09 Nisan 2001 21:00

Kurdakul'un emeğine saygı...

Emeğe ve emekçilere verdiği değeri, sadece eserlerinde değil onların yanında yer alarak gösteren sanat adamı 75. yaşgününde önceki akşam TYS, Pen yazarlar Derneği ve Evrensel Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Emeğe Saygı gecesinde bir kez daha hatırlandı.

Paylaş
Kurdakul'un emeğine saygı...
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), PEN Yazarlar Derneği ve Evrensel Kültür Merkezi (EKM) tarafından, şair-yazar Şükran Kurdakul'un 75. yaşı dolayısıyla "Emeğe Saygı" etkinliği düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'nde "Kültür emperyalizmine karşı savaşın öncüsü Şükran Kurdakul" başlığıyla düzenlenen etkinlikte konuşan Kurdakul, gençlere bir kültür mirası devretmek için gerekli çabayı gösterdiklerini ve sürekli ileriye baktıklarını vurguladı. Katılımın yoğun olduğu etkinlik önceki gün gerçekleştirildi.
Örgütlü sanatçının anlamı
Kurdakul, 1950'li yıllarda edebiyat ve sanata politik yaklaşıldığı için kendisi gibi birçok aydının yargılandığını hatırlatarak, bu nedenle örgütlü sanatçının ne anlama geldiğini çok iyi bildiklerini ifade etti.
Genç şairlere seslenen Kurdakul, "Toplumsal mücadelede, kendi estetiğinizi yaratmak zorundasınız. Hiçbir parti, hiçbir yasa bunu zorunlu kılmaz ama şair olarak bu görevi yerine getirmek zorundasınız.Bunu yapmazsanız kuşağımız sizi affetmez" dedi. Kendi misyonunun emperyalizme ve IMF'ye karşı mücadele olduğunu ifade eden Kurdakul, "Kültür kuşatmasına karşı savaşım, düşündüğümden daha fazla yankılar uyandırıyor. Kültür emperyalizmiyle başa çıktığımız takdirde, her alandaki emperyalizmle de başa çıkacağız" diye konuştu.
İnatçı bir mücadeleci
Gecenin konuşmacılarından DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak da, sendikanın kuruluşunda büyük emeği ve desteği olan Kurdakul'un kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, şairin, emeğe ve emekçilere verdiği değeri sadece eserlerinde değil eylemlerde, işçi sınıfının saflarında yer alarak da gösterdiğini kaydetti.
Emekçilerin sorunlarını edebiyat dünyasına yansıtan Kurdakul'un bir örgütçü, sendikacı, inatçı bir mücadeleci olduğunu dile getirdi.
Tokmak, "Bugün en büyük eksikliğimiz böyle niteliklere sahip insanlardır" dedi.
Gerçeğin özüne ulaşmayı başardı
Evrensel Kültür Merkezi (EKM) adına konuşan Şair-Yazar Güngör Gençay, Şükran Kurdakul'un şiirlerinden örnekler okuyarak, şairin yaşamı boyunca emperyalizme karşı mücadele ettiğini anlattı.
PEN Yazarlar Derneği adına konuşan yazar Adnan Özyalçıner, sanatını toplumcu ve gerçekçi düşünceleriyle birleştiren Kurdakul'un hem sanatsal hem de düşünsel açıdan gerçeğin özüne ulaşmayı bildiğini belirterek, şairin, eserlerinde Türkiye'nin dönemsel tarihine de yer verdiğini dile getirdi. TYS Genel Başkanı Cengiz Bektaş, Kurdakul ile birlikte birçok şey ürettiklerini ifade ederek, "Ama duvarın dibindeki mor çiçeği unutmadan, insanlar için savaşarak ve hiç yılgınlık göstermeden mücadeleye devam ettik" dedi.
Emperyalizme karşı mücadele yemini
Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Server Tanilli'nin gönderdiği görüntülü mesaj sinevizyon aracılığıyla yayınlanırken, fotoğraf sanatçısı Ferda Çağlayan tarafından hazırlanan dia gösterisinde Kurdakul'un yaşamı fotoğraflar eşliğinde anlatıldı. Oyuncu Engin Alap'ın, Kurdakul'un yazdığı "Zindandaki Şair" oyunundan bir bölümü sahnede canlandırdığı gecede, Çağdaş Bale Topluluğu tarafından bir dans gösterisi yapıldı. Ayrıca Opera sanatçıları Ömer Yılmaz ve Tuncer Tercan ikilisi tarafından müzik dinletisi sunuldu.Törenin ardından, DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, Şükran Kurdakul'a "Emeğe Saygı Plaketini" sundu. Etkinlik sonunda Kurdakul, salonda bulunanlara emperyalizme karşı mücadele yemini ettirdi.
ÖNCEKİ HABER

Esnafın Derviş'i hükümet sözcüsü gibi

SONRAKİ HABER

Tütüncülüğe darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa