12 Nisan 2001 21:00

Patronlar IMF programında ısrarlı

Olağanüstü toplanan TÜSİAD, hükümetin bildiği yoldan devam etmesini ve IMF programını kararlılıkla uygulamasını istedi.

Paylaş
Patronlar IMF programında ısrarlı
TÜSİAD toplantısında krizden çıkış için hükümetin hazırlayacağı programa tam destek kararı çıktığı belirtilerek; "TÜSİAD'ın hükümete bir desteği olacaksa bu programa bir destek olacaktır" denildi. Toplantıda IMF paketi de savunularak, krizin sorumlusu olarak IMF'nin gösterilmemesi istendi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Çırağan Sarayı'nda olağanüstü toplandı. Toplantıda konuşan patron temsilcileri, hükümetin istifasını istemediklerini, hazırlayacağı programa tam destek vereceklerini ama bunun karşılığında da kabinedeki bakanlarda değişiklik yapılması gerektiğini belirttiler.
'Programı destekliyoruz'
TÜSİAD YİK Başkanı Muharrem Kayhan, toplantıda yaptığı konuşmada, "TÜSİAD'ın bir desteği söz konusu olacaksa, bu bir programın desteklenmesi olacaktır, mevcut hükümetin değil. Programa verilecek bir destek de, ne koşulsuz, ne de vadesiz" dedi. Kayhan, hükümetin kabinede bir revizyon gerçekleştirerek, yönetime taze kan nakledildiğinin gösterilmesini istedi. Kayhan, hükümete çağrıda bulunarak şöyle dedi:
"IMF'ye sunulacak niyet mektubunun bir versiyonunu toplumun önüne koymakla yetinmeyin. Türk toplumuna değişimle ilgili söyleyecekleriniz, niyet mektubuna yazacaklarınızdan daha önemlidir. Ekonomiye, siyasete, dış politikaya bir bütün olarak yaklaşan, sosyal ihtiyaçları dikkate alan kapsamlı bir reformlar paketini önümüzdeki günlerde Türk ve dünya kamuoyunun önüne koyun. Bu reformlar paketiyle, AB'ye tam üyelik sürecini birbirine entegre edin. Kabinedene bir revizyon gerçekleştirerek, yönetime taze kan naklettiğinizi gösterin. Reformlara ilişkin tüm yasaları hızla parlamentodan geçirerek gerçek bir çoğunluk hükümeti olduğunuzu ve ülke menfaatleri dışında hiçbir kaygıyla hareket etmediğinizi tüm dünyaya ilan edin. İnsanlarda güven, umut, heyecan yaratın."
Kabinede revizyon isteği
Hükümet için tek çıkar yolun, programın başarısı için var gücüyle çalışmak olduğunu gösterdiğini belirten Kayhan, yönetim krizinden söz ederken "Bu hükümet gitsin, başkası gelsin" düşüncesiyle hareket etmediklerini, bugün için bir hükümet değişikliği talebiyle ortaya çıkıp krizlere yeni bir kriz eklemek istemediklerini söyledi. Ancak kabinede bir revizyon yapılmadan içeride ve dışarıda inandırıcı olunamayacağını ifade eden Kayhan, "Hükümet, kabine revizyonuyla hataları gördüğünü ve tekrarlamayacağını, Meclis'ten çıkartacağı yasalarla uygulama kararlılığını dünyaya ilan etmelidir" diye konuştu.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da TÜSİAD olarak bu aşamada hükümetin istifasının ülkeyi ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan kargaşaya sürükleyeceğini düşündüklerini bildirdi. Hükümete açık yüreklilikle seslenmek istediğini söyleyen Özilhan, ülkenin her yanından hükümetin istifasını isteyen seslerin yükseldiğine işaret ederek, "TÜSİAD olarak biz bu aşamada hükümetin istifasının ülkeyi ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan kargaşaya sürükleyeceğini düşünüyoruz" dedi.
Ancak, hükümete yeni bir çehrenin kazandırılmasının da zorunlu olduğu görüşlerini muhafaza ettiklerini açıklayan Özilhan, kabinede revizyonun bir zayıflık göstergesi değil, bir kararlılık göstergesi olacağını savundu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Fırtınanın merkezi: El Halil

SONRAKİ HABER

Devam kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...