10 Nisan 2001 21:00

Schröder Rusya'da imtiyaz arıyor

Almanya Başbakanı Schröder, Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Alman şirketleri için yatırım yapma hakkından daha fazlasını istedi.

Paylaş
Schröder Rusya'da imtiyaz arıyor
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in stratejik Rusya ziyareti başladı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ve askeri konuların ele alındığı ziyarette Almanya, Vladimir Putin yönetiminden tavizler koparmaya çalışıyor.
ABD-Rusya zirvesi çağrısı
St. Petersburg kentinde bulunan Schröder, Rusya ve ABD'yi füze savunma kalkanı konusunda diyalog başlatmaya çağırdı. Moskova'nın Sesi Radyosu'na demeç veren Schröder, Moskova'nın şiddetle karşı çıktığı ABD füze savunma kalkanı projesini ele almak üzere iki ülkenin diyalog başlatması gerektiğini belirterek, ''Ruslarla, Amerikalıların kendi aralarında tartışmaları daha akılcı olur'' dedi. ABD'nin projesinin başlangıç aşamasında olduğunu söyleyen Schröder, Rusya'nın tekliflerinin ise Avrupa ülkeleri tarafından inceleneceğini söyledi.
Rusya'nın, Avrupa'da bir ''stratejik olmayan füzelere karşı ortak savunma sistemi''nin kurulmasına ilişkin olarak NATO'ya sunduğu öneriler, sistemin belirli aşamalardan geçerek kurulmasını öngörüyor. Rusya'nın teklifi, ilk aşamada, Avrupa ülkelerine yönelik, kıtalararası olmayan füzelerle saldırı tehdidinin bulunup bulunmadığını saptamak üzere, uzmanlar konferansı düzenlenmesini, böyle bir tehdidin bulunduğu ya da ileride ortaya çıkabileceği belirlendiği takdirde başlayacak ikinci aşamada ise, bu tehdidin siyasi ve barışçı yollarla bertaraf edilmesinin yöntemlerinin oluşturulması üzerinde çalışılmaya başlanmasını içeriyor.
Teklifin üçüncü aşamasında ise, ''gerekli görülürse'' ortak füze savunma sisteminin unsurlarının oluşturulmaya başlanması öngörülüyor. Rusların önerileri, ABD'nin gündeme getirdiği Ulusal Füze Savunma Sistemi (NMD) ile taban tabana zıt. ABD yönetimi Çin, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerin kendi güvenliğini tehdit ettiğini savunarak uluslararası silahsızlanma anlaşmalarının temelini oluşturan ABM anlaşmasını ihlal etmek istiyor.
Borçlar tartışması
Zirvede borçlarının bir bölümünün ''yeniden düzenlenmesini'' talep eden Rusya, istediği karşılığı tam olarak alamadı. Schröder ve Putin'in katıldıkları toplantılarda, Rusya, 16 milyar doları bulan borçlarının SSCB döneminden kalan bölümünün, Almanya'ya yatırım imtiyazları vermesi karşılığında silinmesini talep etti. Bu talebe yanıtını dün Eho Moskva radyosunda yayımlanan özel demecinde açıklayan Schröder, "Almanya, SSCB döneminden kalma borçlarla ilgili sorunu dikkate alma arzusundadır" dedi. Rusya'nın borçlarının, SSCB öncesi ve sonrası olarak ayrılması gerektiğini belirten Schröder, "Rusya, uluslararası piyasalardaki kredi itibarını kaybetmemek için, SSCB döneminden sonra aldığı borçları ödeme arzusundadır. Eğer 2003-2004 döneminde ödeme zorluğu çıkarsa, Rusya'ya yardım edebiliriz" dedi.
Almanya daha fazlasını istiyor
Almanya Başbakanı, Almanya'ya yatırım imtiyazları verilmesi seçeneği ile ilgili bir soruyu, "Enerji, petrol ve gaz sektörleri, tüketim malları sektörü, yatırım için cazip. Ancak Rusya'nın yatırım iklimini yumuşatması gerekiyor. Kararlar çok ağır çıkıyor, yeterli ekonomi ve hukuki garantiler yok" şeklinde yanıtladı. Almanya borçların maddi karşılığı olarak Alman şirketlerine teşvik sağlanmasını istiyor.
Medya tekellerine de imtiyaz
İki ülke arasındaki bir diğer uzlaşmazlık konusu ise medya. Schröder, Rusya'nın "basın özgürlüğünü koruması gerektiğini" söyledi. St. Petersburg Devlet Üniversitesi'nde konuşan Almanya Başbakanı güçlü bir Rusya'nın, insanları bilgilendirme görevini özgürce yerine getiren bir medyaya ihtiyacı olduğu gibi, sivil bir topluma da ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu açıklamanın altında, Alman medya tekellerinin Rusya pazarına da el atma isteği yatıyor. Putin'in ülkenin tek özel televizyon kanalı NTV'yi devlet kurumu olan Gazprom'a devretmesi, Alman şirketlerini endişelendirmişti.
ÖNCEKİ HABER

Türküyle gidilmiyor yangına

SONRAKİ HABER

Görev zararı kuyruklu yalan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...