11 Nisan 2001 21:00

Adana 14 Nisan mitingine hazır

Sendika şube başkanları ve işçiler, ailelriyle birlikte katılacakları mitingde, hükümetin programını kesinlikle reddettikleri ve ülkenin kaderinin emekçilerin hazırladığı Emk Programı'na bağlı olduğunu haykıracaklarını söylüyorlar.

Paylaş
Adana 14 Nisan mitingine hazır
Halil İmrek
İşçi ve emekçiler 14 Nisan mitingine hazırlanıyor. Miting için yoğun bir çalışmanın sürdüğü işçi sendikalarında, son hazırlıklara gelindi.
Görüştüğümüz Tek Gıda-İş Güney Anadolu Bölge Başkanı Gürsel Diliçıkık, bölge düzeyinde tüm illerdeki mitinglere en yoğun şekilde katılcaklarını söyledi. 14 Nisan eyleminin çok güçlü ve etkili eylem olacağını belirten Diliçıkık, siyasi iktidarın yabancı sermayeye, DB ve IMF'ye ülkeyi peşkeş çekmek için çıkardığı yasalar ile ülkenin geleceğinin ipotek altına alındığını söyledi.
İşçi ve emekçilerin 14 Nisan'da ülkenin sahipsiz olmadığını göstereceklerini vurgulayan Diliçıkık, "İşçi ve emekçiler, ezilen yurtseverler, nasıl kurtuluş savaşı döneminde kapitalist-emperyalist ülkeleri yurttan kovmuşlarsa bugün de aynı şeyi yapacaklar" dedi.
TEKEL'in özelleştirilmesine tam hız devam edildiğini, tasarruf adına kamuda çalışanlar için resen emeklilik çıkarıldığını, TEKEL sektöründe çalışan mevsimlik işçilerin çalışma süresinin 4 ay eksik gönderildiğini belirten Diliçıkık, sermayenin ve siyasi hükümetin programının ortada olduğunu bu programa karşı kendi programları ile 14 Nisan'da alanda olacaklarını ifade etti. TEKEL'in özelleştirilmesi için tek geçerli neden olmadığını kaydeden Diliçıkık, özelleştirmenin bu ülkenin kurtuluşu olmayacağını haykıracaklarını vurguladı.
Türk-İş'in tüm gücüyle eyleme katılma çağrısı yaptığını ve bunun çalışmasının da yürütüldüğünü belirten Diliçıkık, uzun bir zamandan sonra sadece Türk-İş'in 5000 işçiyi alana taşıyacağını ve bu işçilerin ailelerini de çocuklarını da getirmeleri için çaba gösterdiklerini söyledi.
İşçiler istekli ve kararlı
Adana Sigara Fabrikası'nda örgütlü olan Tek Gıda-İş 1 No'lu Şube Başkanı Cennet Hazar ise, bütün işçilerin 14 Nisan eylemine katılacaklarını belirttti. İşçilerden çok büyük bir istek ve kararlılık olduğunu aktaran Hazar, olayın ilk kez bu kadar ciddiye alındığını söyledi. Sigara Fabrikası'nda bir vardiyanın çalıştığını çalışan vardiyanın ailelerini göndermesi için çalıştıklarını belirten Hazar, çalışmayan vardiyanın ailesi ile zaten alanda olacağını ifade etti. Emek Platformu'nun ilk defa bu kadar geniş bir cephede bir araya geldiğine dikkat çeken Hazar, alınan eylem kararının ve oluşan Emek Programı'nın çok önemli olduğunu arkasının da getirilmesi için çalışacaklarını vurguladı.
TEKEL Yaprak İşletmesi'nde Adil Cihangir, işletmelerinin Özelleştirme İdaresi'ne devredildiğini söyledi. İşçilere, "4 ay gezin" denildiğini ve fabrikanın kapatılmasına zemin hazırlandığına dikkati çeken Cihangir, gelinen süreçte insanlara ateş düştüğünü söyledi. Tekel Yaprak İşletmesi'nde çalışan tüm işçilerin 14 Nisan'da alanda olacağını belirten Cihangir, "Hiç sokağa çıkmayan işçiler şimdi bizi dürtüyor. Herkese ateş düşmüş. İşçiler çok tepkili, tüm fabrikaların kapatılması, işsizler ordusuna yeni binlerin katılması hesaplanıyor. Bu saldırılara dur demek için geç bile kalındı" diye konuştu.
Demokratik Türkiye için yürüyeceğiz
Çimse-İş Adana Şube Başkanı Selahattin Uzun da demokratik bir Türkiye ve emekçilerin insanca yaşayabileceği koşulların sağlanması için yürüyeceklerini söyledi. Türk-İş'e bağlı tüm şubelerin pankart açacağını belirten Uzun, fabrikada çağrıların yapıldığını kaydetti. Ülkenin bir çıkmazda olduğunu esnafların da ayaklandığını aktaran Uzun, emeğin haklarına saygı gösterilmeden, demokrasinin gelişmesini sağlamadan ülke sorunlarının çözülmeyeceğini dile getirdi.
14 Nisan mitingine tüm emeçilerin sahip çıkmasını ve katılmasını isteyen Petrol-İş Adana Şube Başkanı Ahmet Kabaca, işyerinde 14 Nisan çağrısı yaptıklarını, temsilcilerin işçileri haberdar ettiğini söyledi. Kabaca, "Tüm işçi ve emekçiler en iyi şekilde katılmalı, ne kadar kalabılık olursak o kadar çok baskı unsuru olur. Hükümetin ülke işçi ve emekçilerini ezmeyen politakaları hayata geçirmesi için mücadeleyi sürdürmeliyiz" dedi.
Çözümün emekçilerde olduğunu göstereceğiz
Türkiye'ye uluslararası finans kuruluşlarının politikalarını dayatan IMF ve DB ile ülkeyi yönetenlere karşı tüm üyeleri ile birlikte alanda olacaklarını söyleyen TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahmet Turan Dörtdemir, krizin nedini olarak demokratik, bilim ve teknoloji temelinde sanayileşmiş bir Türkiye yerine, ranta dayalı üretimden kopuk bir ekonomik politikanın uygulanmasını gösterdi. Dörtdemir, ulusal dinamiklerin harekete geçmesi, çözümün emekçilerde olduğunu göstermek ve rant ekonomisi yerine üretim ekonomisini uygulatmak için 14 Nisan mitinginde alanlarda olacaklarını açıkladı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Şaron'un derdi savaş

SONRAKİ HABER

BÜYÜK ÖFKE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa