12 Nisan 2001 21:00

Esnaf eylemleri sürüyor

Kırşehir, Amasya, Kütahya, Urfa, Afyon ve Hataylı esnaflar dün eylem yaptı. Urfa'da da yasağa karşın yürüyüşe geçen yaklaşık 3000 esnafa polis saldırdı.

Paylaş
Esnaf eylemleri sürüyor
Esnafların Türkiye genelinde yaptıkları eylemler sürüyor. Dün de Kırşehir, Amasya, Kütahya, Urfa, Afyon ve Hataylı esnaflar eylem yaptı. Kırşehir'deki eyleme işçiler ve üniversite öğrencileri de katılırken, Kütahya'da polis ve jandarmanın engelleme çabasına karşın miting gerçekleştirildi.
Urfa'da da yasağa karşın yürüyüşe geçen yaklaşık 3000 esnafa ise polis saldırdı. Afyon ve Dörtyol'da düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu eylemlerde de 14 Nisan Emek Platformu mitingine katılım çağrısı yapıldı.
Kırşehir'de işçiler ve öğrenciler de katıldı
Kırşehir Esnaf ve Sanatkârlar Odası binası önünde toplanan yaklaşık 800 esnaf sloganlarla Ahi Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. "Kahrolsun IMF bağımsız Türkiye", "Hükümet istifa" sloganlarıyla alana gelen kitlenin sayısı alanda 2000'i buldu.
Mitingi erken bitirmeye ve kitlenin yürüyüşünü engellemeye çalışan Esnaf ve Sanatkârlar Odası yöneticilerine rağmen esnaflar yürüyüşlerini sürdürdüler. Kayseri Asfaltı'na doğru yürüyen esnaflara burada polis müdahale ederek yürüyüşü engelledi. Mitinge, Petlas işçileri, Petrol -İş ve Genel -İş Sendikaları Kırşehir Şubeleri işçileri ile üniversite öğrencileri katıldı.
Amasya'da 5 bin esnaf
Amasya'da ise esnaf eylemi Esnaf ve Sanatkârlar Odası ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası çağrısı üzerine gerçekleşti. Yavuz Selim Meydanı'nda çevre ilçelerden gelenlerin de katılımıyla yaklaşık 5000 esnaf katıldı.
Kütahya'da engelleme girişimi başarısız
Kütahya'da ise Esnaf ve Sanatkârlar Odası'nın çağrısıyla bir miting düzenlendi. Miting, polis ve jandarma engeliyle karşılaştı. Adnan Menderes Bulvarı ve Şeker Fabrikası önlerinde toplanan esnaflara iki ayrı kolda da saldırı oldu. Esnaflar kararlı davranarak polis ve jandarma barikatını geçti. Barikatları yıkan esnaf kolları, Cumhuriyet Meydanı'nda biraya geldi. Burada sayıları 15 bini bulan esnaflar "Hükümet istifa" "Zamlar geri alınsın" sloganlarını attılar. Eyleme esnafların yanısıra Petrol-İş işçileri de katıldı. Şoförler Odası'nın da 4 saat kontak kapatarak destek verdiği eylemde esnaflar, Emek Platformu'nun 14 Nisan'da yapacağı eylemde de yerlerini alacaklarını ifade ettiler.
Urfa'da yasağa rağmen
Urfa'da yapılan esnaf eylemi daha önce yasaklanmasına rağmen 3000 esnafın katılımıyla gerçekleşti. Kapaklı Pasajı, Japon Pasajı ve Bağdat Pasajı esnafları kepenklerini kapatarak Vilayet'e doğru yürümek istediler. Burada polis engeliyle karşılaşan grup bunun üzerine Topçu Meydanı'na doğru yürüdü. Farklı mahallelerden gelen esnafların Yıldız Meydanı'nda birleşerek tekrar Valiliğe doğru yürüme isteği de polis saldırısıyla engellendi. Saldırı üzerine Balıklı Göl istikametine yürüyen gruba polis burada bir kez de panzerlerle saldırdı ve grubu dağıttı.
Afyon'da 10 bin kişi
Afyon'da yürüyen esnaflar hükümeti istifaya çağırdı. 10 bine yakın esnafın yürüdüğü eylem Yoğurt Pazarı'nda başladı. "IMF'nin vekilleri istifa", "Üreten biz vergi veren biz fakir yine biz" dövizlerinin taşındığı eylem Metin Göktepe Meydanı'nda sona erdi. Öte yandan Afyon'un Sandıklı İlçesi'nde önceki gün çiftçi esnaf mitingi yapıldı. 3000 kişinin katıldığı mitingte pancar üreticilerinin yoğun katılımı dikkat çekti.
Hatay-Dörtyol'da 14 Nisan'a çağrı
Dörtyol'da önceki gün düzenlenen esnaf mitingine 2 bin kişi katıldı. KESK Dörtyol Şubesi'nin de destek verdiği eylemde 14 Nisan Emek Platformu mitingine çağrı yapıldı.
Soma'da dün düzenlenen mitinge yaklaşık 3 bin esnaf katıldı. Katılımın yüzde yüz olduğu bildirilen eylemde, esnaf, "Hükümet istifa", "IMF'ye değil, halka bütçe", sloganlarını attı. Yaklaşık birbuçuk saat süren eylemde esnaflar özellikle iktidar ve muhalefet partilerine tepki gösterdiler.
Edirne'de ertelendi
Edirne'de dün yapılması planlanan esnaf ve sanatkârların mitingi, ekonomik paketin açıklanmasının beklenmesi için ertelendi. Edirne Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı İsmail Bodur, "Paketten beklentilerimiz çıkmazsa, en şiddetli şekilde tepkimizi göstereceğiz" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Muhabirimize Kütahya polisinden
   dayak ve tehdit
Gazetemizin Kütahya Muhabiri Erdoğan Koşar, dün Kütahya Emniyeti'ne bağlı sivil polislerce dövüldü ve ölümle tehdit edildi. Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, konuyla ilgili olarak gereğinin yapılması istemiyle İçişleri, Adalet ve insan haklarından sorumlu bakanlara yazılı başvuruda bulundu.
Kütahya Emniyet Müdürlüğü'nü arayarak Emniyet Müdür Yardımcısı Yaşar Yeğen'le görüşen gazetemiz Sorumlu Yazıişleri Müdürü Bülent Falakaoğlu, bakanlıklar nezdinde yaptıkları başvuruyu ve yaşanan olayın ayrıntılarını aktararak, bundan sonra muhabirimizin başına gelecek herhangi bir olaydan Emniyet Müdürlüğü'nün sorumlu olacağını vurguladı. Emniyet Müdürü Yardımcısı Yeğen ise, bir an önce gerekli soruşturmaları başlatacaklarını söyledi.
Ölümle tehdit ettiler
Gazetemiz Kütahya Muhabiri Erdoğan Koşar, dünkü esnaf eyleminin haberini gazetemize göndermek için faks çekmeye giderken, yolda Kütahya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı üç sivil polis tarafından çevrildi. Muhabirimizi döven sivil polisler, "O gazete şerefsizlerin gazetesi" diyerek gazetemize de hakaretler yağdırdı. Muhabirimize "Senin orada ne işin var?" diyen polisler, bundan sonra yaptığı haberleri gazetemize göndermeden önce bir nüshasını kendilerine vermesini söylediler. Muhabirimize "Ayağını denk al, eğer böyle devam edersen öleceksin" diyen polisler, muhabirimize bugün saat 13.30'da Penguen diye bilinen yere gelmesi gerektiğini söylediler.
Türk, Tantan ve Yücelen'e başvuru
Muhabirimizin başına gelenleri gazetemizin merkezine bildirmesinin ardından gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'le yazılı olarak bu gelişmeleri bildirdi. Çaralan, yazılı başvurusunda gazetemiz avukatları ile muhabirimizin Kütahya Emniyet Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da bildirdi.
Tepki gösterildi
Olay üzerine Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İç Batı Anadolu Eskişehir Merkez Şubesi Başkanı Ömer Duru da gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan'a bir mesaj gönderdi. Duru, mesajında, "Gazeteci arkadaşımıza yönelik bu baskıyı tüm basın emekçilerine yapılmış kabul ediyor ve son bulmasını istiyoruz. Erdoğan Koşar'a yönelik bu baskıyı protesto ettiğimizi ve yanında yer aldığımızı tüm kamuoyuna duyururuz."
ÖNCEKİ HABER

F tipinde 9. ölüm

SONRAKİ HABER

Kriz yayıncılığı yok ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa