13 Nisan 2001 21:00

Esnafa gözaltı sürüyor

Ankara ve İstanbul'da yapılan esnaf eylemlerinde gözaltına alınanlar serbest bırakılmazken, Ankara emniyeti ek gözaltı süresi istedi.

Paylaş
Esnafa gözaltı sürüyor
Ankara ve İstanbul'da yapılan esnaf eylemlerinde gözaltına alınanlar serbest bırakılmazken, Ankara emniyeti ek gözaltı süresi istedi. Ankara'da Tandoğan'da düzenlenen olaylı esnaf mitinginin ardından gözaltına alınanların sayısı 129'a yükseldi. Gözaltı süresi yarın dolacak olan göstericiler için 4 gün daha ek gözaltı süresi istendi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ankara'da gerçekleştirilen esnaf mitinginde biri ağır 178 güvenlik mensubunun çeşitli yerlerinden yaralandığını bildirdi. Açıklamada, bir karakol, 5 kamu binası, 2 özel işyeri, kamuya ait bir münibüs, 6 özel şahsa ait oto, 9 polis panzeri, 3 adet çevik kuvvet münibüsü ve 6 adet ekip otosu taş ve sopalarla hasara uğratıldığı belirtilirken, yaralanan esnaf sayısı ile ilgili bir bilgi yer almadı.
Gözaltına alınan 127 kişiden, 42'sinin işçi, 58'inin esnaf, 3'ünün memur, 13'ünün öğrenci, 11'inin ise serbest meslek sahibi olduğu kaydedildi.
Validen fişleme tehdidi
İstanbul Valisi Erol Çakır ise, ekonomik krizi protesto amacıyla kent genelinde gerçekleştirilen 80'e yakın yürüyüşe 50 bin dolayında kişinin katıldığını, bunlardan 100 civarında kişi hakkında yasal işlem yapıldığını bildirdi. Çakır, İstanbul Valiliği'nde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Ankara Valiliği eylemleri yasakladı. İstanbul'da da böyle bir uygulama olacak mı?" şeklindeki soru üzerine "İstanbul'da böyle bir yasaklama falan yok" yanıtını verdi. Vatandaşların bu işi "çocuk oyuncağı zannettiğini" öne süren Çakır, halkı tehdit ederek, eylemlerde gözaltına alınanların parmak izlerinin alındığını ve bunların sabıka kayıtlarına işlendiğini söyledi.
Baro'dan esnafa destek
Bu arada Türkiye Barolar Birliği, anayasal toplantı ve yürüyüşleri desteklediklerini belirtti. Türkiye Barolar Birliği'nden yapılan açıklamada, yasa hükümleri çerçevesinde, açık veya kapalı yer toplantıları, yürüyüşler düzenleme ve yapmanın özel ve tüzel kişilerin en doğal anayasal ve demokratik hakları olduğu kaydedildi.
Gerek Anayasa, gerekse uluslararası insan hakları sözleşme ve anlaşmalarının, bu gibi toplantı ve yürüyüşlerin kişi ve kuruluşların demokratik insan hakları olduğunu kabul ettiğine dikkat çekilen açıklamada, son zamanlarda da Türkiye`de de bazı sivil toplum kuruluşlarının ekonomik ve mali sıkıntıları, esnafın, çiftçinin, işçinin, memur ve emeklinin sorunlarını ve sıkıntılarını duyurmak amacıyla yürüyüşler yaptığı hatırlatıldı.
ÖNCEKİ HABER

F tiplerinde toplu ölüm aşaması

SONRAKİ HABER

Çukobirlik'te TİS imzalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...