13 Nisan 2001 21:00

Çukobirlik'te TİS imzalandı

Bir ayını dolduran ve önceki gün anlaşma ile sonuçlanan Çukobirlik grevi, için dün Çukobirlik Genel Müdürlük binasında sendika ve işveren tarafları sözleşmeyi imzaladı.

Paylaş
Çukobirlik'te TİS imzalandı
Bir ayını dolduran ve önceki gün anlaşma ile sonuçlanan Çukobirlik grevi, için dün Çukobirlik Genel Müdürlük binasında sendika ve işveren tarafları sözleşmeyi imzaladı.
Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin, Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk ve diğer yöneticiler ile DİSK Adana Bölge Temsilcisi Yusuf Yürekli, DİSK/Tekstil Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanı Nuri Toprak, Çukobirlik Şube Başkanı Ali Caymaz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, BOSSA Şube Başkanı Mahmut Ünüvar ve yönetim kurulu üyeleri hazır bulundu.
Hamza Öztürk, ülkenin zor koşullar içinde bulunduğunu, tekstil sektörünün de krizde olduğunu sözleşmenin buna rağmen 'mutlu son' ile bittiğini söyledi.
Yakup Şahin ise, sözleşmenin ayrıntılarına değinmeden, sözleşmenin bitirilmesine katkıda bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, Tarım Satış Kooperatifleri Yeniden Yapılandırma Kurulu Başkanı'na ve MHP Adana İl Başkanı Fatih Zorba ile DİSK/Tekstil yöneticilerine teşekkür etti.
Çukobirlik'te yapısal bir bozukluğun olduğunu, çıkarılan yasa ile bu durumun giderileceğini, bunun için bazı önlemler almaları gerektiğini belirten Şahin, ilk olarak işçi atmak durumunda kaldıklarını ama işçi düşmanı olmadıklarını savundu. Çukobirlik'te iş barışının sağlanamadığını bu sözleşmenin işyerindeki barışın sağlanmasına vesile olacağını öne süren Şahin, işçinin üretmesi, işçinin çalışması ve 'aylak aylak dolaşmaması' durumunda fabrikada kalacağını aksi takdirde işten atılacağını açıkladı.
İşçi yüksek ücret alıyor iddiası
Sözleşmenin ayrıntılarına bir türlü giremeyen ve sözleşmeyi çok komik bir ücretle bitirmek durumunda kaldıklarını söyleyen Şahin, "İşçilere yapılan zam çok komik ve düşüktür. Ama düşük olmasına rağmen Türkiye'de en yüksek işçi ücretidir. İddia ediyorum. Tekstil sektöründe Çukobirlik işçisinin aldığı ücreti alan işçi yoktur" dedi. Çukobirlik işçilerinin yüksek ücret aldığı ididasını sürdüren Şahin tekstil sektöründe ziyade diğer kooperatif bölümlerinde 1 milyara yaklaşan işçi ücretleri olduğunu ileri sürdü.
Yağ fabrikasında çalışan 300 işçinin ücretsiz izne ayrıldığını belirten Şahin, bu işletmede işçilerin 8 ay çalıştığını 4 ay yattığını öne sürerek bundan sonra bu bölümdeki işçilerin 4 ay ücretsiz izne ayrılacağını sadece çalıştığı 8 ay ücret alacaklarını belirtti.
Sendika da patron ve MHP'ye teşekkür etti!
DİSK/Tekstil İşçileri Sendikası Çukobirlik Şube Başkanı Ali Caymaz ve DİSK Adana Bölge Temsilcisi Yusuf Yürekli de yaptıkları konuşmada Çukobirlik Genel Müdürü Yakup Şahin'in konuşmalarına katıldıklarını Çukobirlik yöneticilerine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile MHP Adana il başkanına teşekkür ettiklerini belirttiler. DİSK Bölge Temsilcisi Yusuf Yürekli'nin, 30 günlük grevi grev olarak değerlendirmediğini bunun zorunlu bir aylık dinlenme olduğunu söylemesi dikkat çekti. Varılan anlaşmaya göre, 1 Ağustos 2000 tarihinden geçerli olacak toplu iş sözleşmesi ile ilk 8 ay için hiçbir artış alınmadı. 1 Nisan 2001 tarihinden itibaren yüzde 15 artış kaydedilen toplu iş sözleşmesi, 1 Ağustos 2002 tarihine kadar geçerli olacak. Sözleşme ile sosyal haklar bir önceki sözleşmedeki rakamlarla aynı bırakıldı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tecrit uygulaması hemen kalkmalı
Ölüm oruçlarında toplu ölümlerin başlaması ile birlikte girişimlerini hızlandıran İstanbul, Ankara ve İzmir baro başkanları, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ten ölümlerin devam etmemesi için, Terörle Mücadele Yasası'nın 16'ıncı maddesinin değiştirilmesinin beklemeden, F tipi cezaevlerindeki tecrit uygulamasının son bulmasını istediler.
İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, Ankara Barosu Başkanı Sadık Erdoğan ve İzmir Barosu Başkanı Noyan Özkan, dün Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile F tipi cezaevleri ve ölüm oruçları konusunu görüştü.
Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Yücel Sayman, Bakan Türk'e, F tipi cezaevlerine yönelik olması gereken bir infaz anlayışını anlattıklarını belirterek, cezaevlerinde ortak yaşam alanlarının oluşması gerektiğini kaydetti.
Sayman, çözüme ilişkin bakış tarzının insanların ölmemesi üzerine kurulması gerektiğine dikkat çekerek, "Şu anda hemen söylenecek bir şey yok. Adalet Bakanlığı'nın somut adımlar atması tecritin kaldırılması ile olur. 16'ıncı maddenin kaldırılması süreci uzundur. Ölümlerin engellenmesi için, 16'ıncı maddenin kaldırılmasını beklemeden uygulamaya geçilmesi gerektiğini biz ilettik" dedi. İstanbul Barosu Başkanı Sayman, Bakan Türk'ün bu öneriye yaklaşımına ilişkin ısrarlı sorulara, "Bakan da ölümlerden yana değil, görüşmelerimiz devam edecek" demekle yetindi.
Sayman, "Acilen atılacak somut adım konusunda Bakan'ın yaklaşımı ne?" şeklindeki soruya da "Somut adımların biran önce atılması için biz buradayız. Umudumuz var" yanıtını verdi.
'İlgililer adım atsın'
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi, ölüm oruçlarında şimdiye kadar ölenlerin sayısının 10'a yükseldiğini ve sorun çözüme kavuşturulmazsa bu sayının çok daha fazla olacağı belirterek, başta Adalet Bakanı olmak üzere ilgilileri ölümleri durdurmak için adım atmaya çağırdı.
ÇHD üyesi avukatlar, İHD yönetimi ve üyeleri dün saat 12.00'de İzmir Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptılar. ÇHD İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Ufacık, F Tipi Cezaevi uygulamalarına karşı başlatılan ölüm oruçlarının 177. gününü doldurduğunu hatırlattı. Ölüm orucunda ölen tutuklu ve hükümlü sayısının 10'u bulduğunu belirten Ufacık, hergün yeni ölümler yaşanmasının an meselesi olduğunun altını çizdi. Ufacık, bugün yapılacak olan Emek Platformu mitingine de avukatlar olarak katılacaklarını sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Esnafa gözaltı sürüyor

SONRAKİ HABER

Aşk olsun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...