bir öğrenciye tekme attı.
Polisin provakasyonu sonucu kitle A.D.'nin üzerine yürüyünce, A.D. kaçtı. Bunun üzerine devreye çevik polis girdi. Çevik kuvvet joplarla kitlenin üzerine saldırdı. Çıkan arbedede basın mensupları da polisin joplu saldırısına uğradı. Olayları yatıştırmak isteyen EMEP İl Yöneticisi Ahmet Yıldız'a da polis saldırırken, gözaltına almaya çalıştı. Yıldız ile birlikte 8 kişi gözaltına alınırken, Yıldız daha sonra serbest bırakıldı.
Muhabirimize gözaltı
Polis ayrıca, Kütahya muhabirimiz Erdoğan Koşarsoy'u da gözaltına aldı. Koşarsoy'un yanı sıra Eren Can, Çağdaş Yıldız ve Mustafa Söğütlü isimli kişiler de göz altına alındı.
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de onbinler IMF'yi lanetledi

SONRAKİ HABER

Aynı günde iki program

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...