10 Nisan 2001 21:00

Umutsuzluk yıkımları

Filistin halkının direnişini kırma çabasındaki İsrail, bir çok bölgede ev yıkımları gerçekleştiriyor. Siyaseten "Bay Buldozer" olarak tanınan Başbakan Ariel Şaron hükümeti, bir kaç gün içinde 25 evi yıktı. Amaçlanan Filistinliler arasında 'umutsuzluğu' yaygınlaştırmak...

Paylaş
Umutsuzluk yıkımları
İsrailli yetkililer, hiçbir uyarı yapmadan geldiler ve Saleem Shawamreh'den 10 dakika içinde evi boşaltmasını istediler. Evi yıkacaklardı. Sabah kahvaltı saatleriydi...
Cipleri içinde bekleyen kabalık bir grup silahlı İsrail askeri, iki buldozerin çalışmasını ve tek katlı beton evin iki saatten kısa bir süre içinde moloz yığınına dönüşmesini izlediler.
Saleem Shawamreh, evi yıkılırken gözleri yaşlarla dolan karısı Arabia'nın yanında duruyordu. "Bir insanın evinin yıkılışını seyretmesi, ölüm gibi bir şey" dedi Shawamreh.
Dört yılda üç kez...
Bu manzara, 43 yaşındaki bir Filistinli için hiç de yabancı değildi. Dört yıl içinde İsrail askeri yetkilileri tarafından yıkılan üçüncü eviydi bu. İki kez İsrailli ve Filistinli barış savunucularının yardımıyla yeniden inşa etmişti. Barış savunucuları, onu işgal altındaki topraklarda İsrail'in Arap evlerini yıkmasına karşı bir sembol olarak görüyordu.
Geçen hafta buldozerler yeniden geldiğinde, ona ve destekçilerine verilen mesaj oldukça açık ve bilinçliydi. Saleem Shawamreh'in evinin yerle bir edilişi ile, İsrailli yetkililer tüm topluma daha sert olacaklarının mesajını veriyordu.
Bay Buldozer geri döndü!
73 yaşındaki İsrail Başbakanı Ariel Şaron, politik alandaki zorbalığıyla olduğu kadar, daha önce Gazza Şeridi'nde yüzlerce Filistinlinin evini yerle bir etmesiyle de, uzun yıllardır "Bay Buldozer" olarak biliniyor. Ve şimdi görünüyor ki; "Bay Buldozer" geri döndü...
Geçen hafta, pek çok bölgede Arapların evleri yerle bir edildi. Filistinli insan hakları örgütü LAW'ın bildirdiğine göre; dört gün içinde yıkılan evlerin sayısı 25'i buldu. Bu sayı geçen yıl West Bank civarında ve Doğu Kudüs'te yıkılan evlerinden fazla.
Amaç direnişi kırmak
İsrail Ev Yıkımlarına Karşı Komite'nin koordinatörü Jeff Halper, bu yıkımları "hükümetin Filistinlilerin direnişini kırma politikasının bir uzantısı" olarak görüyor. "Ev yıkımları bu amacın etkili bir yolu, çünkü umutsuzluk doğuruyor" diyor. Her ne kadar evini dördüncü kez yeniden inşa etmeyi düşünse de, umutsuzluk Saleem Shawamreh'i de etkilemiş görünüyor; "Ben bir terörist değilim. Silahım yok, İsrail sınırını geçip insanları öldürmüyorum. Tek istediğim ailem için bir ev. Gidecek başka yerim yok".
Evin arsasını, Suudi Arabistan'da çalışarak biriktirdiği 30 bin dolar ile almış. Arsası İsrail askerlerinin kontrolündeki bir ara bölgenin kenarında. Üç kez İsrailli yetkililere ev yapma izni için başvurduğunu söyleyen Shawamreh, her seferinde reddedilmiş, yine de dönüp evini inşa etmiş. Çünkü, o ve destekçileri yasal olarak da haklı olduklarını düşünüyor. İsrailli yetkililer ise "izinsiz" yapıldıkları için sadece 4 ev yıktıklarını söylüyorlar. Ancak, Filistinliler için bu açıklama ikna edici olmaktan çok uzak.
ÖNCEKİ HABER

Eylem alanları belirleniyor

SONRAKİ HABER

Şaron'un derdi savaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa