09 Nisan 2001 21:00

Çıkış Emek Programı'nda

Adana'da işçi ve emekçiler IMF politikalarını protesto ederek, hükümeti istifaya çağırdılar. Çukobirlik işçilerinin de katıldığı eylemde Emek Programı'nın dağıtımı ve tanıtımı için stant açan emekçiler, 14 Nisan'da Mimar Sinan Parkı'nda düzenlenecek mitinge katılım çağrısı yaptılar.

Paylaş
Çıkış Emek Programı'nda
Adana Emek Platformu, Emek Programı'nın dağıtımı ve tanıtımı için basın açıklaması yaparak imza standı açtı. Yaklaşık 500 işçi ve emekçinin alkışlar ve sloganlarla hükümetin ve IMF politikalarının protesto edildiği eylemde 14 Nisan mitingine çağrı yapıldı.
İnşaat Mühendisleri Odası önünde saat 11:30'da yapılması planlanan basın açıklamasını Uğur Mumcu Meydanı'nda yapan Adana Emek Platformu, İnönü Parkı'nda kurulması kararlaştırılan imza standını da Emniyet Müdürlüğü'nün izin vermemesi üzerine İstasyon önünde açtı.
Basın açıklaması öncesinde sendikalarında toplanarak "Yaşasın Çukobirlik grevimiz" pankartı açan 150 kadar Çukobirlik işçisi, çarşı merkezinden İstasyon Meydanı'na kadar sloganlarla yürüdü. "Hükümet istifa", "Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz" ve "IMF defol bu vatan bizim" sloganlarını atan işçiler, meydanda bekleyen işçi ve emekçiler tarafından "İşçi memur el ele genel greve" sloganı ile karşılandılar.
İmza standını açarak 14 Nisan mitingine çağrı pankartları asan Adana Emek Platformu bileşenleri, "Yoksulluğa ve yolsuzluğa hayır" yazılı tulumlar giydiler.
Faturası emekçilere kesiliyor
Adana Emek Platformu Dönem Sözcüsü Bahadır Acuner tarafından yapılan açıklamada, ülkede yaşanan krizin, yıllardır uluslararası finansal kuruluşların güdümünde uygulanan ekonomik ve sosyal politikalardan kaynaklandığını belirtti. Türkiye bütçesinin iç ve dış borçları ödemeye indirgendiğini söyleyen Acuner, ülkedeki emek ve demokrasi güçlerinin önerilerinin dikkate alınmadığını ifade etti.
Her kriz döneminde faturanın işçilere, memurlara, emeklilere, kent yoksullarına, çiftçilere ve esnafa kesildiğini hatırlatan Acuner, vergi politikalarının da ücretlilerin aleyhine işlediğini kaydetti. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, uygulanan "hayat standardı" vergisi nedeniyle batma durumunda olduğunu, esnafın kepenk kapattığını belirten Acuner, sosyal güvenlik, sağlık ve eğitim başta olmak üzere tüm hizmetlerin tasfiye edildiğine dikkat çekti.
Çıkış yolu Emek Programı
Hükümetin uyguladığı programın ülkedeki işçi ve emekçilerin çıkarları ile temelden çeliştiğini dile getiren Acuner, ulusötesi sermayenin ve ülkedeki bir avuç azınlığın çıkarlarını koruyan bir programın krizle sonuçlanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Krizden çıkmak için Emek Programı'nı uygulamanın kaçınılmaz olduğunu aktaran Acuner, Emek Platformu'nu oluşturan örgütler olarak, yolsuzluklarla etkili bir biçimde mücadele edilmesini, demokratik sosyal hukuk devlet olgusunun hayata geçirilmesini, çalışma mevzuatının onaylanmış uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilmesini ve Meclis'e sevk edilen yasaların iptal edilmesini istediklerini bildirdi. Acuner, tüm halkın sorunlarına sahip çıkmasını, emeğin programına destek olmasını istedi.
Açıklamanın ardından işçi ve emekçiler, "Hükümet istifa", "Sermaye mezara emek iktidara", "Genel grev genel direniş" sloganları eşliğinde kurulan stantta kuyruğa girerek imza attılar.
ÖNCEKİ HABER

Tütüncülüğe darbe

SONRAKİ HABER

Türküyle gidilmiyor yangına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...