10 Nisan 2001 21:00

'Ara rejim' şakşakçıları

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne bağlı oda ve borsaların başkanları, bir yandan hükümeti istifaya davet ederken, bir yandan da ara rejim isteklerini dillendiren ve teknokratlar hükümeti isteyen konuşmalar yaptılar.

Paylaş
'Ara rejim' şakşakçıları
İşçi ve emekçiler, köylüler, esnaflar Türkiye'nin dört bir tarafında binlerle, onbinlerle sokağa çıkarak, taleplerini yerine getirecek bir hükümet isterken, işadamları ve sanayiciler ise darbeyi çağrıştıran, teknokratlar hükümetini işaret eden istemlerde bulundular. Sık sık sokağa çıkan işçi ve emekçilerile esnafların eylemlerini kötüleyen işadamları, "hükümetin istifasını isteme" konusunda sert tartışmalar yaptılar.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'ne bağlı oda ve borsaların başkanları, TOBB Başkanı Fuat Miras'ın Genelkurmay Başkanı ile yaptığı gizli görüşmenin bir gün sonrasında "Ekonomik Durum Değerlendirmesi" için dün biraraya geldiler. 26 gün arayla ikinci kez yapılan toplantıda konuşan Miras, 16 Mart'taki toplantıda aldıkları kararları hükümete ilettikleri halde, talepleri doğrultusunda çözüm için bir adım atılmadığını, uyarılarına kulak asılmadığını söyledi. Hükümetin yeni programının kapalı kapılar ardında bazı çıkar çevreleri için hazırlandığını kaydeden Miras, "Yeni programda nelerin olduğunu bizler bilmeyeceğiz, ama bazı çıkar çevreleri bilip, tedbirlerini ona göre alacak. Bu hep böyle olmuştur, olmaya devam etmektedir" dedi. Kur'un dalgalanmaya bırakılmasından bir iki gün önce Merkez Bankası'ndan önemli miktarda döviz alanların açıklanmasını isteyen Miras, siyasetin dibe vurduğunu söyledi.
Esnafların eylemde olduğunu, işçi ve memur örgütlerinin de eylem yapacaklarını belirterek, hükümetin nasıl çözüm üreteceğini soran Miras, Meclis'ten çözüm çıkmayacağını, "liderlerin seçtiği halkın seçmek zorunda bırakıldığı siyasetçiler çare olabilir mi?" diyerek ifade etti. Sistemin tıkandığını kaydeden Miras, yeni lider arayışı yerine, ekip çalışmasının öne çıkacağı siyasi yapılanmayı tartışmayı önererek, kendilerinin de içinde yer alacağı teknokratlar hükümetini işaret etti. "Bu tıkanmış yapıyı daha fazla zorlamanın kimseye faydası olmaz" diyen Miras, ülkenin sistemi sorgulama noktasına geldiğini belirtti.
Esnaf eylemleri kaygılandırdı
Bir yandan liderlerin seçtiği kişilerin çözüm olmayacağını anlatıp, bir yandan da bu meclisten yeni bir oluşumun çıkabileceğini vurgulayarak çelişkili konuşan Miras, esnaf eylemlerini de kötüleyerek, "sokak eylemleri yarınımızı tehlikeye düşürebilir" dedi. Miras, FP'ye atıfta bulunarak, esnaf eylemlerini kullandıklarını, tahrik etmek istediklerini ifade etti.
"Hükümet krizi önlemede geç kalmıştır. Yangının her tarafı sarmasına seyirci kalmıştır. 50 gündür hiçbirşey yapılamamaktadır. Hükümete güven ve itimat azalmıştır. 36 bakanlı bir hükümeti bu ekonomik yapı taşıyamamaktadır" diyen Miras, aldıkları kararları, TBMM Başkanı'na vereceklerini, netice alamazlarsa ise en son gidecekleri yerin Atatürk'ün kabri olduğunu söyledi.
Yer yer alkışlarla konuşması kesilen Miras, "esnafın iş ve aş, derdinde onlarınsa iktidar ve oy derdinde olduğunu" belirterek, "tahriklere kapılmama, birliklerini bozmama" çağrısı yaptı.
'Taban bizi aşıyor' uyarısı
Toplantıda 30'a yakın oda ve borsa başkanı söz alırken, yapılan konuşmalarda hükümet ağır eleştiri yağmuruna tutuldu. Denizli Ticaret Borsası Başkanı İlter Panayır, sanayicinin işçi çıkarmak, esnafın kepenk kapatmak zorunda olduğu bir dönemde işlerinin ermiş ile dervişe kaldığını belirterek, iki kez uçak düşüren pilota yeniden uçak verilmeyeceğini belirtti. Eylem yapan esnafa karşı cop kullanılmasını eleştiren Panayır, "İnşallah bu hükümetten biran evvel kurturuluz." dedi. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise Anıtkabir'e gitme fikrini eleştirdi ve "Öldüm hala benden medet umuyorsunuz. Millete dönün" derse ne diyeceklerini sordu. Harekete geçen esnafın, eğer çözüm bulmazlarsa kendilerini de hedef alacağını belirten Aslan, "Hiçbir başkan kendi tabanını tutabilecek güçte değil. Hep sokaklara çıkmayın telkinleriyle geldik ama çözüm bulmalıyız" diye konuştu. Aslan, KESK ve DİSK'le, birlikte, üzerinde "siyasi partiler ve seçim yasasının değiştirilmesi, demokrasi" yazan siyah şapka giyme eylemi önerdi.
İzmit Ticaret Odası Başkanı Nihat Güler, de sırtlarında yük taşımak zorunda olmadıklarını belirterek, "Üretimden, yatırımdan gelen gücümüz kullanalım, sokağa çıkarak değil, baskı kurarak" diye konuştu. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım ise yükün kendilerine yıkılacağını öne sürerek, "İşte servet vergisi geliyor" dedi ve 1,5 yıldır özel sektör düşmanlığı yapıldığını savundu. Özelleştirmelerin durdurulmasını isteyen Yıldırım, "Düğme alacak para bırakmadılar. Hangi parayla özelleştirmeye gireceksiniz?" dedi.
Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş de Başbakan'ın yaşı, algılaması, dinamizmi itibariyle hasta olduğunu belirterek, hükümetin istifasının çözüm olmadığını, 12 Mart ve 28 Şubat'takine benzer muhtıra hazırlanmasını önerdi.
Miras-Aygün tartışması
Konuşmalar devam ederken, hükümetin istifasının istendiği bir önergeye imza toplanarak divana verildi. Bu sırada bildirgenin önceden hazırlandığını ve hükümetin istifasının istenmediğini belirten Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün divandan söz istedi. Ancak sıralamanın olduğunun belirtilmesi üzerine Aygün, "arkadaşlar izin verirlerse" diye tekrar söz isteyince, Fuat Miras ayağa kalkıp Aygün'e dönerek, "Herkes söz aldı. Söz almak isteyen sıraya girer. Dışarıda bazı şeyleri ayarlayarak, sonra gelip burda şov yapılıyor" dedi.
Miras'ın ise yeniden kalkıp, Aygün'e "yazıklar olsun" demesiyle tansiyon yükseldi. Tartışma, sonuç bildirgesine "Sorumluluk gereği istifa etmelidir" ibaresi eklenerek, hükümetin istifasının istendiğinin söylemesiyle bitti.
Miras yanıtladı
Yeniden söz alan Fuat Miras, eleştirilerin etkisiyle olsa gerek daha yumuşak bir üslup kullandı. Ağlamaklı bir şekilde, duygusal bir konuşma yapan Miras, istifa etmeye hazır olduğunu söyledi. TOBB'u Türkiye'nin en önemli baskı grubu haline getirdiklerini, çıkarları birbirine zıt gruplarla bir araya geldiklerini belirten Miras, kendilerini istismar edenlerin önüne set çekmek için onlara 'dur' dediklerini ifade etti. Liderlere yalvarıp, milletvekili olmak yerine kendi partilerini kurmaları önerisini de getiren Miras, sokağa çıkmak, yürümek dışında her eyleme hazır olduklarını söyledi. Miras, seçim ve siyasi partiler yasalarının değiştirilmesi de istedi.
Hükümete 'istifa' çağrısı
Toplantının sonunda hazırlanan sonuç bildirgesinde, TOBB'un 16 Mart'ta hükümete ilettiği talepleri sıralandı. Bakanlık sayısının 22'ye düşürülmesinden, bankacılığın reel sektöre kaynak aktaracak şekilde ve yalnız bankacılıkla ilgili olarak yeniden yapılanmasına, özelleştirmelerin hızlandırılmasına kadar bir dizi talebin hatırlatıldığı sonuç bildirgesinde, "Hükümet gerekli önlemleri almakta geç kalmıştır. Yangın her tarafı sarmıştır. 50 gündür birşey yapılmamıştır. Sorumluluk gereği hükümet istifa etmelidir" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Kuzuların sesi kısılmış

SONRAKİ HABER

Eylem alanları belirleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...