13 Nisan 2001 21:00

Meydanlardayız!

Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Bayram Meral, yolsuzluk ve yoksulluğun ülkeyi sardığını ifade ederek, "Biz meydanlara çıkacağız" dedi.

Paylaş
Meydanlardayız!
Türk-İş Başkanlar Kurulu, bugün açıklanacak olan ekonomik program ve kamu sözleşmelerinde önerilen sıfır zam gündemleriyle dün toplandı. Toplantıda soruları cevaplayan Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, "Biz yarın meydanlara iniyoruz, halkı bekliyoruz orada. Bedel ödeyen varsa gelsin" dedi. Meral, Ankara'da ise miting değil, basın açıklaması konusunda Emek Platformu'nda görüş birliğine varıldığını söyledi.
Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısında konuşan Bayram Meral, Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve siyasal bakımdan en zor dönemini yaşadığını, yolsuzluk ve yoksulluğun ülkeyi sardığını ifade ederek, "Zamların yağdığı bir dönemde sıfır zamdan söz etmek, kitleleri meydanlara çağırmaktır" diye konuştu. Esnafın ilk kez yaygın eylemler yaptığını, hükümetin ise sorunları çözmek yerine, halkın demokratik sesini kesmek için yasakçı bir politika izlediğini belirten Meral, "Türk-İş olarak bunu tasvip etmiyoruz ve etmeyeceğiz" diye konuştu.
Miting ertelemesini kabul etmedik
"Yasaklara rağmen Emek Platformu ile birlikte miting yapacak mısınız?" şeklindeki soruyu cevaplayan Meral, "Miting değil, bir açıklamanın yapılacağı konusunda görüş birliğine varıldı" dedi. Platform sözcüsü aracılığıyla girişimlerinin sürdüğünü, haber beklediklerini de kaydeden Meral, İstanbul Valisinin mitingi ertelemeyi önerdiğini, ancak kendilerinin kesinlikle kabul etmediklerini söyledi.
Sıfır zam önerisine karşı Türk-İş olarak bir eylem takvimleri olup olmayacağı yönündeki soruyu da, "uygulamaların kendilerini sokaklara çektiği" şeklinde cevaplayan Meral, "Bir ülkede akaryakıta zam gelmişse A'dan Z'ye herşeye zam gelir. Bu bizi sokaklara çekmektedir. Bizim sesimizi yasaklarla keseceğini düşünüyorlarsa bunu yapamazlar" dedi. Ayrıca Meral, sıfır zam dayatmalarını çok gördüklerini, ancak sıfır zamları getirenlerin siyasi bedelini çok pahalı ödediklerini hatırlattı. "Halk şimdi çok daha fazla bedel ödemiyor mu?" sorusuna Meral, "Halk da bedel ödüyor. Biz de yarın meydanlara iniyoruz, halkı bekliyoruz orada. Bedel ödeyen varsa gelsin yanımıza." cevabını verdi.
50 milyonluk kitlenin şikayetçi olduğunu ve bu kesimin şikayetçi olmayacağı bir yol çizmek gerektiğini belirten Meral, "Bu yolu gösterecek de Türk-İş ve benzeri kuruluşlardır. Artık olaylara, siyasetin olumsuzluklarına seyirci kalmanın zamanı geçmiştir" dedi. Meral, sorular üzerine, "Hükümet istifa etti, ondan sonra da ne yapılacağını düşünmek zorundayız. Hükümet gider de bir çıkar grubuyla ilgili bir oluşum olursa ondan zarar mı görürüz, kâr mı? Oturup tartışmamız lazım. Karanlıkta ıslık çalmanın anlamı yok. Çıkar çevrelerinden halkın beklentisi farklıdır, bizden farklıdır. Gelecek öyle bir yapı olsun ki, halkın yüzünü güldürsün, hırsızlığın, yolsuzluğun, arsızlığın önüne geçsin, talanın, vurgunun önüne geçsin" diye konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Arafat baskı altında

SONRAKİ HABER

F tiplerinde toplu ölüm aşaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...