09 Nisan 2001 21:00

İşte asıl bölücüler!

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde, öldürülmüş halde bulunan 11 yaşındaki A.Ç'nin katil zanlısının Diyarbakırlı olmasını bahane ederek kurt işareti eşliğinde yürüyenlerin ortalığı savaş alanına döndürmesi ilçe halkını tedirgin etti.

Paylaş
İşte asıl bölücüler
Balıkesir'in Susurluk İlçesi'nde, Recep İpek adlı kişinin evinde iple boğularak öldürülmüş halde bulunan 11 yaşındaki A.Ç. adlı kız çocuğu dün, toprağa verildi. 5 Eylül İlköğretim Okulu, üzücü olay nedeniyle saat 15.00'ten itibaren tatil edildi. Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı'nın Morg İhtisas Dairesi'nde yapılan otopsisi sonucu A.Ç'nin tecavüze uğramadığı belirlenirken, olayın Kürtlere yönelik bir saldırıya dönüştürülmesi ve bazı basın yayın organlarının olayları körükleyen tarzda haber yapması da tepkiyle karşılandı.
A.Ç'nin öldürülmesi olayında katil zanlısı olarak aranan Recep İpek'in Diyarbakırlı olmasını bahane ederek, bazı kişilerin özellikle kurt işareti yaparak, önceki gece İstanbul-İzmir yolunu tarfiğe kapatmasının yanı sıra, Recep İpek'in çalıştığı Şahinler Dinlenme Tesisi'ni ateşe vermesi ve doğulu vatandaşların evlerini ve işyerlerini taşlaması başta Hürriyet gazetesi olmak üzere bir çok basın kuruluşu tarafından, gazete sayfalarında alkışlanır tarzda görüldü. Bu haberlerin de etkisiyle çocuğun cesedinin bulunduğu evin camlarını kırarak yürüyüşe geçen grup daha sonra cesedin bulunduğu evin sahibi Recep İpek'in babasının Yenimahalle Lisesi yolu üzerindeki evini de ateşe verdi.
Susurluk Belediye Başkanı Hayrullah Köroğlu, birtakım kişilerin bu üzücü olayı provake ederek ticari ve siyasi kazanım elde etmek istediklerini belirtti. Köroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün yaşanan olayların perde arkasının üç boyutu vardır. Bu boyutlar ticari, siyasi ve etniktir. Doğulu vatandaşlarımızın ev ve işyerlerine saldırılması düşündürücü. Bu vatandaşlarımızın ne suçu var? Bu da gösteriyor ki, birtakım kişiler bu olayı provake ederek ticari ve siyasi kazanım elde etmek istiyor."
Dün, cenaze sırasında da aynı olayların yaşanmaması için Bursa, İzmir ve Balıkesir'den takviye olarak ilçeye çevik kuvvet ekipleri getirilidi. Çıkan olaylarda tahrip edilen Şahinler Dinlenme Tesisi de, çevik kuvvet ekipleri tarafından ablukaya alındı. Jandarma ekipleri tarafından da ilçenin belli noktalarında gün boyu kontrol yapıldı. Balıkesir Valiliği de, yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, olayları katil zanlısının güneydoğulu olmasını istismar eden bazı provakatörlerin yönlendirdiği belirtildi. Valilik 140 kişinin gözaltına alındığı belirtti. Balıkesir Emniyet Müdürü İhsan Yılmaztürk de, çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Aileden basına tepki
Özellikle Hürriyet gazetesinin olayları, "PKK yapamadı bir sapık yaptı" başlığıyla ve daha otopsi raporları açıklanmadan, "11 yaşındaki bir kıza tecavüz edip öldüren sapık Diyarbakırlı diye, Susurluk'ta 5 bin kişi sokağa döküldü. Bir başka doğulunun tesisi ateşe verildi" sözleriyle vererek saldırıları körükleyen tarzda haber yapması A.Ç'nin ailesi adına yapılan açıklamada eleştirildi.
Morgdaki bekleyiş sırasında oldukça üzgün ve bitkin gözüken baba Salim Çaldıran'ın yerine arkadaşı Taner Akyaz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Akyaz, olayın meydana geldiği gün Susurluk'taki güvenlik görevlilerine tepkiler olduğunu, ancak bunun daha sonra başka yönlere çekilmek istendiğini söyledi. "Polis, A.Ç'nin cesedini ancak üçüncü kez yaptığı aramada bulabiliyor. Böyle arama ve görev yapma olur mu?" diye soran Akyaz, olayın gazete manşetlerine yansıma şeklini de eleştirdi: "Oradaki olaylar, halkın yapmak istediği olaylar değil. Birtakım insanların Susurluk'tan gitmesi isteniyor. Bununla ilgili çeşitli kışkırtmalar yapıldı" dedi.
Otopsi açıklandı
Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı'nın Morg İhtisas Dairesi'nde yapılan otopsisi sonucu A.Ç'nin tecavüze uğramadığı belirlendi. A.Ç'nin üzerinde her hangi bir cebir ve darp izine de rastlanmadığı kaydedilen otopsi raporunda, ölümün iple boğmayla gerçekleştirildiği belirtildi.
Susurluk Kaymakamı Abidin Ünsal'ın, siyasi partilerin ilçe başkanları ve Belediye Başkanı Hayrullah Köroğlu ile emniyet temsilcilerinin katılımıyla düzenlediği toplantıda, ilçede üç gün içki satışının yasaklanması kararı alındı. Aynı süre içinde içkili restoranların da kapatılacağı bildirildi. İçki yasağı kararının çıkması muhtemel olayların önüne geçilebilmesi için alındığı kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Oyalama taktiğine sokakta yanıt

SONRAKİ HABER

Esnafın Derviş'i hükümet sözcüsü gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...