14 Nisan 2001 21:00

'Alternatif yok' diyenlere yanıt

Adana'da ilk defa bütün emekçi kesimlerin katıldığı bir miting düzenlendi. Kemal Derviş programına karşı Emek Programı'nın haykırıldığı mitingde, odalarının "katılmayacağız" kararına rağmen kepenk kapatarak gelen esnaflar büyük bir coşku yarattı.

Paylaş
'Alternatif yok' diyenlere yanıt
Adana'da on binlerce işçi ve emekçinin katıldığı coşkulu yürüyüşte hükümetin uyguladığı sermaye yanlısı politikalar protesto edildi ve işçilerin programının uygulanması istendi. Emekçiler yürüyüş boyunca hükümetin "alternatif yok" söylemine karşı çözümün Emek Programı olduğunu haykırdılar. Fabrikalardan, tarlalardan, dükkânlardan ve mahallelerden gelerek Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan yaklaşık 20 bin emekçi, attıkları sloganlarda, taşıdıkları döviz ve pankartlarda, artık 'enselerine vurulup lokmalarının alınamayacığını ' gösterdiler.
Gece vardiyasında çalışan işçiler saat 07:00'da iş bitiminde servislerle sendikalarına gittiler ve 09:00'dan itibaren alanda toplanmaya başladılar. Yaşlısı, genci ile işçi, memur, esnaf, kadın erkek her kesimden emekçiler, ülkenin içinde bulunduğu durumun nedeninin IMF olduğunu ve artık boyun eğmek istemediklerini, "Kahrolsun IMF" sloganıyla dile getirdiler.
Adana Emek Platformu'nun düzenlediği mitinge siyasi partiler pankart açmadan katılırken; sendikalar, dernekler ve meslek odalarının yanı sıra, Adana'nın yoksul emekçi semtlerinde yaşayan ev kadınlarının ellerindeki boş tencelerle, işsizler, tarım işçileri ve esnafların da taleplerini içeren pankart ve dövizlerle katılmaları dikkat çekiciydi.
Esnaflar da katıldı
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Konfederayonu (TESK)'nun aldığı karar üzerine esnaf odalarının mitinge katılmamasına rağmen 1000'e yakın esnaf iki grup halinde katıldı. Yürüyüş boyunca coşkulu oldukları gözlenen ve sürekli "yürüyelim" diyerek taleplerini haykıran esnaflar, "Nerede oda başkanları" diyerekte odalarının katılmamasına tepki gösterdiler. Mitingde biraraya gelen onbinlerce kişi; tüm yapay ayrımları bir yana bırakarak, sağcı-solcu, Türk-Kürt, Alevi-Sünni demeden hep bir ağızdan attıkları "Genel grev, genel direniş", Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Geliyor, geliyor genel grev geliyor", "IMF'ye değil, halka bütçe", "Çalışandan aldılar, hırsızlara verdlier" ve "Hükümet istifa" sloganlarıyla, ülke topraklarının parsel parsel satılmasına, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının yerli ve yabancı tekellere peşkeş çekilmesine, ücretlerinin her geçen daha da düşürülerek, en temel ihtiyaçlara saat başı zam yapılmasına tahammüllerinin kalmadığını vurguladılar ve Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçtiler. Mitinge katılan binlerce emekçi yürüyüş sırasında da sık alkış, ıslık ve sloganlarla Derviş Programı'nın kendi taleplerini içermediğini ve emekçilerin programının hayata geçirilmesini istediler.
Tek çözüm Emek Programı
Uğur Mumcu Meydanı'nda emekçilere hitaben konuşan Adana Emek Platformu Dönem Sözcüsü Bahadır Acuner; uygulanan politikalarla ülkenin bir günde yüzde 40 yoksullaştırıldığını hatırlatarak, "Yoksuldan alıp, zengine aktardınız. Gelir dağılımının adaletsizliği konusunda ülkemizi dünyada ilk 20 ülke arasına soktunuz" dedi. Sözleri sık sık "IMF defol, bu memleket bizim", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla kesilen Acuner; dışa bağımlı ve sermaye yanlısı politikalarla ülkenin yoksullar cehennemine çevrildiğini de ederek, IMF, Dünya Bankası ve sermaye patentli, bağımsızlığı ve onuru ayaklar altına alan, emek ve ülke karşıtı politikalardan vazgeçilmesini istedi. Acuner, "Halkın refah düzeyini yükseltmeyi, gelir dağılımındaki adaletsizlikleri gidermeyi, rant yerine üretimi arttırmayı, yolsuzluklarla mücadeleyi, sanayileşme, yatırım, kalkınma ve demorkatikleşmeyi amaçlamayan hiçbir politika çözüm üretemeyecektir. Emek Platformu Programı; 'başka seçenek yok, tek çözüm IMF ve Dünya Bankası'ne teslim olmaktır, yolsuzluk ve yoksulluğa devam etmektir' diyenlere Türkiye halkının cevabıdır. Türkiye seçeneksiz değildir. Çözüm Emek Programı'nı hayata geçirmektir" diye konuştu.
Mitinge katılan coşkulu kalabalık, Acuner'in konuşmasının ardından halaylar çekip, türküler söyledikten sonra dağıldı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Darısı Bergama'nın başına

SONRAKİ HABER

İzmir'de onbinler IMF'yi lanetledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...